MANDARINA

(Citrus reticulata)

Kada je 1805. godine Ser Ejbraham Hjum, engleski hortikulturolog i član Parlamenta, iz Kine u Englesku doneo uzorke mandarine, Evropa se odmah zaljubila u njen mirisni plod. Odmah potom mandarina je stigla na Maltu, pa na jug Italije, odakle se proširila Mediteranom gde se i danas masovno uzgaja. Godine 1840. u Sjedinjene američke države odnosi ih italijanski konzul, i tako nastaju plantaže na jugu, na Floridi i u Kaliforniji. Ime je dobila zbog karakteristične boje svoje kore koja podseća na odore Mandarina, obrazovanih javnih ličnosti sa kineskog dvora.

U nekim starim kineskim tekstovima pominje se da su se mandarine u Kini uzgajale još u 12. veku pre naše ere. Smatra se da su nastale od divljih narandži sa severoistoka Indije, odakle su stigle do Kine i nakon toga osvojile svet. Danas postoji više podvrsta mandarina, ali sve su mirisne, sočne i veoma zdrave: mandarina kalorije svodi na minimum – sto grama ploda ima samo 47 kalorija, ali zato pršti od vitamina i minerala. I daje nam ih kada su nam najpotrebniji, tokom zime. Vitamini C, A, B1, folna i pantonenska kiselina, kalcijum, bakar, kalijum, kao i obilje vlakana, doprineće zdravom varenju, metabolizmu, ojačati imunitet  -sposobnost tela da se bori protiv virusnih infekcija i kancerogenih ćelija, regulisati krvni pritisak i osnažiti kardiovaskularni sistem, pospešiti funkcije mozga, zdravlje očiju, i kože.

MANDARINA, METABOLIZAM, MOZAK

Kao i svi citrusi, i mandarina, Citrus reticulata, idealna je za pospešivanje rada metabolizma, ali i za sveopšte zdravlje. Mandarina ima karminativno dejstvo – sprečava nadimanje, i pospešuje varenje. Flavonoidi, alkaloidi, kumarini, limonoidi, karotenidi, fenolna kiselina u njoj imaju antioksidantna, antiinflamatorna, antikancerogena svojstva, a deluju i kardio i neuro protektivno. Pektin dodatno sprečava nagle skokove i padove šećera u krvi i utažava osećaj gladi, pa je odlična za dijete, posebno jer je nutritivna vrednost mandarina idealna: malo kalorija a mnogo korisnih elemenata. Ovo voće dokazano sadrži više flavonoida od drugih citrusa. Lekovitost mandarine je posebna jer je najbogatija hesperidinom, nobiletinom i tangeritinom i ima veći antioksidantni efekat. Hesperidin, flavonski glikozid, inače učestvuje u zaštitnom mehanizmu same biljke, a ta odbrambena funkcija se prenosi i na nas kada pojedemo mandarinu. Hesperidin je danas u modernoj medicini prepoznat kao potencijalna terapija kod upala, povišenog šećera u krvi, dijabetesa, ateroskleroze, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, visokog nivoa lipida, holesterola i poremećaja probave i mikrobiote. Čak neka istraživanja počinju da otkrivaju da flavonoidi mandarine mogu igrati ulogu u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti, jer pokazuju sposobnost da povećaju neurogenezu – stvaranje novih nervnih ćelija kod ishemije mozga. Nobiletin, videćemo, igra veliku ulogu i kada je lepota u pitanju.

MANDARINA I KOŽA

Mandarina jeste ukusna i sjajna za jelo, ali je izuzetno blagotvorna i za kožu. Eterično ulje mandarine nas osvaja na prvi miris, koji u nama budi optimizam i radost. A ako ga pravilno primenimo na kožu, njegovo blagotvorno dejstvo pomoći će nam kod sledećih stanja:

  • pojačano lučenje sebuma
  • akne
  • umorna, beživotna koža
  • zapušene pore
  • upale kože
  • infekcije kože
  • oštećenja kože
  • ožiljci, bore, strije
  • opekotine
  • celulit

Eterično ulje mandarine stimuliše rast novih ćelija kože, dok pomenuti flavonoid nobiletin podstiče eliminaciju toksina i ublažavanje celulita. Zahvaljujući antioksidansima koji obilno ulaze u njen sastav, ono štiti i podstiče proizvodnju kolagena što rezultira ublažavanjem bora, ožiljaka, uključujući i one od akni, strija i ostalih oštećenja kože. Ovo ulje je vrlo blago i ne izaziva iritacije, pa je podesno i za dečju kožu.

I sve te tvrdnje su naučno dokazane. Citrus reticulata deluje kao toner i adstringent, a istraživanja su pokazala da kora mandarine sadrži izvesne aktivne komponente u daleko većoj meri nego sam plod koji jedemo. I upravo u ekstraktu kore mandarine nalaze se skoro magični elementi koji regenerišu kožu tako što snažno deluju protiv kolagenaze i elastaze. Kolagenaze su enzimi koji razgrađuju veze kolagena, dok elastaze razlažu proteine. Danas, više nego ikada, aerozagađenje, nezdrava ishrana i štetno UV zračenje dovode do preranog starenja kože. U tome glavnu ulogu igraju slobodni radikali koji nastaju oksidativnim stresom, a uzrok za bore i opuštenu kožu treba tražiti upravo u elastazama i kolagenazama. Kolagen i elastin su glavni elementi kože koje održavaju njen tonus, čvrstoću i elastičnost. A mandarina sadrži upravo sve elemente za pospešivanje ovih dragocenih boraca.

Osim što zateže i održava tonus kože, naučna ispitivanja kažu da je mandarina i zaceljuje, ali i inhibira rast patogenih bakterija, zbog čega se može koristiti kod rana, opekotina i povreda, ali i upala i oštećenja kože koje izazivaju akne, psorijaza, dermatitis i ekcem. Bakterije protiv kojih ekstrakt mandarine dokazano efikasno deluje su Staphylococcus aureus i Candida tropicalis, mada je njeno dejstvo sigurno šire samo još nije dovoljno istraženo.

A PONEKAD JE DOVOLJAN I SAMO NJEN MIRIS…

Ulje mandarine će osvežiti i naš dom: osim što njime možemo dezinfikovati prostor, njegov osvežavajući miris će popraviti raspoloženje, ublažiti nervnu napetost, depresiju, stres, umor, iscrpljenost i nesanicu. Ako ga dodamo u kupku, opustiće nam mišiće, a posebno je korisno u uljima za masažu jer osim opuštajućeg efekta sprečava i nastanak celulita. Ulje kore mandarine sadrži interesantan sklop sastojaka koji mu daju specifičan miris. Istraživanja su pokazala da miris citrusa ima terapijski efekat – on povoljno deluje kao anksiolitik, snižava nivo stresa i pomaže nam da bolje spavamo.

Zbog svih ovih sjajnih osobina, eterično ulje mandarine našlo se i u najpopularnijem Devi melemu. Devi melem za regeneraciju sadrži obilje visokokvalitetnih i potpuno prirodnih putera i ulja koji doprinose regeneraciji kože, zaceljivanju rana, eliminisanju ožiljaka, elastičnosti i vlažnosti. Zato je, pored svakodnevne nege, idealan i kod psorijaze, ekcema, dermatitisa, opekotina, uključujući i one od sunca, iritacija, infekcija, upala, uboda insekata, bora, pojačanog lučenja sebuma, ožiljaka od akni, nedostatka tonusa… Uz ulje mandarine i sjajni Devi melem, do zdrave kože i vedrog duha!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za regeneraciju
mandarina

Druge naše biljke: