Dubok glas, gusta brada, izraženi mišići… sve su to jasni muški atributi koji su toliko privlačni ženama. Seksepil, od engleskog sex appeal je seksualna privlačnost, a kada je muški pol u pitanju, za nju je zadužen pre svega hormon testosteron. Ali priča o njegovom nastanku je ne baš toliko „muška“.

Kao i sam čovek, i testosteron je prošao evoluciju. Smatra se da je nastao pre 500 miliona godina, pre nastanka prvih kičmenjaka, i to, verovali ili ne – iz estrogena. Ništa na ovom svetu nije crno-belo, pa tako ni testosteron nije samo muški hormon. Iako je prva asocijacija za testosteron muškost, on može povećati i libido žena tako što utiče na određene receptore u delu mozga koji je odgovoran za seksualnu aktivnost. On se luči u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama žena, a tokom trudnoće već na samom početku učestvuje u razvoju muških reproduktivnih organa. U fiziološkim koncentracijama testosteron ne igra veliku ulogu kod žena, ali ako je njegov nivo povećan, može izazvati poremećaje kao što su policistični jajnici i doneti ženama neželjene muške karakteristike – telesnu maljavost i opadanje kose.

TESTOSTERON I NJEGOVA ULOGA

Već nakon rođenja, testosteron igra važnu ulogu u životnim funkcijama, od raspodele masti do proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Ipak, testosteron je najdominantniji kod muškaraca. Normalan nivo ovog hormona kod žena je tek 5 do 7 % normalnog nivoa kod muškaraca. I tokom istorije, iako se nije znalo za sam konkretni hormon, naslućivalo se da ima moć da povrati mladost i snagu. I tako je Plinije Stariji pisao o blagotvornom dejstvu testisa hijene i savetovao muškarce da ih uvrste u večernji jelovnik. I to s medom.

testosteron pojačava želju kod muškaraca za brendiranom garderobom

Testosteron je prvi put sintetizovan 1935. godine, nakon što je izolovan androsteron iz čak 15.000 litara urina od raznih donatora. Krstili su ga holandski istraživači. I tako je nauka počela da otkriva niz interesantnih činjenica. Jedna od njih je da se testosteron luči pre rođenja i određuje pol deteta kod ljudi, dok, na primer, kod pacova njegova proizvodnja počinje tek nakon rođenja.

Ovaj androgeni hormon kod muškaraca se najvećim delom luči u testisima a manjim delom u nadbubrežnoj žlezdi. Vrlo je važan od najranijih dana, jer kod dečaka nizak nivo testosterona može omesti rast (u direktnoj sprezi je lučenje testosterona i hormona rasta), sprečiti formiranje i razvoj funkcije testisa i penisa, a kasnije izazvati uvećanje grudi, poremećaj metabolizma, osteoporozu, poremetiti proizvodnju semene tečnosti odnosno proizvodnju spermatozoida, pa tako izazvati erektilnu disfunkciju i biti uzrok muške neplodnosti. Samim tim poremećena proizvodnja testosterona utiče i na mentalno zdravlje: izaziva letargiju, depresiju, anksioznost, nervozu, nesanicu

HORMON SEKSUALNE ŽELJE, MODE I… AGRESIJE?

Česta asociacija na pomen testosterona je agresija. ’Proradio mu je testosteron’ je uobičajeno opravdanje za muškarca koji se potukao. Kada do toga dođe, ovaj hormon dokazano radi u sprezi sa kortizolom, dok agresiju umanjuje serotonin. Ipak, istraživanja su oprečna – jedna studija je uspela da poveže agresivnost i nivo testosterona kod 12 i 13-godišnjaka, ali ne i kod 15 i 16-godišnjaka. Kod životinja je, ipak, ova veza mnogo jasnija.

Ali jedna druga studija uspela je da dokaže interesantnu vezu između povišenog nivoa testosterona i potrebe muškarca da se lepo i skupo oblači. Naučnici su posmatrali grupu od 240 muškaraca, od kojih je polovina dobila injekciju testosterona, dok je druga polovina dobila placebo. Potom im je dato da izaberu odeću i satove raznih modnih brendova, i rezultat je iznenađujući. Muškarci koji su dobili injekciju testosterona birali su skupu brendiranu garderobu i luksuzne satove, naročito one sa reklamama koje potenciraju muškost i statusne simbole. Muškarci s viškom testosterona vole Armanija. Ali ovo ne treba da iznenađuje. Setimo se Henrija VIII i njegove gizdave odeće koja praktično bila Armani 16. veka. U svakom slučaju, reklamna industrija je svesna ove činjenice, pa na reklamama zato uvek viđamo zgodne muškarce kako poziraju u odelima od listera sa skupim satovima.

NIZAK TESTOSTERON

Ono što danas znamo, a što su i naši preci naslućivali, je da nivo testosterona s godinama opada. Čak polovina muške populacije koja uđe u devetu deceniju života ima upola manje ovog hormona od odraslih mladića. Ali ne opada testosteron samo s godinama. Gojaznost može ’orobiti muškost’ i mladićima. Višak masti u organizmu izaziva lučenje estradiola, vrste estrogena, koji inhibira stvaranje testosterona. Zato se danas muški sterilitet često povezuje s gojaznošću. Nažalost, gojazni muškarci s nastankom pivskog stomaka upadaju u vrzino kolo: testosteron je bitan za gradnju mišića, tako što stimuliše lučenje hormona rasta koji je opet bitan za vitkost. Kada estradiol spreči nastanak testosterona, nema ni dovoljno hormona rasta.

testosteron može uticati na pojačanu agresiju kod muškaraca

Dakle, kada je zdravlje muškarca u pitanju, testosteron je postament koji se ne sme poljuljati. Ako posumnjamo da nešto nije u redu, nije loše da pohitamo u laboratoriju: slobodni testosteron se lako utvrđuje analizom krvi. Usput nije loše proveriti i zdravlje prostate, naročito nakon četrdesete godine a obavezno u „prelaznom periodu“ – andropauzi. Kako je ovaj seksualni hormon kod muškaraca neophodan za plodnost, vrlo je važan u lečenju neplodnosti.

Nažalost, kako hormonski disbalans danas poprima razmere epidemije, doktori su prilično zauzeti ispisivanjem recepata za testosteron. Međutim, kada se poremeti ravnoteža pa pokušavamo da ga povratimo veštačkim putem, iza ugla neminovno vrebaju rizici i komplikacije. Neke studije su pokazale da su muškarci koji veštačkim putem dobijaju testosteron, pod većim rizikom da obole od kardiovaskularnih oboljenja, a povećan je i rizik od prerane smrti.

PRIRODNI BALANS

Ipak, moguće je i prirodno povećanje ovog polnog hormona. Danas znamo da je za normalan nivo testosterona veoma bitan cink kao i da L-karnitin i acetil L-karnitin, osim što štite srce i krvne sudove, pomažu metabolizam masti i gradnju mišića, imaju moć da spreče pad testosterona za 50%. Ova aminokiselina je dokazano idealan borac protiv erektilne disfunkcije i utiče na kvalitet, broj i pokretljivost spermatozoida.

A nema potrebe za receptom Plinija Starijeg s testisima hijene u medu, kada je tu damjana. To je biljka koja se vekovima koristi kao prirodni afrodizijak, što su naučna istraživanja i dokazala. Osim što pomaže kod niskog nivoa testosterona, damjana sprečava depresiju i doprinosi psiho-fizičkoj dobrobiti. Damjana je snažan adaptogen, jača imunitet i sprečava infekcije, stimuliše rad bubrega i pomaže izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Još jedan prirodni pospešivač testosterona je cink. Ovaj esencijalni mineral reguliše niz funkcija u organizmu, između ostalog i seksualne funkcije i plodnost.

Ova četiri sastojka mogu se naći u idealnom balansu na jednom mestu. Alfa Aktiv je potpuno prirodni preparat za muškarce koji povoljno deluje na plodnost, doprinosi održavanju normalnog nivoa testosterona i sveopštem seksualnom zdravlju. Alfa muškarac neizostavno mora imati dobar nivo hormona muškosti. Pa što da onda ne obuče i Armanijevo odelo.

testosteron i Alfa Aktiv