EHINACEA

(Echinacea purpurea)

Ako bismo pravili izbor za najlepšu lekovitu biljku, lentu bi najverovatnije ponela ehinacea, zahvaljujući svojim predivnim purpurnim cvetićima. Upravo zbog njih čest je ukras u baštama i okućnicama. Njen latinski naziv, Echinacea purpurea, ima manje dražesnu konotaciju: ekhinos je na grčkom morski jež, na koga asocira centralni bodljikavi disk cveta oko koga su raspoređene latice. Ta mala centralna kupa deo je i engleskog naziva za ovu biljku: purple coneflower. Ovaj simpatični cvetak je severnoameričkog porekla, gde su ga prvi otkrili Indijanci u prerijama i shvatili da u njemu ima mnogo više od lepote. Vekovima pre nego što je na ovo tlo kročio beli čovek, koristili su ga za lečenje raznih boljki, a naročito kod ujeda zmija i otvorenih rana.

Dar indijanskog vrača Evropi

Po nekim izvorima, Evropu je s ehinaceom prvi upoznao američki prirodnjak Džon Banister, koji je 1699. godine poslao semenje u Englesku, gde je potom dugo bila cenjena kao ukrasna biljka. U Americi je svoju prvu zvaničnu „zapadnjačku“ medicinsku upotrebu videla u Mejerovom čistaču krvi, čudesnom toniku H.C.F. Mejera, nemačkog migranta, koji se koristio za sve, od ujeda zmija, preko sifilisa, šarlaha, difterije do trovanja krvi. Prvi Evropljanin koji je prepoznao medicinski potencijal ehinacee bio Švajcarac Alfred Vogel, tek pedesetih godina prošlog veka. Navodno je Vogel tada dobio semenke ove biljke od Crnog Losa, vrača plemena Lakota, i od tada mu je ehinacea postala miljenica, pa je započeo njenu kultivaciju u svojoj zemlji. Ono što je Vogela najviše privuklo bio je snažan efekat biljke na imunitet i kod virusnih infekcija.

Ehinacea za imunitet

Ono što su Indijanci odavno znali a u šta se Vogel lično uverio, nauka je u našem veku dokazala u brojnim kliničkim istraživanjima. Jedna opsežna studijska analiza potvrdila je imunomodulatorna, antiinflamatorna i zaceljujuća svojstva ehinacee. To znači da ova biljka ima sposobnost da „drmne“ naš imuni sistem i natera ga da se adaptira kada nas napadaju mikrobi, ali i da ga „urazumi“ u slučaju kada je hiperaktivan, kao što je slučaj kod alergijskih reakcija. Pored toga, ona smiruje upale i pospešuje zarastanje rana. Ovo njeno svojstvo laboratorijski je dokazano  i u slučaju virusa COVID-19.

Jedna interesantna studija istražila je efekat ove biljke koristeći kao ispitanike putnike u avionu: 175 nasumično odabranih odraslih putnika na dugim komercijalnim letovima iz Australije ka Americi, Evropi i Africi tokom 5 nedelja, dobijalo je tablete sa estraktom ehinacee ili placebo. Cilj je bio da se utvrdi efekat biljke na respiratorni sistem, a kako dugi letovi i suv vazduh obično negativno utiču na disajne puteve, smatralo se da je avion idealno mesto za to. Iako su svi ispitanici osetili ove negativne efekte, ispostavilo se da su oni kod grupe koja je uzimala tablete ehinacee bili vidno manje izraženi.

Ehinacea, smrt za gljivice

Evropska agencija za lekove pominje upotrebu ove biljke kod infekcija disajnih puteva, prehlade, povreda kože i infekcija urinarnog trakta. Ali osim što jača imunitet i pomaže da prodišemo, ehinacea ima i snažno antifungalno dejstvo. Jedna studija dokazala je da ekstrakt ove biljke ciljano uništava zid ćelija gljivica i tako ih sistematski uništava. Zato je od velike koristi u lečenju raznih vrsta mikoza – gljivičnih oboljenja kože, a posebno je efikasna u slučaju gljivice Candida albicans, što je moderna farmaceutska industrija prepoznala i upregla moć ove biljke u novu vrstu preparata nazvanu baš po njoj, echinocandin.

Mali cvet, velika korist

Ono što danas znamo je da ekstrakt ili sok ehinacee ima znatno bolji efekat od sušene biljke, pa se najčešće i koristi u obliku kapi ili tonika. Ako bismo sumirali sve koristi koje imamo od lekovite ehinacee, mogli bismo reći da je ona odlična pomoć kod:

  • pada imuniteta
  • virusnih infekcija, uključujući i infekcije urinarnog trakta i prostate
  • prehlada i gripa
  • respiratornih poremećaja, kašlja, bronhitisa, bolnog grla, upala sinusa
  • poremećaja metabolizma
  • glavobolje i migrene
  • prekomernog znojenja
  • rana, upala i poremećaja kože i sluzokože, uključujući herpese, apcese, gingivitis, afte
  • gljivičnih infekcija – vaginitisa (kandide), infekcija uha, atletskog stopala.

Ehinacea se dobro podnosi i skoro da nema negativne efekte, međutim, s obzirom na njeno imunomodulatorno destvo ne preporučuje se osobama koje pate od progresivnih sistemskih autoimunih oboljenja, tuberkuloze, kao ni u trudnoći.

Kada se infekcije samo „zaleče“ antibioticima, sigurno će se vratiti. Tada na scenu stupa moćni purpurni cvetić, koji, za razliku od antibiotika, neće uništiti našu crevnu floru. Moć ehinacee je najveća kada je koristimo preventivno. A kada je u sinergiji sa drugim izuzetno lekovitim biljkama, poput bokvice, veronike, anđelike, maslačka, koprive i bele imele, onda nam mikrobi ne mogu ništa. Upravo takva sinergija bilja vlada u bočici Disana – bioeliksira namenjenog za jačanje imuniteta i pomoć kod respiratornih smetnji. Uz dodatak pravog meda i vitamina C, Disan je snažan borac protiv infekcija, on čisti pluća i jača sluzokožu disajnih puteva, pomaže kod polenskih alergija, ali i čuva vitalnost čitavog organizma. Uz Disan se ne samo lakše diše, već i lakše ostavlja duvan: ovaj bioeliksir smiruje pušački kašalj i smanjuje nikotinsku zavisnost. Stručno pripremljen u laboratoriji Herba Sveta, Disan je stožer našeg imuniteta koji nam pomaže da se izborimo sa najvećim izazovima našeg doba.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

disan biljne kapi
Echinacea purpurea

Druge naše biljke: