ČILEANSKA RUŽA

(Rosa mosqueta)

Rosa mosqueta ili čileanska ruža pripada porodici divljih ruža koja broji preko 100 vrsta. Nastanjuje divlje padine Anda, i još jedan je dokaz kako nešto najlepše može procvetati i u surovim uslovima. Pored lepote, ovo je biljka sa mnoštvom korisnih svojstava. U Čileu se vekovima koristi za negu i lečenje kože, i poznata je kao ‘plod večne mladosti’, baš zato što ima izuzetnu moć da kožu zaceli i regeneriše.

A zašto je čileanska? Iako ruža raste širom sveta, ona koja raste u Čileu smatra se najkvalitetnijom. Ova biljka se odomaćila oko planinskog venca Anda a upravo u Čileu je prepoznata njena lekovita vrednost pa se biljka tamo masovno bere i od nje pravi hladno ceđeno ulje. Rosa mosqueta čini veliki deo čileanske poljoprivrede i industrije i njeno ulje se izvozi širom sveta. Kao što navode brojne studije rađene u Latinskoj Americi, ovo ulje ima izuzetan sastav i veoma lekovita svojstva. Čileanska ruža, odnosno njen plod, šipurak, jak je antioksidant, štiti organizam od oboljenja, pomaže mu da se izbori sa infekcijama, jača imuni sistem, poboljšava varenje, ima laksativno i diuretičko dejstvo. Zahvaljujući njoj, umorno, iscrpljeno telo vraća snagu. Čileanska ruža, odnosno njen plod, šipurak, jak je antioksidant, štiti organizam od oboljenja, pomaže mu da se izbori sa infekcijama, jača imuni sistem, poboljšava varenje, ima laksativno i diuretičko dejstvo. Zahvaljujući njoj, umorno, iscrpljeno telo vraća snagu.

ČILEANSKA RUŽA JE IDEALNA ZA KOŽU

Lekovita svojstva ove ruže najviše dolaze do izražaja na koži. Njeno ulje veoma efikasno stimuliše obnavljanje ćelija kože. Čileanska ruža sadrži vitamine B, C i K, beta karoten i tanine, a njena najlekovitija svojstva su u nezasićenim masnim kiselinama – oleinskoj, linoleinskoj, linolnskoj i retinoinskoj. Retinoinska kiselina je oksidovani oblik vitamina A. Karotini, koji igraju veliku ulogu u zaštiti kože od štetnog uticaja sunca – neohrom, lutein, zeaksantin, rubiksantin, likopen i beta karoten, svi su sastavni deo ovog ulja. Vitamin C, jak antioksidant, dodatno jača imunitet kože. Ulje čileanske ruže bogato je i mineralima: fosforom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom, manganom i cinkom, koji mu daju dodatna antioksidantna svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt čileanske ruže ima značajan citotoksični efekat na ćelije melanoma i sarkoma, dakle štiti kožu od malignih promena.

Koje su sve blagodeti čileanske ruže?

Ulje ove izuzetne biljke ima klinički dokazana lekovita svojstva:

 • Otklanja ožiljke – od rana, nakon operacija, od akni, opekotina
 • Povećava elastičnost kože i podstiče stvaranje kolagena
 • Sprečava nastanak i ublažava postojeće strije
 • Smanjuje bore, čak i one duboke
 • Ubrzava zaceljivanje opekotina, uključujući i one od sunca
 • Štiti kožu od štetnih sunčevih zraka i fotostarenja
 • Ujednačava ten
 • Oporavlja kožu beba nakon ojeda, kao i najstarijih kod dekubitisa
 • Smanjuje i uklanja pege, kako one od sunca (dermahelioza), tako i ‘staračke’
 • Skuplja pore i vraća koži mladalački izgled
 • Štiti kožu od infekcija i razvoja malignih ćelija
 • Hidrira a da pritom ne zapušava pore
 • Otklanja dermatitis, sprečava i ublažava ekcem, sprečava ljuspanje i svrab kod psorijaze, kao i bržu epitelizaciju oštećenih delova kože
 • Balansira nivo masnoće u koži: bilo da je koža masna ili suva, zahvaljujući ovom ulju postaje glatka i baršunasta
 • Jača nokte.

S NJOM NESTAJU OŽILJCI

Ovo ulje je najpoznatije kao zacelitelj ožiljaka. Jedna klinička studija ispitivala je efekat ulja ruže na ožiljke nakon hirurških intervencija. Kod pacijenata koji su dva puta na dan nanosili ulje ruže primećene su velike razlike u odnosu na kontrolnu grupu ne samo u zaceljivanju i ublažavanju ožiljka već i kod eritema – crvenila kože. Primećena su i poboljšanja po pitanju atrofije kože, boje ožiljka i nivoa upale kože. Zaključak studije je da visok nivo nezasićenih masnih kiselina, pre svega linoleinske i oleinske kiseline, kao i karotenoidi i polifenoli snažnim antioksidantnim dejstvom utiču na ubrzavanje procesa zaceljivanja, naročito kada se ulje nanosi u ranom stadijumu. Ulje čileanske ruže može se čak nanositi na otvorene rane, što je studijski i dokazano, mada je kod ozbiljnih rana neophodna i obavezna intervencija stručnjaka. Kada je atrofija kože u pitanju, smatra se da je retinoinska kiselina ta koja tonizira kožu, zbog čega se često koristi u dermatologiji, kako kod kože pogođene aknama, tako i kod povreda. Retinoinska kiselina igra ključnu ulogu u podmlađivanju kože, saniranju štetnih posledica UV zračenja na kožu i jačanja imuniteta kože.

Zahvaljujući svom snažnom zaceljujućem dejstvu ulje čileanske ruže dokazano pomaže i kod ulceracije kože i dekubitisa, a pritom nema nikakvih neželjenih dejstava. Ulje čileanske ruže je potpuno bezbedno za upotrebu, za sve i svakoga: od najranijeg detinjstva, tinejdžerskog doba, trudnoće, srednjeg i zrelog doba do starosti.

Još jednu veliku korist od ove lekovite biljke mogu imati osobe koje pate od psorijaze. Ulje divlje ruže svojim regenerativnim svojstvima kao i sposobnošću da stvori zaštitni film na koži sanira psorijatične lezije, sprečava upalu i svrab i pospešuje regeneraciju kože.

Devi melem za regeneraciju i Devi melem za negu peta, pored mnogih visokokvalitetnih sastojaka, sadrže i ulje čileanske ruže. Devi melem za regeneraciju hrani i obnavlja kožu, sprečava isušivanje, smanjuje ožiljke, ljuspanje i iritaciju. Pogodan je za zdravu kožu, ali i kožu pogođenu ekcemom i psorijazom. Devi melem za negu peta regeneriše, hrani i omekšava pete, otklanja neprijatne mirise i sprečava infekcije i gljivična oboljenja. Ali još jedan proizvod iz Devi kolekcije sadrži ovo sjajno ulje: Devi gel za grudi, pored negujućih ulja čileanske ruže, jojobe, žutog noćurka, bergamota i geranijuma, sadrži i hmelj i piskavicu koji prirodnim putem povećavaju volumen i čvrstinu grudi. Uz Devi meleme i čileansku ružu do večne mladosti!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi gel za grudi
Devi melem za pete
Devi melem za regeneraciju
Čileanska ruža, mali ružičasti cvet

Druge naše biljke:

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro