San je osnovna potreba, i ako ga nemamo dovoljno ili nije kvalitetan, nećemo biti u stanju da normalno funkcionišemo tokom dana, pašće nam imunitet i bićemo podložniji bolestima. Jedan od uzroka razbijenog sna može biti i potreba da noću često ustajemo i odlazimo do toaleta – noćno mokrenje ili nokturija.

Urin je tečnost pomoću koje iz organizma izbacujemo sve ono što je nepotrebno ili čak štetno. On nastaje nakon što bubrezi prefiltriraju krv, pa ga dalje, putem mokraćnih kanala, šalju do mokraćne bešike. Ovaj šuplji organ prikuplja mokraću kao neka vrsta rezervoara, i ima jake mišiće koji joj ne dozvoljavaju da istekne. Mišići koji se nalaze između bešike i mokraćne cevi su nevoljni, odnosno mi ih ne možemo direktno kontrolisati već oni zavise od spinalnog refleksa. Mi možemo da kontrolišemo donji mišić, sfinkter, koji voljno opuštamo prilikom mokrenja. Ali ni kada ispraznimo bešiku, ona ne ostaje potpuno prazna, već u njoj ostane određena količina mokraće – rezidualni urin. Rezidualni urin koji zauzima ispod 20% funkcionalnog kapaciteta bešike smatra se normalnim. Sve veće od toga ukazuje na neki zdravstveni problem i disfunkciju mokrenja.

Kada se rodimo nismo u stanju da kontrolišemo mokrenje. Deca to postepeno uče. Tokom ranog detinjstva dešava se da dete često mokri u krevet, ali do treće godine života ono bi trebalo da prestane. Ipak, ono se ponavlja povremeno i nakon četvrte godine, više kod dečaka nego kod devojčica, i često je mokrenje u toku snevanja. To je takozvano sekundarno noćno mokrenje, koje može biti znak psiholoških problema, infekcije mokraćnih puteva ili nekog drugog poremećaja. Postepeno dete uspostavlja kontrolu mokrenja, pa nam kasnije, u odraslom dobu, krevet ostaje suv, ali nas bešika iz nekog razloga tera da ustajemo.

mokrenje tokom noći

Bitno je da prepoznamo da li je baš bešika ta koja nas budi ili su to neki spoljni faktori. Ako se tokom noći probudimo, na primer zato što komšija pušta glasnu muziku ili je napolju nevreme i grmljavina, pa shvatimo da imamo potrebu da odemo do toaleta, nema mnogo razloga za brigu. Međutim, ako je upravo bešika ta koja nas probudi iz dubokog sna, i to se dešava veoma često, iz noći u noć, možda više puta tokom jedne noći, onda bi trebalo da potražimo stručnu pomoć i uradimo kontrolne preglede.

 

UZROCI NOĆNOG MOKRENJA

Ponekad smo sami krivi što preopteretimo bešiku pred spavanje, a ponekad je uzrok mnogo dublji i ozbiljniji. Evo koji mogu biti razlozi česte potrebe da noću mokrimo:

 • Pijemo pred spavanje napitke koji sadrže kofein ili alkohol. Oba su poznati diuretici koji povećavaju proizvodnju urina i ne bi ih trebalo unositi najmanje četiri sata pre odlaska u krevet.
 • Pijemo suviše vode kasno uveče. Veoma je bitno piti dovoljne količine tečnosti tokom dana, naročito u letnjim mesecima. Ali najbolje je rasporediti tečnost više tokom jutra i ranog popodneva, a manje kasnije tokom dana i večeri.
 • Otičemo. Ako smo skloni edemu – oticanju nogu i ruku, to znači da nam se voda nakuplja u tkivu, i potom se tokom noći, dok smo u horizontali, naglo izdrenira.
 • Pojačana potreba za mokrenjem noću može biti i znak bolesti srca. Kod srčane insuficijencije krv ne može normalno da cirkuliše, dolazi do oticanja jetre, kao i otoka u ekstremitetima, pa se višak tečnosti slije u bešiku tek tokom noći.
 • Smanjen nam je nivo vazopresina – antidiuretskog hormona. Ovaj hormon stimuliše resorpciju vode iz primarne mokraće čime se smanjuje izlučivanje finalnog urina. Kako starimo, već od 40. godine života, imamo ga sve manje, pa je i normalno da moramo češće da posećujemo toalet, naročito kada pređemo šezdesetu.
 • Imamo urinarnu infekciju. Infekcije mokraćnog sistema otežavaju mokrenje, izazivaju osećaj peckanja i tankog mlaza mokraće. Iako češće pogađaju žene koje imaju kraću uretru pa bakterije lakše napadnu bešiku, ni muškarci nisu pošteđeni, i tada imaju osećaj da moraju često da mokre.
 • Imamo bubrežni kamen. Kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici može izazvati zastoj mokraće, a pored učestalog mokrenja može izazvati i lažnu „uzbunu“, kako tokom dana, tako i tokom noći.
 • Imamo seksualno prenosivu bolest. Hlamidija nas može često terati u toalet. Još jedan znak postojanja seksualno prenosive bolesti je peckanje prilikom mokrenja.
 • Imamo metabolički sindrom, dijabetes ili početak dijabetesa. Kod šećerne bolesti, telo se brani od viška šećera tako što pojačano stvara urin – to je takozvana poliurija. Pošto dijabetičari stalno osećaju žeđ, piju više tečnosti. Rezultat noćne poliurije je nokturija – učestalo noćno mokrenje.
 • Imamo uvećanu matericu ili jajnike. Ciste, polipi, miomi ili tumori na reproduktivnim organima mogu pritiskati bešiku i davati nam osećaj da imamo potrebu da mokrimo.
 • Zid karlice nam je oslabio. Ženama tokom godina i kao posledica porođaja, slabe mišići i ligamenti koji čine potporu u karlici i drže bešiku i matericu. To može dovesti do prolapsa bešike, kada se ona nađe u takvom položaju u kom je konstantno pritisnuta.
 • Imamo problem s prostatom. Kod muškaraca prostata se konstantno uvećava, i sa godinama počinje da pritiska uretru, što otežava mokrenje i stvara osećaj konstantne potrebe za mokrenjem.

Na prva dva razloga možemo lako sami uticati. Ali ostali zahtevaju malo više pažnje, ili čak ozbiljno lečenje.

nesanica i noćno mokrenje

PROSTATA I POREMEĆAJ MOKRENJA

Prostata je žlezda koju imaju samo muškarci i čija je primarna funkcija stvaranje semene tečnosti. Kod starijih muškaraca prostata se prirodno uvećava, a kako je pozicionirana tik uz mokraćni kanal, tako ga pritiska i otežava mokrenje. Posle 50. godine života više od pola muškaraca ima uvećanu prostatu. Kada urinarna infekcija dospe do nje, nastaje prostatitis. Progresivno uvećanje prostate naziva se i dobroćudna, benigna hiperplazija. Oba ova poremećaja karakterišu tegobe s mokrenjem, često mokrenje noću, slab ili isprekidani mlaz mokraće, sve to uz jak bol. Zato se muškarcima već nakon 40. godine života savetuju redovni urološki pregledi.

NOĆNO MOKRENJE KOD ŽENA

Nekontrolisano noćno mokrenje kod žena može biti znak bubrežne bolesti ili kardiovaskularnog poremećaja, ali mnogo češće je znak urinarne infekcije koja može biti povezana sa reproduktivnom. Zbog specifične anatomije, žene su sklone urogenitalnim infekcijama, kao i slabljenju mišića male karlice zbog čega se može desiti da povremeno malo mokraće „pobegne“ prilikom napora, kašljanja ili usled stresa. S godinama (a dodatno i gojaznošću) ovaj problem se produbljuje, a inkontinencija je posebno česta u menopauzi. Slabi mišići mogu biti i posledica porođaja. Nije ni potrebno naglašavati da ovo stanje vrlo negativno utiče na kvalitet života.

POSTOJI LI LEK ZA NOĆNO MOKRENJE?

Prihvatanje zdravijeg načina života, dobra higijena i izbegavanje infekcija, redovna provera sopstvenog zdravstvenog stanja koja uključuje i povremeni ultrazvuk bubrega i prostate odnosno ginekoloških organa, kao i smanjeni unos tečnosti pre spavanja sigurno su odlična preventiva. Naši stari su za ovakve probleme pili čaj od lekovitog bilja, za koje sad već i dokazano znamo da pomaže kod urinarnih tegoba. Određeno lekovito bilje pospešuje rad bubrega i uspostavlja normalnu diurezu, deluje antiseptički i protivupalno. Danas je posebno odabrano lekovito bilje deo modernih a potpuno prirodnih preparata iz laboratorije Herba Sveta:

Nefrovit nam može pomoći da se izborimo s infekcijama mokraćnih puteva, upala bešike i bubrega, peska i kamena u bubrezima i bešici.

Fital Prost pomaže muškarcima kod akutne i hronične infekcije prostate, uvećanja i adenoma prostate.

Femisan A jača reproduktivni sistem i imunitet žene, bori se protiv cista i mioma.

Equigal pomaže u eliminaciji tečnosti koja se nakuplja u organizmu i čisti ga.

A tu je i Optima Forma, borac protiv stresa i depresije, koja opušta i olakšava ulazak u san.

Uz preparate Herba Sveta, do mirnog sna, bez noćnih poseta toaletu!

Preparati Herba Sveta