PLANTIS H MELEM

PLANTIS H MELEM je prirodna formula na bazi lekovitog bilja namenjena nezi spoljne intimne regije sklone upaljenim hemoroidima (šuljevima). Aktivne materije doprinose smanjenju upale, deluju venotonično, smiruju iritacije i svrab i utiču na smanjenje krvarenja. 

Cena: 320,00 RSD950,00 RSDAproksimativna cena u EUR: 2.72 EUR

Šifra proizvoda: 8606106734119-1

AKTIVNI SASTOJCI:

KOKOTAC EKSTRAKT (ŽDRALJIKA)
KESTEN EKSTRAKT
GOTU KOLA EKSTRAKT
HAMAMELIS EKSTRAKT
NEVEN EKSTRAKT
UVA EKSTRAKT
CRNI SLEZ EKSTRAKT
JAGORČEVINA EKSTRAKT
VIRAK EKSTRAKT
MATIČNJAK EKSTRAKT
HAJDUČKA TRAVA EKSTRAKT
BOKVICA EKSTRAKT
ULJE NEVENA
KANTARION ULJE
SHEA BUTTER
KAKAO BUTTER
D-PANTENOL
PČELINJI VOSAK

Iako često čujemo da neko „ima hemoroide“, hemoroidi su zapravo normalan deo anatomije s važnom funkcijom zadržavanja sadržaja creva. To su jastučići od vezivnog tkiva i vena koji se nalaze u analnom kanalu i na njegovom izlazu, pa se tako i dele na unutrašnje i spoljašnje. Dakle, svi imamo hemoroide, što je dobro jer u suprotnom ne bismo mogli da kontrolišemo stolicu. Problem nastaje kada se vene u hemoroidima upale ili prošire, pa ovi jastučići bole i pulsiraju tokom vršenja nužde, ili kod ozbiljnije hemoroidalne bolesti ispadaju kroz analni otvor, pucaju i krvare. Baš kao unutrašnji, i spoljašnji hemoroidi mogu se upaliti i obilno krvariti.

HEMOROIDI – SIMPTOMI I UZROCI

Pored bola, svraba i peckanja oko anusa, simptomi upaljenih hemoroida često su nevoljno puštanje stolice i stolica sa svetlo crvenom krvlju. Stolica, naročito ako je tvrda, dodatno će iritirati natekle hemoroide, kao i svako naprezanje i dugotrajno sedenje. Česta upotreba laksativa remeti rad creva pa tako doprinosi i upali hemoroida. Osobe sklone upaljenim hemoroidima su one koje su prinuđene na dugo sedenje, kao na primer vozači kamiona, čiji rad iziskuje određenu vrstu napora, na primer trubači, duvači stakla, ili osobe kod kojih je prisutan unutrašnji pritisak na rektum, kao što je slučaj kod trudnica ili žena koje imaju miome na materici.

Jedan od vrlo bitnih faktora koji utiče na zdravlje hemoroida je ishrana. Hrana siromašna vlaknima izaziva zatvor i poremećaj rada digestivnog sistema. Tvrda stolica iziskuje napor prilikom pražnjenja što doprinosi degeneraciji tkiva analnog kanala i pomeranja analnih jastučića. Ipak, neka istraživanja pokazala su da dijareja prestavlja veći rizik od tvrde stolice. Ali činjenica da su upaljeni hemoroidi češći u razvijenim zemljama ukazuje da je upravo moderan stil života ono što nam najviše šteti. Neki naučnici tvrde da je jedan od krivaca i naš moderni toalet: čučanje je mnogo prirodniji položaj od sedenja prilikom defekacije, a ono što nam naročito šteti je dugotrajno sedenje na WC šolji i gledanje u telefon. Nedostatak fizičke aktivnosti, često prejedanje i gojaznost direktno utiču i na zdravlje creva.

LEČENJE HEMOROIDA

Hemoroidi se dijagnostifikuju na osnovu rektalnog pregleda i često se otkrivaju prilikom kolonoskopije. Klasifikuju se na osnovu vrste prolapsa: Kod hemoroida prvog stepena prolaps (ispadanje kroz anus) nije prisutan, dok kod drugog stepena do njega dolazi ali se hemoroidi spontano vraćaju. Kod trećeg stepena hemoroid se mora manuelno vratiti, dok je kod najgoreg, četvrtog stepena, polaps trajni i zahteva operaciju. Naravno, kao i kod svih poremećaja, preventiva je najbolji lek. Zdrava ishrana bogata vlaknima, fizička aktivnost, redovno i lako pražnjenje creva doprineće i zdravim hemoroidima. Ako do upale ipak dođe, treba povećati unos vlakana pomoću integralnih žitarica, lanenog i čija semena, voća, naročito jabuka, zrelih banana i bobičastog voća, zelenog lisnatog povrća i mahunarki. Namirnice bogate probiotskim kulturama poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa takođe će doprineti boljem radu creva. I, što je najvažnije, obavezan je unos dovoljne količine vode. Namirnice koje treba izbegavati su one koje iritiraju sluzokožu creva – kafa, gazirani napici, ljuta i jako začinjena hrana, kao i hrana koja obiluje trans mastima i prostim ugljenim hidratima.

Bez obzira kakvu terapiju lekar prepiše, kod upaljenih hemoroida vrlo je bitna intimna higijena, redovno pranje iritirane zone blagim sapunima i brisanje. A postoje i prirodna rešenja koja će ublažiti upalu i bol i dovesti do povlačenja hemoroida.

LEKOVITO BILJE ZA HEMOROIDE

Biljka o kojoj se malo zna je kokotac, poznata i kao ždraljika (Melilotus officinalis). Osušena stabljika ove biljke u cvatu je dokazano izuzetno efikasna kod upala vena, pa samim tim i kod upaljenih hemoroida. Razlog zbog kog kokotac vrlo efikasno deluje kod akutnih upala su kumarini, flavonoidi, saponini i fenolna kiselina koji imaju snažno antiinflamatorno dejstvo. A isto tako kako deluje protivupalno na vene, kokotac smiruje upale u digestivnom sistemu i dodatno reguliše varenje.

Još jedan efikasan prirodni lek za hemoroide je kesten. Ekstrakt kestena, Aesculus Hippocastanum, dokazano deluje venotonično i protivupalno. Kesten posebno utiče na jonsku aktivnost u zidu vena, pre svega na kalcijum i tako povećava njihovu gipkost. Triterpenski saponin escin, glavna aktivna komponenta ekstrakta kestena, dokazano ima moć da smiri upale i edeme. Escin ima i vazodilatorni efekat koji postiže stimulacijom lučenja prostaglandina F2α.

Gotu kola, Centella asiatica, poznata i kao biljka dugovečnosti u ajurvedskoj medicini, još je jedna lekovita biljka čiji flavonoidi dokazano smiruju iritacije i krvarenje iz hemoroida i umanjuju edem čak bolje od konvencionalne terapije. Njeni triterpeni deluju protivupalno na vene, pospešuju zarastanje rana tako što stimulišu proizvodnju kolagena i sintezu glikozaminoglikana (hijaluronske kiseline), kao i angiogenezu. Gotu kola je zato odlična i za postoperativni oporavak, ona skraćuje period krvarenja i iritacije i ubrzava zarastanje rane.

Dve izuzetno korisne biljke kod bolesti hemoroida koje su sigurno svima poznate su neven i kantarion. Cvet nevena (Calendula Officinalis) ima brojna dokazana lekovita svojstva: doprinosi dobrom hormonskom balansu, pomaže kod „ženskih“ bolesti, pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma, jača imunitet, a kada su hemoroidi u pitanju, doprinosi zdravlju krvnih sudova, sprečava iritacije i ublažava svrab, ubrzava zarastanje rana i ima snažno protivupalno dejstvo. Neven je snažan antioksidant, pa ne samo da će sprečiti pojavu hemoroida, već ima moć i da uništava ćelije kancera.

Kantarionovo ulje (Hypericum Perforatum) poznat je narodni lek, a njegova lekovita svojstva su i naučno dokazana. Njegova jedinjenja, hipericin, hiperforin, hiperosid, izokvercitrin, dicikloheksilamin, ispoljavaju antiinflamatorno dejstvo koje je snažnije od analgetika indometacina. Kantarion smiruje bolove, ubrzava epitelizaciju rane, smiruje upale i otoke.

Pored ovih pet biljaka koje su najbolji prirodni lekovi za hemoroide, njihovoj prevenciji i lečenju doprinose i hamamelis, uva, crni slez, jagorčevina, virak, matičnjak, hajdučka trava, bokvica, ši puter i kakao puter. Svi ovi sastojci deo su Plantis H melema iz laboratorije Herba Sveta. Ovaj kvalitetni melem pomaže kako u prevenciji upala hemoroida, tako i kod već postojećih upala, a dragocen je i tokom post-operativnog oporavka. Kako sadrži samo prirodne sastojke potpuno je bezbedan za upotrebu, mogu ga koristiti i trudnice. Plantis H melem nanosi se spolja na čisto i osušeno mesto do četiri puta na dan.

STANDARDI

PLANTIS H MELEM je proizvod izrađen u skladu sa Dobrom proizvođačkom praksom (cGMP), uz poštovanje zahteva ISO9001:2015; ISO 22716:2011 standarda   sistema kontrole kvaliteta.

ISKUSTVA SA PLANTIS H MELEMOM

Često imam problem s šuljevima, zbog nekih drugih bolesti teško se krećem. Otkako koristim Plantis H melem, ima već par nedelja, šuljevi su se smirili, nema više svraba i bol se smanjio, a više ni ne krvare.

*

Žao mi je što nisam ranije imala ovaj melem, sada sam još malo pred porođajem, naišla na njega na sajmu za Osmi mart u Galeriji i kako su mi ljubazne prezenterke rekle da je potpuno prirodan, rešila sam da probam. Bukvalno me je spasio. Od nekog šestog meseca trudnoće su počeli hemoroidi, baš su me namučili. Već nakon prve upotrebe melema osetila sam olakšanje, a par dana kasnije hemoroidi su se smanjili. Preporučujem ga svima, naročito trudnicama.