Peptidi u anti-age kozmetici

Peptidi: vraćaju vreme unazad

Šezdesetih godina prošlog veka, mladi Dr Loren Pikart proučavao je srčane poremećaje na Univerzitetu u Minesoti i poredio krv osoba koje su preživele infarkt i onih sa zdravim srcem istih godina. Ono što mu je privuklo pažnju bio je protein albumin prisutan kod mlađih osoba, i uz njega mali deo nečega što nije uspeo da identifikuje. Zaintrigiran ovom pojavom, kasnije za vreme doktorskih studija u San Francisku Dr Pikart poredio je krv svojih kolega, starijih profesora, i studenata. Primetio je da s godinama ovaj neobični faktor opada. Tokom perioda od oko deset godina, otkrio je da se ne radi o proteinu već peptidu kog je uspešno izolovao, i što ga je više proučavao, njegovi efekti su mu priređivali sve više iznenađenja. Godine 1973. objavio je svoje otkriće, skrenuvši stručnoj javnosti pažnju da novootkriveni peptid GHK-Cu (glicin-histidin-lizin), osim što pospešuje zarastanje rana, ima antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Kasnija istraživanja dovela su do fascinantnih otkrića da on ima i moć da permanentno sanira oštećenja nerva, kao i snažno antikancerogeno dejstvo. Ali ono što je najviše pobudilo posebno interesovanje kozmeteologije i kozmetičke industrije koje ni danas, potpuno opravdano, ne prestaje, jeste činjenica da peptidi pospešuju proizvodnju kolagena.

Nije ni čudo da je otkriće Dr Pikarta dočekano s tolikim oduševljenjem u anti-age kozmetologiji: naše poimanje lepote danas se čvrsto i isključivo vezuje za mladost. Sačuvati lepotu u poznijim godinama znači zaustaviti vreme. Ali to nije jednostavno: osim što koža neminovno stari s protokom vremena i pod uslovima koje diktira genetika, taj proces još više ubrzavaju spoljni faktori, posebno zagađenje vazduha, pušenje i agresivno dejstvo UV zraka koji, između ostalog, dovode do isušivanja i pospešuju atrofiju kože, utiču na smanjenje debljine dermisa, broj melanocita, fibroblasta, i pre svega propadanje elastičnog tkiva usled usporenog stvaranja kolagena tipa I i III. Rezultat svega su opuštena koža, bore, pojava pigmentacija, gubitak svežine tena i izmena fizionomije lica. Kod žena se ovaj proces posebno ubrzava nakon 40. godine života kada značajno opada nivo reproduktivnih hormona koji direktno utiču na kvalitet epitela. Kako bismo biološki časovnik okrenuli unazad, potrebno je da uspostavimo dobar balans između strukturne sinteze proteina i njihovog propadanja. Većina kozmetičkih proizvoda danas funkcioniše ili po principu pospešivanja obnove kolagena, ili postizanja efekta privremenog liftinga pomoću blokiranja ili promovisanja izvesnih neurotransmitera, čime se ublažavaju sitne bore.

Nepravilnosti na koži kod kojih pomažu peptidi

ŠTA SU PEPTIDI I KAKO FUNKICIONIŠU?

Peptidi su kratki polimeri aminokiselina vezanih peptidnim vezama, iste hemijske strukture kao i proteini, ali manje dužine. Prirodni humani peptidi igraju važnu ulogu u ćelijskoj komunikaciji, regulaciji proteina, proliferaciji i migraciji ćelija, procesima kao što su upale, angiogeneza i melanogeneza, koji su kao takvi prisutni u nizu fizioloških funkcija, od imuniteta, preko homeostaze do reprodukcije. Kada je koža u pitanju, peptidi su se pokazali izuzetno efikasnim u sintezi vanćelijskog matriksa, eliminaciji pigmentacije, pospešivanju imuniteta kože i regulisanju upalnih procesa.

Svesni ovih trendova u anti-age kozmetici, stručnjaci Herba Sveta, kompanije koja se preko 20 godina bavi osmišljavanjem i izradom originalnih prirodnih preparata za potrebe zdravlja, rešili su da ekstraktima lekovitih biljaka i prirodnim uljima i puterima dodaju i peptide u službi lepote. Tako je nastala ekskluzivna linija Devi kozmetike koju sačinjava više od dvadeset visokokvalitetnih seruma i krema. Ovo su samo neki od peptida prisutnih u njoj:

  • Argirelin i SYN-AKE – Jedan od uzroka nastanka tzv. mimičnih bora su pokreti koje pravimo svesno ili nesvesno, a koji su deo nervno-mišićne veze, sinapse do koje dolazi u susretu mišićnih vlakana i motornog neurona. Kod ovih bora vrlo su efikasni peptidi – inhibitori neurotransmitera, kao što su SYN-AKE (tripeptid-3) i Argirelin (acetil heksapeptid-3) poznatiji kao SNAP-25 botulinum. Čuveni botulinski toksin, neurotoksin tipa A posebno cilja protein SNAP-25 (od SyNaptosome-Associated Proteine, molekularne mase 25 kDa) koji je neophodan za otpuštanje acetilholina iz vezikula, i dovodi do njegovog cepanja, čime inhibira mišićnu kontrakciju, a samim tim smanjuje vidljivost bora i doprinosi elastičnosti kože.
  • Peptidi soje i pirinča – Izdvajanjem proteina i peptida iz prečišćene soje i pirinča dobija se moćan inhibitor aktivnosti metaloproteinaze matriksa, stimulator hijaluronan sintaze i ekspresije gena 2 u keratinocitima. Topikalna primena peptida soje značajno doprinosi povećanju glikozaminoglikana i pospešivanju sinteze kolagena, a ima i dokazano zaštitno dejstvo od UVB zračenja. Protein iz mekinja pirinča je moćan izvor peptida inhibitora tirosinaze, što dovodi do značajnog smanjenja pigmentacije – fleka i pega.
  • Palmitoil tripeptid-38 – Ovaj peptid imitira rad matrikina, kratkih peptida nastalih proteolizom makromolekula vanćelijskog matriksa, reguliše aktivnost ćelija, pospešuje zaceljivanje i remodelovanje kolagenog tkiva. Stimulišući sve komponente matriksa kože kao i matrikin on dovodi do „popunjavanja“ finih bora i pospešuje obnavljanje kože.

Ova tri peptida, između ostalih, ulaze u sastav Botomix seruma iz laboratorije Herba Sveta, koji sadrži i najkvalitetniju hijaluronsku kiselinu i ekstrakte lekovitih biljaka. Serum podstiče gradnju kolagena i elastina, poboljšava čvrstinu kože i njenu elastičnost, rehidrira i umiruje. Još neki od preparata iz Devi kolekcije su Illuminative krema sa terpenonom koji poboljšava kvalitet tkiva i usporava proces starenja, kao i Antirid Antiage, krema za predeo oko očiju koja pomoću peptida otklanja otoke i tamne kolutove oko očiju.

Nutri kozmetika

Osim kozmetike koja se primenjuje topikalno, tu je i nutri kozmetika – suplementi koji doprinose mladalačkom i zdravom izgledu kože. Upravo iz laboratorije Herba Sveta dolazi nam jedan takav preparat: Glutathione Hyaluronic je napitak na bazi glutationa i drugih amino kiselina, hijalurona, lipozomalnog vitamina C i biotina. L-glutation koji je ovde prisutan u redukovanoj formi radi aktivne apsorpcije, snažan je antioksidant koji, pored toga što štiti sve telesne funkcije, pospešuje regeneraciju sinovijalnog tkiva i tako sprečava propadanje hrskavice, jača imunitet i detoksifikuje, ima i snažan anti-age efekat. Ova amino kiselina studijski dokazano utiče na poboljšanje svih karakteristika kože, uključujući i indeks melanina, smanjenje fleka izazvanih UV zračenjem i posvetljivanje kože, ublažavanje bora i povećanje elastičnosti. Ostale prisutne amino kiseline – L-histidin, L-cistein, L-glicin i L-prolin sprečavaju upalne procese, pospešuju epitelizaciju, regenerišu tkivo i ublažavaju bore.
Uz Devi kozmetiku snaga peptida deluje duboko u dermisu, dok amino kiseline iz suplementa Glutathione Hyaluronic kao izvrstan nutri-kozmetički dodatak pomažu da zaista vratimo unazad svoj biološki časovnik.

 

Glutation hijaluron i Devi kozmetika

Prethodni članak
Progesterone
Sledeći članak
Koenzim Q10
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro