Kada kažemo da su neke namirnice zdrave, mislimo na njihove sastojke koji pojedinačno ili sinergetski imaju povoljan uticaj na naš organizam. U poslednje vreme sve češći predmet naučnog istraživanja su upravo ovi sastojci koji se mogu izdvojiti i iskoristiti u borbi protiv brojnih poremećaja ili oboljenja. Ferulinska kiselina je fitonutrijent, jedinjenje izvedeno iz biljaka, koje je pokazalo izuzetna antioksidantna svojstva. To je ključna fenolna kiselina u ćelijama zidova monokotiledona. Možemo je naći u mekinjama, ovsu, pirinču, kukuruzu šećercu, paradajzu, patlidžanu, citrusima ili semenkama jabuke. U biljkama nastaje kao rezultat metabolizma fenilalanina i tirozina, a istraživanja su pokazala da ispoljava čitav niz korisnih efekata kod oboljenja poput dijabetesa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja, čak i karcinoma.

Ta svojstva ima upravo zahvaljujući svom snažnom antioksidantnom dejstvu. Ovaj jaki membranski anrtioksidant uspešno uništava slobodne radikale i sprečava lipidnu peroksidaciju – metabolički proces koji izaziva oksidativno propadanje lipida unutar ćelijske membrane i tako oštećuje ćeliju, izazivajući na kraju i ćelijsku smrt. Fenoli su inače široko zastupljeni u biljnim vrstama i kao takvi deo su svakodnevne ishrane. Poseduju široki spektar dejstava, uključujući i protivupalno, antibakterijsko, antialergijsko, hepatoprotektivno, antitrombotičko, antivirusno, vazodilatorno i antikancerogeno. Fenolna jedinjenja pokazuju niz aktivnosti, od helacije teških metala, uništavanja slobodnih radikala, do modulacije enzimske aktivnosti i ekspresije gena, između ostalih. Tokom poslednje decenije ova svojstva su ih uvrstila u opsežna istraživanja o njihovoj ulozi u prevenciji najtežih bolesti.

U osnovi brojnih oboljenja je upala, hronična ili akutna, u kojoj posreduju aktivirane inflamatorne ili imune ćelije. Ferulinska kiselina dokazano smanjuje nivo određenih posrednika upala, na primer prostaglandina, zbog čega ima veliki potencijal u lečenju upalnih oboljenja. Antioksidantna svojstva ferulinske kiseline pokazala su se izuzetnim u kontroli nivoa glukoze i smanjenju oksidativnog stresa u pankreasu, što je od vitalnog značaja dijabetičarima, kao i u zaštiti jetre, čak i smanjenju štetnog dejstva alkohola. Dosadašnja istraživanja utvrdila su širok spektar antitumornog dejstva ovog fitonutrijenta, uključujući i onaj kod karcinoma debelog creva. Ona čak ima moć da ublaži štetu koju duvanski dim nanosi plućima. Ono što naučnike danas posebno interesuje je izuzetan uticaj ferulinske kiseline na aterosklerozu i obnavljanje srčanog mišića.

FERULINSKA KISELINA I ANTI AGE EFEKAT

Ali ono što ovaj fitonutrijent posebno izdvaja je njegov uticaj na kožu i sprečavanje njenog preranog starenja. Danas znamo da je štetno dejstvo UV zraka jedan od najvećih krivaca za prerano starenje kože i pojavu bora, depigmentacije i fleka. Oksidativni stres usled visokog izlaganja sunčevim zracima posebno negativno pogađa keratinocite, najbrojnije ćelije u epidermu i fibroblaste, ćelije vezivnog tkiva. Istraživanja su pokazala da su endotelne ćelije i keratinociti značajno manje podložni dejstvu štetnih radikala usled UV zračenja kada se pre izlaganja zaštite ferulinskom kiselinom. Ona sprečava promene u ćelijskom ciklusu i oštećenja DNK, i deluje kao snažna zaštita od kancera kože.

Ferulinska kiselina ublažava znake fotostarenja

Ferulinska kiselina pokazuje izuzetna zaceljujuća svojstva. Ona ubrzava epitelizaciju, pospešuje skupljanje rane, ubrzava sintezu aminokiselina koje učestvuju u zaceljivanju i sprečava lipidnu peroksidaciju.

Ferulinska kiselina uspešno eliminiše znake starenja, naročito fotostarenja, ali i poboljšava hidriranost kože i smanjenje eritema (crvenila). Ona ima dodatno svojstvo da poboljšava hemijsku stabilnost vitamina C i E, čime dokazano duplira fotoprotektivno dejstvo. Zato je ovaj fitonutrijent posebno dragocen u kozmetologiji i estetskoj dermatologiji. Njegova upotreba u kozmetici u početku bila je u svojstvu stabilizatora, ali tek kasnija istraživanja i zapažanja otkrila su njegova izuzetna antioksidantna svojstva koja jačaju međućelijske odbrambene mehanizme. Ferulinska kiselina štiti sve glavne strukture kože, keratinocite, fibroblaste, kolagen i elastin, a pritom i inhibira glavni enzim melanogeneze – tirosinaze, koji proizvodi pigmentni melanin, zbog čega se koristi u formulacijama za sprečavanje crvenila kože. Ona ima posvetljujući efekat, između ostalog, i iz razloga što apsorbuje UV zrake.

Uz sve ove karakteristike, dobro je znati da ferulinska kiselina ima moć da prodre duboko u kožu, reguliše njen pH i aktivno učestvuje u njenom metabolizmu. Zbog toga je dragoceni sastojak kozmetičkih procedura poput mezoterapije i hemijskih pilinga. Imajući u vidu njeno fotoprotektivno dejstvo, ona dokazano poboljšava dejstvo krema za zaštitnim faktorom, i to za čak 37%.

ANTIOKSIDANT U BOČICI

Istražujući sve naučne dokaze o ovom fenolu, stručnjaci Herba Sveta su je zasluženo uvrstili u poseban serum: Anti-Ox Serum C.E. FERULIC H.A. Ovaj serum kombinuje sve najkvalitetnije sastojke i dokazane vrhunske borce protiv oksidativnog stresa. Uz vitamin C u stabilnoj formi, vitamin E i ferulinsku kiselinu, ovaj visokokvalitetni serum sadrži i hijaluronsku kiselinu, skvalan, kao i ekstrakte ginka bilobe i koštica grožđa. Kombinacija flavonoida, ginkolida, tanina i vitamina efikasno neutrališe slobodne radikale i jača imunitet kože, sprečava negativne posledice kako UV zračenja, tako i štetnih elemenata iz vazduha koji je danas sve zagađeniji, a pritom doprinosi smanjenju bora i učvršćuje kožu.

Uz Anti-Ox serum koža je svetlija i čvršća a ten ujednačeniji i čistiji. Dovoljna je jedna kap ovog seruma ujutru i uveče za vidne promene i efikasnu zaštitu. Kao i svi ostali proizvodi iz ekskluzivne Devi kozmetičke kolekcije, i Anti-Ox serum je potpuno prirodan, hipoalergen, pH balansiran, pogodan i za najosetljiviju kožu, a kako nam dolazi u vakuumskom pakovanju, njegov sadržaj je siguran od kontaminacije.

 

Devi Anti-Ox serum