GAVEZ

(Symphytum officinale)

Ako postoji biljka sa savršenom farmakodinamikom i farmakokinetikom, onda je to gavez. Njegovo dejstvo odlično poznaje narodna medicina, a naučna istraživanja su potvrdila njegovu neverovatnu efikasnost i sposobnost da deluje na samu srž problema. Najbolji primer za to je činjenica da ekstakt gaveza primenjen spolja prodire tako duboko u tkivo, sve do kostiju, da pomaže kod preloma pospešujući zarastanje. Na engleskom je poznat kao comfrey, što vodi poreklo od latinskog confirmare – spojiti, upravo po tradicionalnoj upotrebi u isceljivanju fraktura. Da ovo nisu praznoverja, dokazano je modernim istraživanjima.

KAKO IZGLEDA GAVEZ?

Symphytum officinale, kod nas poznat i kao volovski jezik, je višegodišnja biljka poreklom iz Evrope, odakle se proširila na daleki istok i na severnoamerički kontinent. Njegovi simpatični, povijeni zvonasti cvetići privlače bumbare koji ih oprašuju, a na sočnoj stabljici visine do 100 cm rastu izduženi, dlakavi listići. Ali ono što je najlekovitije kod gaveza je njegov koren. On je dubok, vretenast i dobro razgranat, a kada se zaseče njegova tamna površina, otkriva se bleda unutrašnjost. Iako je upravo ovaj dubok i jak koren razlog što se gavez često smatra nemilim korovom, od biljke se može napraviti odlično đubrivo, s obzirom da je prebogata mineralima. Gavez traži vlagu pa ga često srećemo uz jarke i potoke, a danas se sve više i namerno uzgaja za medicinsku i kozmetičku upotrebu. Bere se, odnosno iskopava na proleće i jesen, njegov koren se seče i suši, i od njega se pravi tinktura koja se posle može koristiti u najrazličitijim preparatima.

LEKOVITA SVOJSTVA GAVEZA

Kao i sa svim lekovitim biljkama, i za gavez je potrebno znanje i umeće. Iako se u narodu koristio za niz poremećaja, od osetljivog stomaka, preko kašlja i bolnih menstruacija, treba se čuvati njegovih alkaloida koji mogu oštetiti jetru. Kada se koristi spolja, potpuno je bezopasan i veoma lekovit. Naši stari su sitnili list i koren gaveza i privijali na bolna mesta zahvaćena kostoboljom, artritisom, gihtom, a odličan je i kao prva pomoć kod povreda, istegnuća, otoka i preloma. Gavez je efikasan kod svih vrsta spoljnih oteklina, od proširenih vena, preko hemoroida, do ujeda insekata. Njegovo umirujuće i hidrirajuće dejstvo ima i estetski efekat, pa je sve češće deo kozmetičkih preparata za zatezanje kože lica i ublažavanje bora, ali i onih za lečenje psorijaze.
Šta je to u gavezu što je toliko lekovito? Sama biljka je prebogata vitaminima i mineralima, ali tu su i etarska ulja, glikopeptidi, amino kiseline, saponini koji smiruju upale i imaju antimikrobno dejstvo, kao i kiseline: oleanolinska, litospreminska, hlorogenična, kofeinska i rozmarinska, čuveni antioskidanti. Gavez sadrži i pirolizinske alkakoide koji, kada se pravilno iskoriste, imaju čak i antikancerogeno dejstvo.

Ali najbitniji sastojak gaveza koji čak ima sposobnost da pospeši zarastanje kostiju je alantoin. Ovaj diureid glioksilatne kiseline prisutan je u visokim koncentracijama kod embriona većine sisara, izuzev kod ljudi i viših primata, i pomaže izbacivanje štetnih materija. Kao takav igra veliku ulogu u metabolizmu kako životinja tako i biljaka. Danas znamo da je njegov najveći izvor upravo gavez, pa se iz ove biljke hemijskim putem sintetizuje i široko koristi u kozmetici i medicini. S alantoinom se danas susrećemo u pastama za zube, šamponima, šminki, kremama, kao i melemima i gelovima za tretiranje povreda kože, mišića i tetiva. Alantoin ima keratolitička, hidrirajuća, umirujuća svojstva, primenjen spolja umiruje iritacije i štiti posekotine, oderotine i opekotine, ublažava crvenilo, svrab i ljuspanje, čak i kod najvećih poremećaja kože poput psorijaze. Alantoin prodire duboko kroz kožu, podstiče rast novih ćelija, kako na površini, tako i dubinski u tkivu i kostima. Stimulacijom granulacije pospešuje čak i zarastanje preloma kostiju.

BILJKA BROJ 1 ZA KOSTOBOLJU

Lekovitost gaveza poznata je svima koji pate od hroničnih bolova. Kod reumatizma, išijalgije i diskus hernije prisutne su veoma duge bolne epizode izazvane ne samo lošim položajem već i mišićnim spazmom. Ono što tada može da nam pomogne je zagrevanje bolnog mesta i pospešivanje cirkulacije. Tu na scenu upravo stupa gavez, i kod ovih poremejaća idealan je u kombinaciji sa kapsaicinom, ekstraktom ljute paprike koji daje prijatan osećaj toplote.

GAVEZ I POVREDE

Kod akutnih bolova, onih koji nastaju usled povreda, uganuća, iščašenja, istegnuća ligamenata, preloma, modrica kao i onih izazvanih artritisom, otocima zglobova i tkiva, gavez je najbolji u kombinaciji sa sastojcima koji daju efekat hlađenja – mentolom i kamforom. Kamfor izaziva hladno-tople senzacije čime doprinosi poboljšanju cirkulacije.

U toj kombinaciji posebno je koristan sportistima kod kojih su česte povrede kao što su kontuzije ili istegnuća ligamenata, pa se preporučuje sportskim terapeutima kao idealan deo terapije.

Danas su mnoge studije dokazale efikasnost gaveza u ublažavanju bolova: kod osteoartritisa definitivno ne samo da ublažava bol već i osećaj ukočenosti u zglobovima, ima odlično analgetsko dejstvo kod neuropatskog bola u leđima, kao i kod reumatoidnog artritisa, a dokazan je i njegov uticaj na obnovu tkiva, pospešivanje stvaranja kolagena i smanjenje upala na ćelijskom nivou, zbog čega je idealan sastojak i preparata za negu lica i problematične kože.

Gavez je glavni sastojak dva preparata koji nam dolaze iz laboratorije Herba Sveta: Gavez gel – efekat hlađenja je tu da nam se nađe kod akutnih bolova u mišićima i zglobovima, kod sportskih povreda, istegnuća tetiva i ligamenata, otoka i artritisa, i Gavez krem – efekat zagrevanja čiji sastav doprinosi ublažavanju hroničnih bolova kod reumatizma, mišićnog spazma i slabe cirkulacije. Oba gela sadrže i eterična ulja lavande i ruzmarina čime postižu i aromaterapijski efekat koji dodatno smiruje bol.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Gavez gel s efektom hlađenja
Gavez gel s efektom zagrevanja
gavez cvet

Druge naše biljke: