Početak našeg veka doneo je brojne novine u nezi kože, pa je danas sve teže zamisliti svakodnevnu rutinu bez upotrebe seruma. Zašto su serumi toliko popularni i da li zaista imaju efekta? I zašto ne bismo koristili samo kremu sa kvalitetnim sastojcima?

Serumi su preparati ređe viskoznosti koji sadrže visoke koncentrate sastojaka, za razliku od krema, zbog čega mnogo brže i dublje prodiru u kožu i samim tim imaju bolji efekat. Serum se nanosi odmah nakon čišćenja lica i zahvaljujući svojoj laganoj teksturi brzo hrani kožu. Najbolji efekat se, ipak, postiže kada se nakon upijanja seruma nanese i krema koja „zaključava“ sve hranljive aktivne sastojke duboko u koži.

Zavisno od sastojaka, serumi imaju i posebne namene: najčešće imaju pre svega anti-age ulogu, potom hidrirajuću, reparativnu, tu su oni koji se bore protiv hiperpigmentacija, posvetljuju kožu i sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala, kao i serumi sa posebnim namenama, na primer za kožu sklonu aknama ili osetljivu kožu.

ŠTA IZAZIVA STARENJE KOŽE?

Najveći krivci za opuštenu, izboranu kožu prošaranu flekama su godine i fotostarenje. Dok su godine nešto neizbežno i neumitno, nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima ubrzava degradaciju elastičnosti kože, doprinosi nastanku bora i fleka čak i na mladoj koži. Fotostarenje je složen proces u kom učestvuju dve vrste sunčevih zraka – UVA i UVB. UVB zraci imaju najštetniji uticaj na našu kožu u podne, kada je sunce u zenitu, dok je UVA radijacija štetna tokom celog dana.

S godinama ćelije naše kože gube sposobnost da popravljaju oštećenja na DNK, a proizvodnja slobodnih radikala se prirodno povećava, smanjuje se proliferacija ćelija pa se epiderm istanjuje i biva manje ishranjen. Kod žena se ovaj proces naročito ubrzava s početkom perimenopauze, sredinom četrdesetih godina. Završetak reproduktivnog dela života žene karakteriše pad polnih hormona koji igraju veliku ulogu u brojnim funkcijama organizma. Estrogen, između ostalog, direktno utiče na aktiviranje fibroblasta i keratinocita koji proizvode kolagen, elastin i hijaluron, pa pad ovog hormona automatski izaziva gubitak kolagena, što se odražava suvoćom kože, gubitkom sjaja, opuštanjem i nastankom bora i fleka. Tokom prvih pet godina menopauze, koža izgubi čak 30% kolagena, koji potom nastavlja da opada za oko 2% godišnje.

Kada se normalnom procesu starenja pridruže fotostarenje i drugi negativni uticaji iz spoljne sredine poput zagađenja i duvanskog dima, koža nema mnogo šanse. Sve dok na scenu ne stupe serumi.

SERUMI SU INFUZIJA ZA KOŽU

Ono sa čim se danas slaže ne samo kozmetologija već i dermatologija, je činjenica da serumi predstavljaju efikasno sredstvo za tretiranje kože koja je pretrpela foto-oštećenja, da popravljaju njenu teksturu i ublažavaju fine i duboke bore. Iako serumi donekle daju odmah vidljiv efekat, najbolji rezultati se postižu nakon dve do četiri nedelje kontinuirane upotrebe.

Kako da znamo koji su dobri serumi? Dobar serum sadrži kombinaciju što prirodnijih sastojaka koja istovremeno cilja više problema a pritom ne izaziva negativne reakcije. Jedan od najbitnijih sastojaka svakog seruma je hijaluronska kiselina. Od ukupne hijaluronske kiseline koja se nalazi u našem telu, čak 50% prisutno je u koži. Iako je njen efekat estetski vidljiv, njena uloga je pre svega u oporavku kože: ona sanira povrede tako što stvara zaštitni sloj unutar kog imune ćelije mogu da odrade svoj posao. Hijaluron ima moć da zadržava vlagu, pa je od esencijalne važnosti za hidrataciju kože, zahvaljujući čemu koža postaje glatka, jedra, zategnuta, sa vidljivo smanjenim borama.

I vitamini su veoma važni za ishranu kože. Retinol, vitamin A u serumu prodire duboko u kožu, sve do keratinocita, ćelija epiderma, gde stimuliše njihov rad, kao i aktivnost Langerhanovih ćelija, fibroblasta, melanocita, ali i štiti od infekcija i pojave akni. Vitamin E, tokoferol, predstavlja snažan antioksidant i štiti od štetnih posledica UV zračenja, naročito u kombinaciji s ferulinskom kiselinom. Niacinamid ili vitamin B3 podstiče obnovu kože, jača je, sprečava dehidrataciju i deluje antibakterijski. Ovaj vitamin je posebno koristan za kožu sklonu pigmentaciji i doprinosi ujednačenom i svetlom tenu.

Žena nanosi serum pipetom na lice

Danas se sve više istražuju peptidi čiji se efekat često poredi sa onim koji ima botoks. Ovi kratki polimeri aminokiselina su veoma važan deo ćelija, a posebno su važni za kožu. Peptidi igraju važnu ulogu u funkcionisanju vanćelijskog matriksa, složene mreže koju sačinjavaju proteini i drugi molekuli koji podržavaju ćelijske strukture. Neki od proteina koji sačinjavaju vanćelijski matriks su kolagen i elastin, pa peptidi koje nanosimo putem seruma direktno utiču na gradnju ova dva proteina, čime poboljšavaju kako elastičnost, tako i čvrstinu i jedrost kože. Pored toga, neki peptidi, poput argirelina i SYN-AKE, deluju čak i kao inhibitori neurotransmitera (poput botoksa, samo bez igala), čime efikasno eliminišu mimične bore.

Ferulinska kiselina ispoljava moćna antioksidantna svojstva i sposobnost da spreči lipidnu peroksidaciju – propadanje lipida u ćelijskim membranama. Ona, osim što ima anti-age efekat, deluje i protivupalno, antibakterijski, antivirusno i antikancerogeno. Ovaj dragoceni fitonutrijent deluje zaceljujuće, pospešuje epitelizaciju i obnavljanje kože, sprečava crvenilo, pa tako i efikasno uklanja znake starenja. Ferulinska kiselina dokazano inhibira štetno dejstvo UVB zraka, pa predstavlja moćan sastojak anti-age seruma.

Još jedan dragoceni sastojak seruma je beta glukan koji ima izuzetna zaceljujuća dejstva. Beta glukan podstiče proizvodnju kolagena i elastina, doprinosi zadržavanju vlage u koži, i stvara finu barijeru na površini kože čime je štiti od štetnih spoljnih uticaja. Osim što je koristan u anti-age kozmetici, on ima i terapijsku ulogu jer deluje povoljno na kožu sklonu dermatitisu, ekcemu, psorijazi i pospešuje zaceljivanje opekotina.

Koenzim Q10 je još jedan moćni antioksidant koji uspešno sanira štetne posledice uticaja sunčevih zraka i podstiče regeneraciju kože. On dokazano podstiče sintezu hijalurona, podržava DNK, utiče na ublažavanje finih i dubokih bora, pa je posebno dragocen za zrelu kožu kojoj vraća blistavost i elastičnost. Skvalan je lipid koji pospešuje hidrataciju kože i poboljšava njenu strukturu. Iako je prirodno prisutan u organizmu jer ga unosimo hranom, s godinama njegov nivo opada što se direktno odražava na koži koja postaje suva i izborana. Kao sastojak seruma, skvalan pravi barijeru na koži koja sprečava isušivanje, štiti je od spoljnih uticaja i ima jako antioksidantno, ali i antikancerogeno dejstvo. Kako balansira lučenje sebuma, tako je posebno pogodan za kožu sklonu aknama, ali i suvu kožu, i onu problematičnu, sklonu dermatitisu i psorijazi.

Moderna kozmetologija i dermatologija je došla do neverovatnih otkrića koja mogu efikasno, lako i brzo podmladiti kožu. Na nama je samo da izaberemo pravi, kvalitetni serum i da ga dobro iskombinujemo s kremom. Devi kolekcija Herba Sveta bogata je serumima s najkvalitetnijim sastojcima, uključujući i hijaluron CUBE 3™ koji daje brz lifting efekat. Botomix serum, na primer, obiluje peptidima koji daju trenutan lifting efekat, a u kombinaciji s botaničkim ekstraktima umiruju kožu, učvršćuju je i poboljšavaju elastičnost i idealan je nakon četrdesete godine života. Kolagen serum namenjen je zreloj koži, nakon pedesete godine života i obiluje peptidima, matičnim ćelijama i beta glukanom. Serum Anti Age posebno je namenjen koži od tridesetih godina i sadrži vitaminski koktel, koenzim Q10 i peptide, dok je Hyaluronic Acid serum namenjen mladalačkoj koži koju hidrira, omekšava i daje joj svežinu.

Sensitive Rescue serum posebno namenjen izuzetno osetljivoj koži sklonoj rozacei. Još jedan izuzetan serum je Anti-Ox sa ferulinskom kiselinom, skvalanom, ekstraktom ginka bilobe i koštica grožđa, koji neutrališe slobodne radikale, povećava otpornost kože, eliminiše štetne posledice spoljnih uticaja i tako se stara ne samo o lepoti već i zdravlju kože. Uz svaki serum, kolekcija sadrži i adekvatnu kremu koja mu omogućava da nastavi da deluje duboko u dermisu, praveći prirodnu barijeru na površini kože.

Serumi su infuzija neophodna našoj koži koju joj jednostavno možemo obezbediti uz Devi kolekciju.

Devi serumi Herba Sveta