Još su stare civilizacije otkrile da prijatan miris deluje blagotvorno na zdravlje. U drevnoj Kini, Indiji i Egiptu izvlačila su se esencijalna ulja iz biljaka pre više od 6000 godina, a i dan-danas su neizostavan deo tradicionalne ili ajurvedske medicine. Zapravo, jedan skelet star čak 30.000 godina kog su arheolozi pronašli u Iranu imao je na sebi koncentrate biljaka i esencijalna ulja. Ova saznanja, koja zadiru u polje nauke isto koliko i umetnosti, danas zovemo aromaterapija. Kako sama reč kaže, aroma – miris pruža terapiju koja na prirodan način leči i telo i dušu. Danas, kada smo sa svih strana opkoljeni otrovima i sintetičkim štetnim materijama, aromaterapija doživljava svoju renesansu. A šta kaže nauka, može li miris zaista da leči?

Danas se aromaterapija zapravo i smatra naukom i medicinski i farmaceutski fakulteti nude specijalne kurseve svojim studentima iz ove oblasti. Klinička aromaterapija može se primenjivati kao komplementarna terapija u bolnicama ili kućnom lečenju, naročito kod jakog bola, mučnine, anksioznosti, depresije, stresa ili nesanice. Posebno je korisna u ublažavanju anksioznosti neposredno pre hirurških intervencija, primene onkoloških terapija i tokom palijativne nege. Po nekim klasifikacijama, aromaterapija se čak smatra integrativnom medicinom, odnosno može se koristiti kao zamena za konvencionalnu medicinsku negu. Aromaterapija je danas veoma popularna, možda pre svega zato što je svima dostupna, jeftina je, relativno bezopasna, i za nju nije potreban lekarski recept. Ipak, prilikom izbora esencijalnih ulja nije loše konsultovati stručna lica jer neka od njih mogu biti zapaljiva ili izazvati alergije kože. Esencijalna ulja zapravo mogu biti vrlo moćna: na primer, neka imaju izuzetno snažno antibakterijsko i antifungalno dejstvo, ali mogu biti i otrovna.

LEČENJE MIRISOM

Miris esencijalnih ulja sadrži volatilne sastojke – one koji lako isparavaju na sobnoj temperaturi s molekularnom masom >300 Da. Ljudi poseduju oko 300 aktivnih olifaktornih receptorskih gena koji umeju da prepoznaju na hiljade različitih molekula mirisa. Čulo mirisa je direktno povezano sa stanjima kao što su dobro raspoloženje, stres, društveno ponašanje, radni elan, pamćenje… Kako to znamo? Određeni mirisi okidaju konkretne moždane aktivnosti i kognitivne funkcije koje se mogu izmeriti pomoću elektroencefalografa. EEG nam pruža jasan uvid u fiziološko stanje mozga kod zdravih i bolesnih osoba, jer može da detektuje odgovore u centralnom nervnom sistemu pomoću frekvencija – delta, teta, alfa, beta i gama. Svaka od ovih frekvencija povezuje se s određenim moždanim karakteristikama, pa tako, na primer, pad alfa i beta, a povećanje delta i teta aktivnosti direktno ukazuje na pad kognitivnih sposobnosti.

Šta se tačno dešava kada udahnemo miris nekog esencijalnog ulja? Radi se o složenoj reakciji koju verovatno većina nas ne zamišlja tako ozbiljno: olifaktorni stimulans putuje kroz nozdrve do olifaktornog bulbusa (mirisnog režnja), neuronske strukture prednjeg mozga, da bi potom amigdala okinula emotivni odgovor pomoću kog hipokampus pronalazi postojeće ili formira novo sećanje. Limbički sistem pomoću cerebralnog korteksa aktivira misli i osećanja. Molekuli mirisa pritom putuju kroz ceo respiratorni trakt, preko pulmonarnih krvnih sudova ulaze u krvotok, i putuju do organa i tkiva. Ukratko – deluju na ceo organizam.

Svega toga čovek je odavno bio svestan, i bez elektroencefalografa. Na primer, Hipokrat je preporučivao aromatične kupke i masaže koje je smatrao neophodnim za dobro zdravlje, i učio je svoje pacijente da sa sobom uvek nose lekovito bilje. I mi sami, instinktivno, kada vidimo ružu krenemo da je pomirišemo, i njen miris nas ispunjava osećajem prijatnosti. Ili kad oljuštimo narandžu, stavimo njenu koru na radijator ili peć, i njen miris prožme celu kuću… Aromaterapija nam je svima, moglo bi se reći, urođena.

Devi melemi

KAKO SE PRIMENJUJE AROMATERAPIJA?

Šta sve može da nam omoguću aromaterapiju? To mogu biti esencijalna ulja koja se dobijaju iz semena biljaka (na primer biber, komorač), stabljiki, lišća ili iglica (eukaliptus, lorber, menta, bor, ruzmarin), latica i cvetova (kamilica, geranijum, jasmin, lavanda, ruža, ilang-ilang), ploda i kore ploda (bergamot, limun, mandarina, narandža), drveta ili smole (kedar, tamjan, sandalovina), korena i rizoma (đumbir), trave (limunova trava)…

Esencijalna ulja se mogu primenjivati na više načina: direktno na kožu – masažom, kupkom ili u kozmetici; udisanjem – pomoću difuzera ili parenjem; oralnim unosom – pomoću kapsula ili razblaživanjem u vodi; i ispiranjem – pomoću vodica za usta, vaginalnih kupki ili supozitorija. Ulja se koriste u malim količinama, adekvatno razblažena. Ukoliko se esencijalno ulje direktno sipa na kožu može izazvati alergijsku reakciju ili oštetiti kožu nakon izlaganja suncu.

Srećom, negativne reakcije su kod aromaterapije retke, naročito ako se preparati koriste u skladu s uputstvom. Mnogo su veće njene koristi. Na primer, studije su pokazale da aromaterapija veoma povoljno deluje na anksioznost, vitalne znake i kvalitet sna u intenzivnoj nezi nakon kardioloških intervencija. Takođe, ona ima značajan pozitivni uticaj na smanjenje bola kod niza poremećaja i stanja, što je dokazano velikim brojem studija širom sveta, kao i na smanjenje depresije i anksioznosti koje su česti pratioci bolnih stanja. Od pomoći je, dokazano, čak i kod najjačeg bola, onog porođajnog. Terapija mirisom može nam pomoći i da povećamo samopouzdanje. Posebno je korisna starijim osobama kojima može pomoći da poboljšaju kvalitet sna, smanje osećaj stresa, bola, anksioznosti, depresije i umora.

Iz svih ovih razloga, stručnjaci kompanije Herba Svet nekim od svojih preparata dodali su i efekat aromaterapije. Imajući u vidu već pomenutu i dokazanu činjenicu da je aromaterapija vrlo efikasna u ublažavanju bola, ovaj efekat dodat je Gavez gelu s efektom hlađenja i Gavez gelu s efektom zagrevanja koji se koriste kod akutnih, odnosno hroničnih bolova. Gavez je lekovita biljka s izuzetnim i dokazanim lekovitim dejstvom: njegovi aktivni sastojci prodiru duboko u kožu, kroz tkivo sve do kostiju i imaju izuzetan regenerativni efekat. Zato je veoma efikasan kod akutnih bolova u mišićima i zglobovima, artritisa, uganuća, iščašenja, povreda ligamenata i tkiva. Gavez gel s efektom hlađenja, pored čak 25% ekstrakta ove lekovite biljke, sadrži i mentol i kamfor koji prijatno rashlađuju, kao i eterična ulja ruzmarina, lavande i mente koji svojim efektom aromaterapije uspešno poboljšavaju raspoloženje i smanjuju percepciju bola. Gavez krem s efektom zagrevanja uspešan je kod hroničnih bolova: reumatizma, grčeva u mišićima i loše cirkulacije. Uspešno ublažava jedno od najbolnijih stanja, diskus herniju, a efektu dodatno doprinose ekstrakt ljute paprike koji prijatno greje, kao i eterična ulja lavande, ruzmarina, mente i limuna koja vraćaju osmeh na lice.

Aromaterapija je prisutna i u tri visokokvalitetna melema: Devi melemu za regeneraciju kože koji efikasno pospešuje zaceljivanje i pomaže kod stanja kao što su ekcem, psorijaza, rozacea, dermatitis, ožiljci, fleke, alergije… Ovaj melem sadrži najkvalitetnija ulja i putere, a efekat aromaterapije daju mu eterična ulja mandarine, ruzmarina, bergamota i lavande. Devi melem za stopala ima snažno antimikrobno dejstvo zahvaljujući uljima čajevca, žalfije i karanfilića koja efikasno suzbijaju gljivične infekcije stopala i nokta i eliminišu neprijatne mirise, a pored njih efekat aromaterapije daju mu i ulja lavande i limuna. Devi melem protiv virusnih bradavica efikasno suzbija postojeće bradavice i sprečava pojavu novih na potpuno prirodan i bezbolan način. U tome prednjače ulja čajevca i ravensare, kora vrbe, ulja ricinusa i tamanu, dok mu eterična ulja lavande, limuna i karanfilića, pored antifungalnih i antivirusnih svojstava, dodaju i efekat aromaterapije.

Terapija mirisom je, dakle, i više nego realna i efikasna. Zato, kada nas muke pritisnu, ono što sigurno lako i odmah možemo uraditi jeste da sipamo neko lepo ulje u isparivač i ono će nas podsetiti da su sve tegobe prolaznog karaktera i da posle kiše uvek dolazi sunce. Poznata izreka kaže da smo ono u šta verujemo, i to je jedino što na ovom svetu možemo kontrolisati. Ako verujemo u lepotu i obavijemo se opojnim mirisima, život mora biti lep.

Gavez gel i krem