RUZMARIN

(Rosmarinus officinalis)

U Staroj Grčkoj đaci su nosili venčiće od ruzmarina na glavi kako bi im pospešio pamćenje, a devojke su ga poklanjale momcima koji su odlazili u rat za uspomenu. Nekad je žbun ruzmarina u bašti ispred kuće simbolizovao dominaciju žene, gazdarice u domu. Rimski sveštenici koristili su ga prilikom religijskih ceremonija umesto tamjana, a u Engleskoj bi se njime kuća kadila nakon teških bolesti. U Hrišćanstvu se ova biljka vezuje za Hrista i njegovu majku, a u narodu je bilo uvreženo mišljenje da ruzmarin može da živi do 33 godine, onoliko koliko je Hrist imao kada je razapet. Napoleon je koristio kolonsku vodu od ruzmarina, a Ofelija je, u čuvenoj Šekspirovoj sceni mentalnog rastrojstva, bratu Laertu dala ruzmarin, da je ne zaboravi.

Kod nas ruzmarin ima posebnu simboliku i bez njega ne može da prođe ni jedna ozbiljnija svadba. A povod za taj običaj bio je medicinski: U 14. veku kraljica Eržebet bolovala je od artritisa. Nije bilo pomoći od svih lekara u Mađarskoj, dok joj jedan isposnik nije pripravio vodicu od ruzmarina, koji joj je smanjio otoke oko zglobova i omogućio ne samo da se vrati normalnom životu, već i da se prolepša i podmladi. Po nekim (mada sumnjivim) verzijama priče, kraljica se udala u poznim godinama za mladog plemića, koga je, priča se, baš mirisom zavela, a na svadbi je sve bilo okićeno grančicama ruzmarina, uključujući i goste. Taj događaj se ubrzo pretvorio u običaj i proširio po regionu, a lekoviti tonik je kasnije postao čuveni parfem, Ugarska vodica.

ROSA SA MORA MEDITERANA

Ali ono na šta nas najčešće miris ruzmarina podseti je more i Mediteran. To nije slučajno, jer ruzmarin potiče upravo iz mediteranskih krajeva, a more ima i u nazivu: ros i marinus na latinskom znače „rosa sa mora“. Ova biljka igličastih listova u obilju sama tu niče i buja, gde se i obilno koristi ne samo u narodnoj medicini, kozmetici, kao parfem, lek ili repelent za insekte, već i kao obavezan začin u kulinarstvu. Pečenom mesu ili ribi će grančica ruzmarina dati najbolji šmek, a roštiljskom mesu ne samo bolji ukus, već će smanjiti i nivo kancerogenih materija koje se razvijaju prilikom pečenja na uglju. I da ne zaboravimo čuvenu italijansku fokaču, tanku pogaču, kojoj ruzmarin daje konačni mediteranski pečat. Na obali gde pored ruzmarina obilno rastu i masline i pravi se najbolje, hladno ceđeno ulje, ono se često aromatizuje baš ruzmarinom.

RUZMARIN KAO LEK

Šta na sve to kaže nauka? Ruzmarin, čiji je latinski naziv Rosmarinus officinalis, je definitivno prava riznica zdravlja. Da se vratimo kraljici Eržebet i njenom bolu u zglobovima. Flavonoidi, rozmarinična kiselina, antioksidanti, saponini, tanini koji ulaze u sastav lista ruzmarina imaju antiseptična, antireumatska, antineuralgična i antihipertenzivna svojstva. Dakle stari Englezi su bili u pravu kada su kuću kadili ruzmarinom nakon bolesti, jer on ima moć da dezinfikuje, a Eržebet je sigurno osetila olakšanje od prvobitne ugarske vodice koja je smirivala upalu, ublažavala grčeve i bolove i pospešivala prokrvljenost. Jedna studija je dokazala moć ruzmarina kod osteoartritisa. Osim što smanjuje bol u zglobovima, ova opojna biljka svojim mirisom umiruje nervni sistem, ublažava glavobolju, anksioznost i snižava nivo kortizola, hormona stresa, tvrde naučnici.

