Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći: rizik po mamu i bebu

Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, anemija je stanje kod kog je broj crvenih krvnih zrnaca, i shodno tome njihova sposobnost transporta kiseonika, premali da zadovolji fiziološke potrebe organizma. Iako je zastupljenija u zemljama u razvoju, jer je često posledica malarije, infekcija parazitima ili neuhranjenosti, nije retka pojava ni u razvijenim zemljama, a razlozi za to danas su brojni. Smatra se da je danas 30% svetske populacije anemično. Posebno su joj sklone žene u reproduktivnom periodu, naročito ako pate od obilnih menstruacija, dok je anemija u trudnoći stanje koje negativno pogađa i majku i bebu.

Šta se dešava kada patimo od anemije? Kada organizam ne dobija dovoljno kiseonika osećamo umor, nesvesticu, lako se zadišemo i prilikom najblažih fizičkih aktivnosti, teško nam je da razmišljamo i održimo koncentraciju, možemo osetiti lupanje srca i nervnu napetost. Osim karakterističnog bledila, anemiju mogu pratiti i simptomi koje često ne povezujemo s njom, kao što je otežano varenje, osećaj trnjenja i peckanja u ekstremitetima ili uvećanje slezine.

Kada dođe do trudnoće, u telu žene postepeno se povećava i količina krvi, pa je neophodan i povećani unos nutrijenata. U narodu se često kaže da „trudnica treba da jede za dvoje“, ali to se ne odnosi na količinu hrane već na količinu hranljivih materija. Čak i ako unosi obilne obroke, trudnica može biti malokrvna, iz više razloga:

  • hrana može imati visoku kalorijsku, ali malu nutritivnu vrednost, kao što je slučaj sa „brzom hranom“ koja obiluje prostim ugljenim hidratima i trans mastima;
  • voće i povrće koje se danas masovno uzgaja ima mnogo manje vitamina i minerala nego ranije a tretirano je štetnim hemikalijama koje nam remete metabolizam;
  • danas smo svedoci prave epidemije gastrointestinalnih tegoba i oštećenja sluznice digestivnog trakta zbog koje nismo u stanju da pravilno apsorbujemo nutrijente iz hrane, čak i ako se zdravo hranimo;
  • osim toga, trudnice koje su sklone jutarnjim mučninama gube dragocene nutrijente zbog čestog povraćanja.

Prikaz gustine crvenih krvnih zrnaca u epruveti krvi

Po procenama Svetske zdravstvene organizacije, čak 41,8% trudnica u svetu je anemično. Ovog problema svesni su svi lekari, pa će ginekolog koji vodi trudnoću sigurno zahtevati analize krvi i proveru hemoglobina, i u skladu s rezultatima naložiti adekvatnu suplementaciju. Smatra se da je trudnica anemična ako joj je koncentracija hemoglobina tokom prvog i trećeg trimestra niža od 110g/L, dok tokom drugog trimestra koncentracija hemoglobina prirodno opada za 5 g/L. Ukoliko ove parametre prati i nizak nivo feritina, potrebno je pojačati unos gvožđa. Iako se smatra da je glavni uzrok anemije manjak gvožđa, vitamin B12 i folna kiselina jednako učestvuju u gradnji crvenih krnih zrnaca. Vitamin B12 direktno utiče i na izgled i težinu eritrocita. Kada je folna kiselina u pitanju, većina žena koja koristi oralnu kontracepciju pati od njenog nedostatka. Osim što je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca kod majke, folna kiselina je neophodni element za razvoj neuralne cevi kod fetusa, i to od najranijih dana trudnoće. Iz neuralne cevi se kasnije tokom trudnoće formiraju kičma, kičmena moždina i mozak, a njen nepravilan razvoj dovodi do niza teških defekata kod novorođenčeta, kao što je spina bifida. Nizak nivo folne kiseline direktno je povezan i sa povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći, spontanog pobačaja i poteškoća tokom porođaja.

ZAŠTO JE OPASNA ANEMIJA U TRUDNOĆI?

Anemija dokazano povećava rizik od mortaliteta majke i bebe kao i krvarenja tokom porođaja, prevremenog porođaja, nedovoljne razvijenosti i male telesne mase novorođenčeta. Anemična trudnica osećaće fizičku i mentalnu slabost. Anemija tokom trudnoće dokazano povećava rizik od postnatalne depresije.

Pored nedostatka nutrijenata, odnosno neadekvatne suplementacije, jedan od problema koji može uticati na pojavu anemije je i nemogućnost njihove apsorpcije. Preparati gvožđa često izazivaju digestivne tegobe i trudnice ih teško podnose, a kada je u pitanju folna kiselina, važno je znati da je za njenu apsorpciju veoma važan gen MTHFR pomoću kog se folna kiselina pretvara u njen aktivni oblik, L-metilfolat. Nažalost, danas više od polovine populacije pati od nedostatka ovog gena, pa nije u stanju da iskoristi folnu kiselinu iz hrane ili dodataka ishrani. Zato je bitno birati suplemente folne kiseline u obliku metilfolata, njenog biološki aktivnog oblika, koji se lako apsorbuje.

Prilikom planiranja trudnoće veoma je važno da ove elemente dovedemo u red dosta pre začeća. Studije su dokazale da se pojačanim unosom gvožđa i folne kiseline pre začeća može za čak 50% sprečiti anemija u trudnoći, dok se za 19% smanjuje rizik da novorođenče ima nisku telesnu masu. Neonatalna smrtnost se smanjuje za čak 57%, dok se tokom trudnoće smanjuje rizik od krvarenja, sepse i smrtnosti porodilje. Trudnica koja ne pati od anemije biće zadovoljnija, samouverenija, fizički i psihički stabilnija, snažnija i spremnija da se izbori sa izazovima koji je očekuju tokom porođaja i perioda dojenja.

Zato, ako planirate trudnoću, povećajte unos hrane bogate gvožđem, folatom i vitaminom B12 i unosite što više zelenog lisnatog povrća, jaja, brokolija, cvekle, crvenog mesa, orašastih plodova, mahunarki… Integralne žitarice bogate vlaknima omogućiće dobro varenje i sprečiti zatvor. Pored zelenog lisnatog povrća, i mlečni proizvodi obezbediće dovoljne količine neophodnog kalcijuma. Umesto industrijskim slatkišima zasladite se suvim i svežim voćem, a umesto čipsa grickajte pečeni kikiriki. Pijte dosta vode, jer osim što pomaže varenje i pospešuje razmenu materija, ona je neophodna i za amniotičku tečnost.

A kada su suplementi u pitanju, Herba Svet ima sjajno rešenje: Femisan Folat Pro je dodatak ishrani u obliku kapsula namenjen ženama tokom planiranja trudnoće, celokupnog trajanja trudnoće i perioda dojenja. Jedna kapsula na dan zadovoljava potrebe za folnom kiselinom, vitaminima B12, B6, biotinom i esencijalnim masnim kiselinama iz ulja pasjeg trna. Pritom, folna kiselina u ovom preparatu dolazi u najsuperiornijem obliku: Magnafolate® PRO je metilfolat sa 99,65% čistoće i u potpunosti iskoristljiv, čak i kod osoba s nedostatkom MTHFR gena. Uz Femisan Folat Pro trudnoća prolazi bezbedno, lako i u dobrom raspoloženju.

Femisan Folat pro za zdravlje trudnice i bebe

Prethodni članak
Oštećenje hrskavice
Sledeći članak
Hiperpigmentacija
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro