S pojavom bora i vidljivim znacima opuštanja kože na licu krajem 30. godina života, nega kože obično iznenada postaje aktuelna tema. Međutim, s negom je veoma važno početi dosta ranije, čak i ako nam je koža mlada, zategnuta i jedra. Posledice zanemarivanja svakodnevne rutine u dvadesetima može nam skupo doći na naplatu u pedesetima. Nega kože je kao i osnovna higijena i briga o zdravlju: s njom se nikada ne može početi prerano.

Od trenutka kad se rodimo našoj koži je neophodna nega, i to svaka majka zna. Tokom puberteta, pod uticajem hormona, bude se i lojne žlezde pa mogu prekomerno lučiti sebum. U ovom periodu mogu se javiti akne koje zahtevaju obavezno lečenje, a koža posebnu negu. Ali čak i u slučaju da nam je koža čista i neproblematična, s početkom dvadesetih bi trebalo da uvedemo svakodnevnu negu koja bi obavezno trebalo da sadrži redovno čišćenje kože blagim sredstvima. Čak i ako se ne šminkamo, naše lice je tokom dana izloženo brojnim zagađivačima, alergenima i smogu, koji u kombinaciji sa znojem i sebumom mogu zapušiti pore i izazvati upale. Pred spavanje zato treba obavezno temeljno očistiti lice kako bi koža tokom noći mogla da diše. Povremeno treba uraditi i blagi piling kako bi se otklonile odumrle ćelije i otvorile pore. U slučaju da se šminkamo, nikada ne treba zaspati sa šminkom na licu, ma koliko bile umorne.

Pored zagađivača, naše lice je svakodnevno izloženo UV zracima. Iako su UVB zraci krivci za opekotine koje dobijemo prilikom izlaganja suncu tokom najtoplijeg perioda dana, upravo su UVA zraci, koji su prisutni tokom celog dana i prodiru duboko u kožu, odgovorni za prerano starenje, nastanak hiperpigmentacije, bora i gubitak elastičnosti kože. Zato, ako više vremena provodimo napolju, treba naneti i odgovarajuću kremu sa faktorom zaštite.

Devojka čisti lice

NEGA KOŽE ZA NAŠE POTREBE I GODINE

Ali kako da znamo kakva nega kože nam je potrebna u skladu s godinama? Pre svega, važno je da izaberemo preparate koji ne iritiraju kožu, ne sadrže štetne supstance koje ne samo da mogu da nam izazovu alergije već i poremete rad hormona, ne remete pH kože i ne opterećuju kožu već se lako upijaju i ostavljaju osećaj lakoće.

Kakva nega kože nam je potrebna u dvadesetima? Ovo su idealne godine da se počne s nežnom antiage rutinom. Jedan od najbitnijih faktora nege tokom mladosti je dobra hidratacija. Ništa ne može tako dobro da hidrira kao hijaluronska kiselina. Hijaluron ne samo da zadržava vlažnost, već ima i dokazana zaceljujuća svojstva, kao i sposobnost da neutrališe već pomenuto štetno dejstvo UV zraka čiji mehanizmi obično prvo deluju na isušivanje. Kako je mladost po svojoj prirodi aktivna i često menja noć za dan, tako je koži potrebno i nešto što će joj povratiti svežinu. Tu na scenu stupa ceramid kompleks koji neutrališe znake umora tako što kožu hrani lipidima.

Najkvalitetniji hijaluron i ceramid kompleks glavni su sastojci Devi Hijaluron seruma idealnog za negu kože od 20. godine života. Nakon nanošenja seruma na očišćenu kožu, hidrataciju i ishranu kože možemo dopuniti Devi Hijaluron kremom koja, uz hijaluron, sadrži i beta glukan, polisaharid koji štiti kožu od spoljnih uticaja i štetnog UV zračenja, jača njen imunitet i deluje protivupalno. Tu su i peptidi koji na koži stvaraju prirodnu barijeru i sprečavaju isušivanje, ali i deluju na sprečavanje nastanka ekspresivnih bora koje u ovom dobu možda nisu vidljive, ali se s godinama lako produbljuju pa ih treba sprečiti na vreme.

Šta koristiti u tridesetima? Ovo su godine kada se mogu primetiti prvi znaci starenja, i kada koži prija infuzija vitamina. Pored obaveznog hijalurona, sada je dobro koži dodati niacinamida – vitamina B3, koji povećava sintezu ceramida pa jača imunitet i pospešuje obnovu kože. Tokoferol – vitamin E je snažan antioksidant sa moćnim fotoprotektivnim dejstvom. Retinol – vitamin A stimuliše ćelijske procese keratinocita, melanocita i fibroblasta, pa je jedan od ključnih elemenata u funkcionsianju vanćelijskog matriksa. Retinol je odličan i kao preventiva od upala i nastanka akni, koje usled hormonskog disbalansa često pogađaju žene u tridesetim godinama. Još jedan snažan antioksidant je i koenzim Q10 koji stimuliše metabolizam kože, učvršćuje je i daje sveži izgled. Svi ovi moćni nutrijenti, peptidi i negujuća ulja deo su Devi Anti Age seruma, namenjenog nezi kože od 30. godine života. Dodatnu svežinu tenu pružiće uz njega odgovarajuća Illuminative krema koja, pored hijalurona, peptida i vitamina sadrži i ekstrakte ginka, runolista, jojobe, ulje argana, damask ruže i botanički miks 8 lekovitih biljaka.

Kakva je situacija u četrdesetima? Ovo je period kada kod žena osetno opada nivo polnih hormona, i to počinje da se reflektuje i na kožu. Mimične bore se pojačavaju i produbljuju, a štetno dejstvo UV zraka počinje da se ogleda u tamnim flekama. Zato sada glavnu reč vode peptidi. Najvažniji od njih su Synake, peptid zasnovan na sintetskom tripeptidu koji imitira efekat Waglerina-1, supstance iz zmijskog otrova, i argirelin, fragment SNAP-25, supstrata botulinum toksina, koji predstavljaju prirodnu alternativu botoksu. Tu je i palmitoil tripeptid-38 koji stimuliše aktivnost ćelija i ubrzava remodelovanje kolagena. Peptidi tako imaju dvojaku ulogu: neki od njih deluju kao inhibitori neurotransmitera koji sprečavaju mimične bore, dok istovremeno stimulišu sve komponente vanćelijskog matriksa i tako pospešuju obnavljanje kože, vraćaju elastičnost i doprinose eliminaciji pigmentacije.

Moćni miks najefikasnijih peptida, hijalurona, ekstrakata lekovitog bilja i 24k zlata dolazi nam u obliku Devi Botomix seruma koji koži pruža intenzivni EGF i TGF tretman, pojačava gradnju kolagena i elastina i daje koži mladalački, jedar i zategnuti izgled. Dodatnu negu pruža i Botomiks krema koja, pored svih ovih dragocenih sastojaka, sadrži i ulje čileanske ruže sa izuzetno negujućim i regenerativnim svojstvima.

Od pedesete godine nastupa novo doba života kod žena: menopauza. Estrogen i progesteron, koji su do nedavno koži davali gipkost i vlažnost, sada su na minimumu, i pored brojnih simptoma koji karakterišu prelazno doba, to se odražava i na našoj koži. Ono što spolja vidimo kao opuštenost i usahlost kože dolazi usled sve bržeg propadanja vanćelijskog matriksa i smanjenja broja kolagenih vlakana. Ovaj protein je neizostavni deo vezivnog tkiva, a sada ne samo da se proređuje u našoj koži, već i u tetivama i hrskavici, zbog čega možemo osećati i bol u zglobovima. Koliko će ovaj proces biti brz i vidljiv, zavisi od genetike, ali i naših navika. Upravo sada dolaze na naplatu nedostatak redovne nege, loša ishrana, sedentni način života, duvanski dim, alkohol, nekontrolisano izlaganje suncu… Hiperpigmentacija je sve izraženija i može se javiti u vidu sve većih i povezanih fleka.

Nega kože u ovom periodu, pored hijalurona, peptida i vitamina, treba da sadrži i kvalitetni kolagen. Morski kolagen je posebno efikasan u smanjenju znakova starenja, pospešivanju obnavljanja kože, smanjenju broja i dubine bora i poboljšanju elastičnosti kože. Zato je sastavni deo Devi Kolagen seruma koji sadrži i beta glukan, polisaharid sa snažnim zaceljujućim dejstvom, kao i matične ćelije narandže, koje dodatno pospešuju reparaciju kože. Njemu kompatibilan Kolagen krem obiluje i dragocenim ekstraktima lekovitog bilja, pa ova dva preparata imaju snažno sinergetsko revitalizujuće dejstvo.

Bogata Devi kolekcija sadrži brojne serume i kreme, a svi su hipoalergeni, pogodni i za najosetljiviju kožu, izrazito hidratantni, lako se upijaju i sadrže samo neškodljive sastojke. Uz nju je nega kože jednostavna, zdrava, prilagođena godinama, i ima kako preventivno, tako i revitalizujuće dejstvo.

Devi kolekcija, nega kože prilagođena godinama