Ofelija je definitivno bila u pravu kada je davala bratu ruzmarin protiv zaborava. Jedna studija je prepoznala potencijal diterpena iz ruzmarina kao moguću terapiju kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Svojim antioksidantnim i protivupalnim dejstvom, ovaj fenol može pomoći i kod neurodegenerativnih procesa koji su karakteristični za ova teška oboljenja i stimuliše cirkulaciju u mozgu. Čak i samo eterično ulje ruzmarina može biti dovoljno da svojim mirisom poboljša kognitivne funkcije i pospeši nam pamćenje. Čaj od ruzmarina ili ruzmarinova vodica takođe studijski dokazano imaju odličan efekat na na cerebrovaskularno zdravlje. Jedna studija na srednoškolcima dokazala je i da su starogrčki đaci znali šta rade: ruzmarin poboljšava kratkoročno pamćenje i numeričku memoriju, što je koristan podatak kako za roditelje, tako i za đake i studente.

Čaj od ruzmarina ima iste efekte kao i eterično ulje, samo u blažem obliku. On sadrži antioksidante koji štite naše telo od slobodnih radikala i oksidativnog stresa i upala koje bi mogle dovesti do ozbiljnih hroničnih oboljenja, uključujući i koronarne bolesti, dijabetes i karcinom. Čaj od ruzmarina ima antimikrobna svojstva, snižava nivo šećera u krvi, doprinosi vitkosti, efikasan je protiv bolova, odličan je lek za digestivni sistem, poboljšava varenje, a tu je i još jedno njegovo veoma blagotvorno i važno svojstvo: ruzmarin sprečava makularnu degeneraciju. Karnosična kiselina doprinosi zdravlju oka, štiti rožnjaču od degeneracije i oštećenja izazvanih svetlom ili nastalim kao posledica starosti. Dakle, ruzmarin kao lek deluje na svim frontovima, bez obzira da li u kući imamo ruzmarin ulje, ruzmarin začin ili čaj.

RUZMARIN ZA KOŽU

A što se prolepšavanja i podmlađivanja tiče? Biće da je zaista tako bilo s Eržebet, jer ruzmarin poboljšava prokrvljenost kože, pospešuje regeneraciju, smiruje je i zaceljuje. Može biti velika pomoć kod opekotina, rana, ekcema, dermatitisa i psorijaze. Jedna studija dokazala je da etarsko ulje ruzmarina u gelovima za kožu povećava hidrataciju i elastičnost. Druga studija se bavila uticajem ovog lekovitog bilja na akne, i zaključila da ulje ruzmarina smanjuje upalu kože koju izaziva patogen Propionibacterium acnes, zahvaljujući istim dragocenim jedinjenjima – rozmariničnoj kiselini, karnosolu i karnosičnoj kiselini. Pored kože ruzmarin se brine i o zdravlju i lepoti naše kose: pospešuje njen rast, jača folikul dlake, pomaže kod alopecije, sprečava ćelavost, kao i upale i poremećaje vlasišta.

Eržebet se sigurno nije promenila samo spolja, već je postala vedrija i veselija zahvaljujući listu ruzmarina. Ova biljka ima moć da odagna jutarnji umor, unormali niski krvni pritisak i podiže energiju jer širi krvne sudove. Ona leči i malokrvnost jer pospešuje apetit i rad organa za varenje. Može pomoći i ženama sa neredovnim ciklusom i ublažiti menstrualne bolove.

Ipak, čini se da je najzastupljeniji u kozmetici. Tamjanasti miris ruzmarina je neodoljiv, ali njegova svojstva još bolja. Tako je dospeo i u Devi melem. Tako u Devi melemu za regeneraciju, udružen s ostalim sjajnim puterima i uljima, pospešuje zarastanje, regeneraciju kože, dezinfikuje i sprečava pojavu akni, omogućava bolju prokrvljenost i oporavak i kod najkomplikovanijih poremećaja kože, kao što su ekcem i psorijaza. U Clear Skin gelu dodatno pomaže koži da se izbori s aknama. Da je Eržebet imala Devi melem, gde bi joj kraj bio. Ipak, zahvalni smo joj na ugarskoj vodici i okićenim svatovima.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za regeneraciju
Clear skin gel
Ruzmarin, grančice u cvetu

Druge naše biljke: