LIMUN

(Citrus limonum)

Smatra se da poreklo vodi sa severozapada Indije, ali ono što je sigurno je da je na jug Italije stigao oko 200. godine naše ere. Kroz Sredozemlje su ga raširili Arapi, a Kolumbo ga je poneo u Novi svet. Prestavljao je pravi spas za moreplovce koji su umirali od skorbuta, pa je bio obavezan deo brodske kuhinje svih britanskih brodova. Limun, Citrus limonum, danas je toliko prisutan da bismo teško mogli da zamislimo život bez njega. Od klasične limunade, preko preliva za salatu, jutarnjeg napitka za mršavljenje i protiv celulita, narendane korice u kolaču, dodatka čaju kod prehlade, arome u tabletama vitamina C, do antiseptika u kući i pomoći u čišćenju, limun prožima sve aspekte našeg života. To da je prepun vitamina C već svi znamo, a samim tim podrazumeva se da kao snažni antioksidans jača naš imunološki sistem i čisti organizam. Ali limun je mnogo više od njegovog soka. Jedna od njegovih dragocenosti je i ulje.

LIMONEN I β-PINEN

Kada se procesom hladnog ceđenja iz limunove kore izdvoji ulje, dobijamo riznicu korisnih sastojaka. Dve najdominantnije komponente ulja limuna su limonen i β-pinen koji pokazuju jaka antioksidantna svojstva i deluju antibakterijski, naročito kada su u pitanju gram pozitivne i gram negativne bakterije. Limonen je terpen koji limunu daje prepoznatljivi miris. Osim što opija aromom, on ima višestruko pozitivan uticaj na naše zdravlje. Ova supstanca sprečava upale pa je koristan kod niza inflamatornih poremećaja, od reumatoidnog artritisa do nekih oblika karcinoma. Svojim snažnim antioksidantnim dejstvom, limonen apsorbuje i uništava slobodne radikale i ne dozvoljava im da oštete naše ćelije. Smanjujući tako nivo oksidativnog stresa u našem organizmu, on efikasno sprečava razvoj malignih ćelija. Limonen je odličan zaštitnik kardiovaskularnog zdravlja, on stimuliše cirkulaciju, jača zidove kapilara, pomaže nam u snižavanju krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida, ali i balansira nivo šećera u krvi.

β-pinen je monoterpen i prisutan je u velikom broju biljnih esencijalnih ulja. Njegova farmakološka svojstva su brojna: on uništava mikrobe koji su rezistentni čak i na antibiotike, ima antikoagulantno, antitumorno, antimalarično, antioksidantno, protivupalno i analgetsko dejstvo. Veoma je efikasan kod lajšmanije (Leishmania), parazita koji izaziva lajšmaniozu a prenose ga komarci. Lajšmanioza izaziva malaksalost, visoku temperaturu, uvećanje limfnih čvorova, promene na koži, a ako se ne leči može imati i smrtni ishod. β-pinen i limonen svojim antimikrobnim svojstvima efikasno uništavaju ove parazite. Pored toga što uništava mikrobe, β-pinen ima citogenetično, gastroprotektivno, anksiolitičko, antikonvulsantno i neuroprotektivno dejstvo.

LIMUN ZA BUDNOST

Osim što nam štiti imunitet i ne dopušta mikrobima da zavladaju našim telom, limunovo ulje pomaže nam i u borbi protiv umora, iscrpljenosti, depresije i manjka koncentracije. Brojne studije dokazale su da aromaterapija pomoću par kapi etarskog ulja limuna smanjuje anksioznost, poboljšava raspoloženje, ali i stimuliše autonomni i endokrini sistem. Posebno je korisno učenicima i studentima, jer pospešuje koncentraciju i olakšava proces učenja. Limunovo eterično ulje reguliše lučenje dopamina, ali i smanjuje grčeve u mišićima, eliminiše osećaj mučnine zbog čega je posebno korisno trudnicama, štiti nevni sistem i pospešuje kognitivne sposobnosti.

LIMUNOVO ULJE I ZDRAVLJE KOŽE

Kao dobar diuretik i pokretač limfne drenaže, limun je odličan borac protiv celulita, ali njegova briga o našoj lepoti se ne završava tu. Etarsko ulje limuna uništava štetne bakterije koje napadaju kožu i telo, uključujući i Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Trichophyton rubrum, Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Zato je dobra pomoć pri čišćenju manjih rana i povreda, a osim što neće dozvoliti komplikacije kod rana i razvoj gljivičnih infekcija poput atletskog stopala, ono će sprečiti i upale kože, pa je efikasno kod upalnih oboljenja kože poput psorijaze. Njegovo dejstvo je dubinsko: ovo ulje prodire u kožu, čak i kroz rožnate slojeve i tako temeljno uništava patogene, ukljućujući i one najrezistentnije. Svojim antioksidantnim svojstvom ono štiti kožu od štetnog UV zračenja, i sprečava maligne promene na koži. Eterično ulje limuna uništavajući viruse pomaže i kod promena na koži koje izaziva virus herpes: „groznicu“ na usnama i virusne bradavice.

Kada je koža zdrava, odmah je i lepa. Ali ulje limuna je dodatno ulepšava, posvetljuje i ujednačava ten, otklanja pigmentaciju, uključujući i staračke fleke. Idealno je za negu masne i seborejične kože jer balansira lučenje sebuma, pa je vrlo korisno kod akni. Zato se koristi kao sredstvo za čišćenje lica, ali je i deo losiona i krema za svakodnevnu negu.

Da bi ispoljilo svoja lekovita svojstva, eterično ulje limuna mora biti čisto i kvalitetno. Nažalost, danas se često razblažuje s jefrtinijim i sintetičkim uljima. Zato je važno da znamo šta se nalazi u preparatima koje koristimo. A kada su Devi melemi u pitanju, možemo biti sigurni da su u njima samo najkvalitetnija ulja i puteri. Dva melema iz Devi kolekcije sadrže i etarsko ulje limuna: Devi melem za pete, osim što uništava gljivice koje mogu izazvati neprijatne ali i opasne infekcije na koži i noktima stopala, deluje visokonegujuće i omekšava kožu peta i stopala. Devi melem protiv virusnih bradavica kombinuje limunovo eterično ulje sa moćnim antivirusnim uljima čajnog drveta, ravensare, ricinusa, tamanu, karanfilića i ekstraktom vrbine kore, koji svojim sinergetskim dejstvom bezbolno i potpuno prirodno otklanjaju virusne bradavice sa kože.

I za kraj, imajući u vidu da limunova stabla, inače zelena tokom cele godine, mogu da žive i po 150 godina, treba da se povremeno setimo da dodamo par kapi limuna u čaj ili vodu, malo ulja u gorionik, a kada je koža u pitanju, njenu dugovečnost i lepotu produžićemo lako pomoću Devi melema.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem protiv virusnih bradavica
Devi melem za pete
Clear skin gel
Limun plod

Druge naše biljke: