Koenzim Q10

Koenzim Q10 Brže, više, snažnije!

Moderni dodaci ishrani i preparati danas često sadrže koenzim Q10 (CoQ10), ali pitanje je koliko znamo o njemu i da li i zašto nam je potreban. Pre svega, šta je koenzim? Enzimi su proteini koji u našem organizmu igraju ulogu katalizatora – oni ubrzavaju hemijske procese i usmeravaju ih ka pravilnom ishodu. Bez njih život, jednostavno, ne bi bio moguć. Koenzim (poznat i kao kofaktor) je čestica vezana za enzim koja mu daje katalitičke sposobnosti, ona je pokretačka snaga koja nagoni enzim da inicira i ubrza hemijske reakcije. Bez ovog „asistenta“ naš metabolizam ne bi mogao da funkcioniše pa bismo lako podlegli raznim poremećajima.

Koenzima ima više vrsta, a ovaj koji nas trenutno zanima, Q10, pre svega ima zadatak da ćelije, konkretno mitohondrije, opskrbi energijom, koja se potom koristi za normalne ćelijske funkcije celog organizma. Koenzim Q10 ima i snažno antioksidantno dejstvo. Naše telo samo proizvodi ovaj liposolubilni element (rastvoriv u masti), a unosimo ga i preko hrane. Doduše, iako je prisutan u nekim namirnicama, kao što su meso i riba ili orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, mahunarke, samo 25% od ukupne količine ovog koenzima u telu potiče iz hrane. Takođe, kako starimo, tako njegov nivo opada, i otud potreba da se njim snabdevamo preko suplemenata. Iz kojih izvora danas dobijamo ovaj koenzim? Nekada su ga naučnici izdvajali iz konjskog tkiva, ali danas nam on uglavnom dolazi iz fermentisanog kvasca.

Koenzim Q10 u hrani

NA KOJE SVE PROCESE U TELU UTIČE KOENZIM Q10?

Kako je koenzim Q10 neophodan za normalan metabolizam i energiju, logično je zaključiti da može da nam pospeši fizičke performanse, što je posebno važno sportistima. I zaista, studije su dokazale da ovaj koenzim poboljšava izdržljivost i odlaže granice iscrpljenosti, čime nam pomaže da, kao u olimpijskoj krilatici, idemo citius, altius, fortius – brže, više i snažnije. Ali ovaj vitaminu sličan element ne daje nam samo lavovsko srce kada je sport u pitanju. Brojna istraživanja potvrdila su da on može preokrenuti neka ozbiljna oboljenja, uključujući i zatajenje srca ili srčanu insuficijenciju, stanje kod kog srce nije u mogućnosti da efikasno pumpa krv, mitohondrije ne funkcionišu kako treba, zbog čega dolazi do oksidativnog stresa – stvaraju se ubrzano slobodni radikali a organizam nema mehanizama da ih neutrališe. Snažno antioksidantno dejstvo koenzima Q10 sprečava oksidaciju proteina i DNK, pa se njegovom suplementacijom može značajno popraviti stanje kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom.

Koenzim Q10 dragocen je i osobama koje pate od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, najviše zbog svojih antioksidantnih svojstava. Postoje naznake da ovaj koenzim može ublažiti simptome Parkinsonove bolesti i olakšati glavobolje. Dugoročna suplementacija utiče na snižavanje nivoa lošeg holesterola i stabilizaciju nivoa insulina u krvi, naročito u kombinaciji sa drugim suplementima. Redukovana forma ovog koenzima poboljšava i funkcije bubrega, sprečava hronične upale povezane s poremećajima do kojih dolazi u starijem dobu, kao i neurodegenerativna oboljenja. Kako je zdrav krvotok neophodan za normalnu plodnost, naročito kod muškaraca, tako i suplementacija ovim koenzimom može uticati na poboljšanje koncentracije, gustine i pokretljivosti spermatozoida.

KOENZIM KOJI PODMLAĐUJE KOŽU

Ali koenzim Q10 je sigurno najprisutniji u kozmetici. Kao antioksidant, on je zaslužan za usporavanje biološkog časovnika, kako unutar tela, tako i na koži. Smanjujući okisdativni stres on sprečava upalne procese, štiti od lipidne peroksidacije (oštećenja lipida u ćelijskoj membrani) i pospešuje gradnju kolagena. Ali ne samo da koenzim Q10 deluje kao antioksidant, već pospešuje i rad drugih antioksidanata, kao što su vitamini C i E, koji su neophodni za zdravu i lepu kožu.

Jedan od razloga nastanka bora je upravo i to što s godinama gubimo elemente koji doprinose elastičnosti i vlazi kože. Osim godina i genetike, na to utiču i spoljni faktori, poput štetnog zračenja sunca, jake šminke, zagađenja vazduha ili pušenja. Kao snažan antioksidant, koenzim Q10 štiti kožu od negativnog uticaja UV zraka – takozvanog fotostarenja, kog karakteriše ubrzano propadanje vlakana kolagena i fibroblasta, ćelija koje proizvode kolagen. Takvom svojom aktivnošću, kada se nanosi na kožu, on dokazano doprinosi ublažavanju postojećih bora i sprečavanju nastanka novih.

Baš kao što daje energiju organizmu i pomaže nam da dostignemo olimpijske rekorde, koenzim Q10 to čini i na nivou ćelija kože. Dajući energiju koži, on joj pomaže da bude sveža, besprekornog tena, bez pigmentacija i fleka. Sva ova svojstva koenzima Q10 dolaze do izražaja i kad se povredimo: prilikom zarastanja rana on pomaže da se štetne bakterije drže dalje od rane, a pospešujući gradnju kolagena i sprečavajući upale, doprinosi bržem obnavljanju kože i zarastanju.

Dovoljno je dokaza da nam koenzim Q10 pomaže da zadržimo mladalački izgled. Zato je rado viđen gost u laboratoriji Herba Sveta i jedan od sastojaka visokokvalitetne Devi kozmetike. U Serumu Anti-Age on deluje u sinergiji s peptidima, hijaluronskom kiselinom, vitaminima B3, E i A, pospešujući stvaranje kolagena i povećavajući elastičnost kože, što za rezultat ima smanjenje vidljivosti bora ali i hiperpigmentacije. U Antirid Anti-Age kremi za predeo oko očiju, uz brojne peptide, vitamine i dragocena ulja i ekstrakte lekovitog bilja, koenzim Q10 doprinosi otklanjanju sitnih, mimičnih bora kao i sprečavanju otoka i tamnih podočnjaka. Tu je i proizvod posebno namenjen nezi muške kože: Calming Anti-Age Gel Men hidrira, hrani kožu, smiruje nadraženost naročito nakon brijanja i ublažava bore. Anti-Age Cream Vitamin neguje sve tipove kože, dok Anti-Age Cream Antirid dubinski hrani i štiti kožu od spoljnih negativnih uticaja.

Koenzim Q10, naš hrabri zaštitnik tela i kože, zaista nam omogućava da sve možemo brže, više i snažnije. I, uz to, i lepše!

 

Devi kozmetika

Prethodni članak
Peptidi u anti-age kozmetici
Sledeći članak
C vitamin
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro