PRIRODNA UV ZAŠTITA

Prirodna UV zaštita Devi sun protect krema

Danas su nam kreme sa zaštitnim faktorima deo svakodnevnice, i teško je zamisliti život bez zaštite koju pružaju. Ali kako su se ljudi štitili od štetnog UV zračenja pre nego što su one izmišljene? Postoji li prirodna UV zaštita koja može zameniti UV filtere kakve danas koristimo?

Prvu modernu kremu sa zaštitnim faktorom od UV zračenja napravio je švajcarski hemičar Franc Grajter (Franz Greiter). Nazvao ju je Gletscher Crème – Krema za glečer, s dobrim razlogom. Grajter je bio pasionirani alpinista koji je osvojio Pic Buin (Piz Buin), vrh na granici Austrije i Švajcarske visok 3312 metara. Po njemu je nazvana i cela Grajterova kolekcija, koja i danas postoji. Dakle prva krema s UV faktorom nije izmišljena da bi se zaštitili oni koji pohode plaže, već alpinisti. I samog Grajtera su za ovaj poduhvat inspirisale opekotine koje je zadobio prilikom uspona 1938. Deset godina ranije, 1928. Doktor Findlej je objavio rad u kom je pružio kliničke dokaze o povezanosti UV zračenja i karcinoma kože.

Iako nisu imali naučne dokaze, i drevni narodi su bili svesni da se moraju zaštititi od sunca. Naši daleki preci koji su potekli iz Afrike imali su tamnu kožu i melanin koji ih je štitio od opekotina. Ali s migracijama i evolucijom, koža je postajala svetlija, čime se gubila i prirodna pigmentacija koja je pružala zaštitu. Svetla koža postajala je i društveno poželjnija, i označavala je pripadnost višoj klasi koja nije morala da radi u poljima i izlaže se suncu. Prve dokaze da je postojala prirodna UV zaštita koja se koristila specijalno za tu namenu ostavili su nam stari Egipćani. U njihovim zapisima pominje se mešavina mlevenog pirinča, lupine i jasmina, a moderna istraživanja otkrila su da mekinje pirinča zaista apsorbuju UV zrake, dok jasmin popravlja oštećenja na DNK a lupina posvetljuje kožu.

Stari Grci su obilno koristili maslinovo ulje, kako za održavanje higijene, tako i za negu i zaštitu. Kao što ćemo videti, bili su potpuno u pravu. I danas se maslinovo ulje masovno koristi za negu kože i UV zaštitu širom Mediterana i Bliskog istoka. Kako na dalekom istoku kokos raste u izobilju, tako se i njegovo ulje koristilio s istom namenom, opet potpuno opravdano. Ulja ove dve biljke i dan-danas su veoma cenjena u kozmetologiji i dermatologiji.

žena s opekotinama na licu

PRIRODNA UV ZAŠTITA MASLINE I KOKOSA

Temeljna moderna istraživanja došla su do zaključka da ulja masline i kokosa poseduju prirodni faktor zaštite 8, ali i da imaju mnogo dublje i značajnije dejstvo. Kada se nanosi na kožu, maslinovo ulje dokazano sprečava tumor kože izazvan UVB zračenjem, a pretpostavlja se da se to događa zahvaljujući antioksidantima koji smanjuju oštećenje DNK. Maslinovo ulje, koje se dobija iz ploda drveta olea europaea, sastoji se najviše od oleinske kiseline, manjih količina drugih masnih kiselina poput palmitinske i linoleinske kiseline, i preko 200 drugih hemijskih komponenti kao što su karotenoidi, steroli i fenoli, koji mu daju snažno antioksidantno dejstvo. Fenoli ispoljavaju i moćna protivupalna svojstva, zbog čega je maslinovo ulje izuzetno zdravo i za ishranu. Kada je koža u pitanju, dokazano je pozitivno dejstvo maslinovog ulja na rane i dekubitis, smanjenje oksidativnog oštećenja i regeneraciju, bržu epitelizaciju nakon opekotina i sprečavanje upala.

I kokosovo ulje obiluje korisnim masnim kiselinama, najviše laurinskom, miristinskom i palmitinskom. Zahvaljujući svojim zaštitnim i nutritivnim svojstvima, kokosovo ulje je dokazano efikasno kod kseroze – suve kože: ono povećava hidrataciju kože i nivo lipida na površini kože, efikasno je kod atopijskog dermatitisa i na najnežnijoj dečjoj koži. Kokosovo ulje ima snažan regenerativni efekat: ono dokazano povećava neovaskularizaciju, sintezu kolagena i proliferaciju fibroblasta na ranama. Pritom, ono ispoljava i snažan protivupalni efekat, naročito prilikom izlaganja UVB zracima.

DA LI JE OVO DOVOLJNO?

Da li je ovakva prirodna UV zaštita dovoljna? Kao što je shvatio Grajter dok se peo na Pic Buin, nažalost nije. Iako su svojstva ulja masline i kokosa izuzetna na više nivoa, prilikom izlaganja suncu potrebno nam je više. Zato se danas koriste jaki filteri sa zaštitom od preko 50, za razliku od vrednih ali nedovoljnih 8 koji nam daju kokos i maslina. Zato je ulja ove dve biljke najbolje kombinovati sa jakim filterima. Međutim, kada su filteri u pitanju, vrlo je važno razlikovati one koji su korisni a neškodljivi od onih koji nas mogu trenutno zaštititi ali zato na duge staze izazivaju teške poremećaje jer remete hormonski balans. Neorganske kreme s hemijskim filterima imaju upravo takva svojstva – ovi filteri se lako upijaju, prodiru duboko kroz kožu i organizam ih apsorbuje, a njihovo dejstvo dokazano remeti rad hipotalamusno-hipofizno-gonadalne osovine. Ovaj neuroendokrini sistem se posebno lako naruši kod žena, pa danas imamo pravu i zastrašujuću epidemiju poremećaja koji u osnovi imaju hormonski disbalans, kao što su poremećaji rada štitaste žlezde ili reproduktivnih organa. Zato se preporučuje upotreba mineralnih filtera, koje organizam ne upija već ostaju na površini kože i reflektuju sunčeve zrake poput ogledala.

A da li je dovoljno da UV zaštitu nanosimo samo kada idemo na plažu? Nažalost, ne. Iako su UVB zraci oni koji nam stvaraju površinske opekotine tokom najtoplijeg dela dana, UVA zraci su prisutni tokom celog dana, prodiru duboko u kožu i narušavaju vanćelijski matriks, deo vezivnog tkiva koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Tako su UVA zraci najveći krivci za prerano starenje kože, pa je potrebna redovna zaštita od njih, naročito ženama u periodu ulaska u menopauzu, kada smanjeni nivo hormona posebno nepovoljno deluje na strukture kože i ona ubrzano stari.

Stručnjaci kompanije Herba Svet su zato osmislili idealnu zaštitu koja kombinuje tradiciju i moderna saznanja. Sun Protect Anti Age krema sa SPF50+ sadrži prirodne, mineralne filtere, najkvalitetniji hijaluron, beta glukan, kao i ulja masline i kokosa. Sun Protect Sensitive krema pored ovoga sadrži i cink oksid koji pomaže koži da se zaštiti od dehidratacije, a sinergetsko dejstvo ovih sastojaka je povoljno i za najosetljiviju kožu. Prirodna UV zaštita može biti dovoljna, kada se uz pomoć znanja i umeća iskombinuje s kvalitetnim i neškodljivim sastojcima.

Devi sun protect kreme, žena sa šeširom i kremom na licu

Prethodni članak
Serumi
Sledeći članak
Hiperandrogenizam
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro