Kada krajem četrdesetih počnemo da osećamo promene, vrlo brzo shvatimo da se one dešavaju na svim nivoima. Najčešće prvo uočimo da ciklus počinje da se menja i da su menstruacije sve ređe ili dosta drugačije nego pre. Lako se iznerviramo, planemo ili se rasplačemo zbog sitnice. Dugme na farmerkama počne da nas upozorava da nam ni struk nije kao nekad. Krenemo po nešto pa već nakon dva koraka zaboravimo šta to beše. Noću se često budimo, okupane znojem i zajapurene i bacamo prekrivač sa sebe. A kada se pogledamo u ogledalo, uočavamo nove bore, opušteniju kožu, spuštenije kapke i po neku fleku na licu… Koža i menopauza zahtevaju poseban pristup.

Koža i menopauza, hormoni

Za sve te promene odgovorni su naši hormoni. Kako se smanjuje broj primordijalnih folikula u našim jajnicima, smanjuje se i nivo estrogena i progesterona, kao i ostalih hormona koji su uigrano rasli i opadali svakog meseca. A upravo je estrogen od suštinske važnosti za hidrataciju kože jer povećava proizvodnju glikozaminoglikana, kontroliše lučenje sebuma, reguliše zadržavanje vode, poboljšava funkciju spoljnog dela epidermisa koji je najbitnija barijera i optimizuje površinu keranocita, najdubljeg sloja epidermisa gde se stvara keratin.

Od perimenopauze, perioda kada počnu da naviru simptomi menopauze ali je menstruacija ipak još uvek povremeno prisutna, i nakon što menopauza konačno nastupi, a zvanično njen početak je godinu dana nakon poslednje menstruacije, ono na šta se žene najčešće žale je suva koža. U tom periodu žene su dodatno izložene rizicima da obole od kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i posebno osteoporoze. I upravo je primećeno da je kod žena u menopauzi koje imaju osteoporozu nivo kolagena tipa I i III znatno manji nego kod onih sa zdravom koštanom masom. Kolagen tipa I je veoma bitan za snagu i izdržljivost kože, dok onaj tipa III daje koži elastičnost. Istraživanja su pokazala da tokom prvih pet godina menopauze koža izgubi čak 30% kolagena, nakon čega je njegovo opadanje sporije, i tokom narednih 20 godina gubimo oko 2% kolagena na godišnjem nivou. Dakle, osim što koža gubi vlagu tokom menopauze, postaje tanja i opuštenija.

koža u menopauzi

U ovom periodu dodatno možemo biti podložne flekama i pegama, naročito ako se nekontrolisano izlažemo suncu. Osim što nam menjaju izgled, ove promene mogu biti opasne i prerasti u maligne. Sunce dodatno isušuje kožu koja već ima problem sa hidratacijom, pa se intenzivira i pojava bora. Ali pored fleka, kako se koža istanjuje, postajemo podložne i modricama. Koža je jednostavno neotpornija, pa i najmanji udarac ili jača masaža može ostaviti modricu.

Koža i menopauza, akne

Kod nekih žena tokom menopauze mogu se iznenada pojaviti akne, kao u pubertetu. Opet, krivci za to su hormoni koji naglo skaču i opadaju. Ali, pošto nam je tad koža tanja i suvlja, ne odgovaraju nam preparati namenjeni tinejdžerima. Tada je najbolje potražiti savet stručnjaka, jer se u suprotnom broj akni može povećati i za sobom mogu ostaviti ožiljke i proširene pore.

Tokom menopauze menja se i nivo pH kože, pa ona postaje osetljivija i podložnija osipima i iritacijama. I rane nam zarastaju sporije i podložnije su infekcijama. Ako smo ranije bile sklone poremećajima kože ili ako patimo od ekcema ili psorijaze, potrebno je da koži posvetimo dodatnu pažnju tokom menopauze.

tretman kože

Kako negovati kožu u menopauzi?

Osim što je važno da ne koristimo nikakve agresivne preparate, počev od sapuna do kozmetike, bitno je da svojoj koži pomognemo i iznutra. Hrana bogata antioksidansima, pre svega vitaminom C i E sigurno će prijati koži, a svakodnevna fizička aktivnost poboljšaće njenu prokrvljenost, proizvodnju kolagena, ali i opšte zdravlje. Još jedan naš prijatelj u menopauzi, kako za celo telo tako i za kožu, je Femisan B. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi pet lekovitih biljaka pomaže nam kako da smanjimo ili u potpunosti otklonimo neprijatne simptome menopauze, tako i da sprečimo poremećaje kojima smo tada sklonije. Posebno bela imela koja ulazi u njen sastav, vrlo moćna biljka za koju je naučno dokazano da stimuliše apoptozu – prirodno odumiranje ćelija kancera, jača opšti imunitet pa tako i izdržljivost kože i potkožnog tkiva, i pospešuje rad limfnog sistema. U perimenopauzi nam pomaže Femisan Gold, preparat u kapsulama na bazi fitoestrogenskog bilja, koji nam pomaže da što duže zadržimo zaštitno dejstvo progesterona i estrogena.

A dok Femisan B deluje iznutra, na površini kože nam može pomoći Devi melem za regeneraciju. Ovaj visokokvalitetni melem može se koristiti za svakodnevnu negu kože, ali je odličan i kod promena, od osetljive kože, svraba, osipa, do onih ozbiljnijih – ekcema i psorijaze. Veoma je efikasan kod fleka od sunca i staračkih pega, podmlađuje kožu, hrani je i hidrira i uspešno otklanja ožiljke.

A u bogatoj ponudi kozmetike Herba Sveta posebno se ističu Botomix serum i Botomix krem namenjeni koži nakon 40. godine života, kao i Collagen serum i Collagen krem namenjeni koži nakon 50. godine života, u kojima visoka koncentracija peptida, posebno SYN-AKE peptid, hijaluronska kiselina i lekovito bilje daju momentalno vidljive rezultate na koži lica.

Uz ove preparate u kućnoj apoteci, od menopauze ostaće nam samo pozitivne promene – iskustvo i mudrost zrelog doba.

Femisan i Devi kozmetika