Verovatno ni jedan vitamin nema toliko naziva: niacinamid se još zove i nikotinamid, niacin, nikotinska kiselina, antipelagrički, vitamin B3, vitamin PP ili PP faktor (od pelagra preventive factor). Sam naziv niacinamid nastao je kombinacijom reči nicotinic acid vitamin, kako bi se izbegla direktna upotreba pojma nikotin i eventualna pogrešna insinuacija da je duvan zdrav jer sadrži vitamine. Niacinamid je amid nikotinske kiseline koju unosimo putem hrane, a naš organizam ga sintetiše pomoću triptofana, aminokiseline koja je inače zadužena za biosintezu proteina.

Ako se na našoj trpezi redovno nalaze jaja, meso, džigerica, mlečni proizvodi, riba, integralne žitarice, kikiriki, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, krompir i kvasac, svom organizmu osiguraćemo dovoljne količine ovog vitamina. Ali ako ne unosimo dovoljno proteina, odnosno aminokiselina, ishrana nam se bazira isključivo na kukuruzu ili redovno konzumiramo velike količine alkohola, šećera i kafe, možemo biti u deficitu. Takođe, kako je rastvoriv u vodi (hidrosolubilan), gubimo ga u velikoj meri ako odbacujemo vodu u kojoj se kuvaju namirnice. Da bi se dobro apsorbovao, potrebni su nam i drugi vitamini B kompleksa, vitamin C i fosfor.

Kao što kaže jedan od njegovih naziva, ovaj vitamin sprečava pelagru, bolest koju karakterišu 3D: dijareja, dermatitis i demencija. Kod pojave pelagre koža počinje da svrbi, na njoj nastaju plikovi i tamne fleke i ljušti se, dolazi do promena na sluzokoži, uključujući i onu u želucu i crevima što izaziva poremećaj varenja, ulceracije i dijareju, i nervni sistem postaje preopterećen pa se smanjuju kognitivne sposobnosti i memorija dok su česti simptomi vrtoglavica, glavobolja, anksioznost i depresija, praćeni grčenjem mišića i nekontrolisanim pokretima.

Pelagra je česta u zemljama trećeg sveta gde se u ishrani najviše koristi kukuruz koji nema dovoljno triptofana, pa se niacin vezuje za druge komponente i organizam nije u stanju da ga iskoristi. Ipak, ova bolest je retka u Centralnoj Americi gde se tradicionalno kukuruz potapa u rastvor kalcijum hidroksida – gašenog kreča preko noći i u tom procesu se oslobađa niacin. Od ovakvog kukuruza kasnije se prave čuvene tortilje. Ali iako je pelagra bolest siromaštva, u modernom dobu može se javiti i kod onih koji žive u izobilju ali pate od gastrointestinalnih oboljenja, anoreksije, ili im je hirurškim putem smanjen želudac zbog ekstremne gojaznosti.

ŠTA NIACINAMID RADI U ORGANIZMU?

Osim što sprečava i leči pelagru, ovaj vitamin učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti, u odnosno procesu pretvaranja hrane u energiju i stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Niacinamid deluje i kao snažan čistač organizma, smanjujući nivo nakupljenih ksenobiotika – supstanci iz spoljne sredine koje su prisutne u organizmu gde im nije mesto. Postoje naznake da to čini tako što otpušta slobodne masne kiseline iz jetre, kao i reakcijama na koži i perifernom vazodilatacijom čime pospešuje preznojavanje.

Niacinamid je važan za sintezu polnih hormona, testosterona, estrogena i progesterona, kao i kortizola, insulina i tiroksina. Pomaže kod artritisa, snižava povišenu sedimentaciju, učestvuje u procesu obnove nerava i krvnih sudova pa je neophodan i za mentalno zdravlje. Šta više, neka istraživanja pokazala su da je veoma delotvoran u lečenju šizofrenije, kao i da njegov nedostatak u organizmu može izazvati razvoj ove bolesti. Ovaj vitamin deluje preventivno i kod kardiovaskularnih oboljenja. On snižava nivo holesterola i triglicerida, štiti od nastanka tromba, i dugoročno doprinosi prevenciji srčanog udara i šloga.

nepravilnosti na koži

OBNAVLJAČ KOŽE

Ali niacinamid krije još iznenađenja. Ovaj vitamin je neophodan za obnovu kože, a, setićemo se, jedan od simptoma pelagre manifestuje se upravo na koži. Zato je niacinamid izuzetna terapija kod problematične kože, one sklone upalama, povećanom lučenju sebuma, aknama, pa čak predstavlja i odličnu preventivu od raka kože.

Niacinamid dokazano prirodno povećava sintezu ceramida u keratinocitima kao i masnih kiselina i holesterola i na taj način jača kožu, odnosno njenu barijeru, sprečava transepidermalni gubitak vlage i tako doprinosi ne samo njenom zdravlju već i lepoti. On podstiče sintezu kolagena i povećava proliferaciju fibroblasta, a kod oštećene kože i rana pospešuje vaskularizaciju. Ovaj vitamin ne dozvoljava da se bakterije koje izazivaju akne zapate na koži i dovedu do upalnih stanja i iritacija.

Niacinamid dokazano smanjuje hiperpigmentaciju – stvaranje fleka na koži, i aktivno doprinosi posvetljivanju kože i ujednačenom tenu. On poseduje antioksidantna svojstva kojima sprečava stvaranje i taloženje žućkasto-smeđeg pigmenta u komponentama matriksa kože, kao što je na primer kolagen, kao posledica reakcije na oksidativni stres u procesu starenja.

Danas je ovaj vitamin sve češći sastojak kvalitetnih antiage seruma i krema jer dokazano doprinosi smanjenju znakova starenja na koži lica – pored hiperpigmentacija i crvenila on smanjuje vidljivost bora, poboljšava teksturu kože i sprečava njeno opuštanje. Njegov mehanizam delovanja podrazumeva podršku strukturalnih komponenti vanćelijskog matriksa, kao što su glikozaminoglikani, polisaharidi čije propadanje donosi znake starenja, u koje spada i hijaluronska kiselina. Niacinamid reguliše deponovanje glikozaminoglikana i sprečava glikaciju proteina kojom se ukrštaju molekuli kolagena i elastina zbog čega postaju kruti i menjaju viskoelastična svojstva kože. Upravo su glikozni proteini odgovorni za opuštenost kože.

Zbog svih ovih svojstava niacinamid je našao značajno mesto i u Devi kozmetici koja nam dolazi iz stručne laboratorije Herba Sveta. Kolekcija sadrži kreme i serume dizajnirane specijalno za određene starosne grupe (od 20, 30, 40. i 50. godine života), a sadrži i kreme i serume za osetljivu kožu, kožu sklonu aknama, za izbeljivanje kože i tretiranje tamnih podočnjaka.

 

Devi kreme koje ciljaju određene starosne grupe