Herpes simplex

Herpes simplex: bez poljupca, molim!

Tokom života možemo zakačiti razne viruse, infekcije i zarazne bolesti, neke ozbiljne, neke bezopasne, ali ima poremećaja koji deluju naivno a ipak su vrlo neprijatni. Jedan od njih je i čuvena groznica – herpes simplex. Čak 90% populacije nosi ovaj virus u sebi, a on se povremeno može ili ne mora manifestovati: do 60% ljudi ga ima a da nije ni svesno toga.

MRAČNA STRANA POLJUPCA

Uobičajeni kurtoazni poljubac prilikom svakodnevnih susreta sa prijateljima i poznanicima, neraskidivi deo naše socijalne kulture, ima svoju mračnu stranu. Možda baš prilikom pozdrava s nekom daljom tetkom pokupite herpes simpleks koji će postati vaš za ceo život. Ovaj virus se prenosi lokalnim, direktnim kontaktom, pa su dodatni načini da ga dobijete i upotreba zajedničke čaše ili flaše, nedovoljno oprano posuđe ili escajg, zajednički peškir u kupatilu… Virus će se ušunjati u vaše telo i strpljivo čekati svoju šansu: pad vašeg imuniteta. Prvom prilikom kada ste pod stresom, kada ste prehlađeni, tokom ciklusa kod žena, nakon sunčanja, ili samo nakon velikog premora, najčešće na usni ili pored nje javiće se svrab i bol, a nakon dan-dva pojaviti sitni, grupisani plikovi ispunjeni tečnošću. Osim što veoma svrbe i bole, i daju vam osećaj kao da vam se celo lice sastoji samo od tog dela usne, možete imati i dodatne simtome zaraze: povišenu temperaturu, osećaj iscrpljenosti i uvećane limfne čvorove na vratu. Kada plikovi puknu, stvara se krastica koja posle nekog vremena otpadne. I kada koža na tom mestu zaraste i već zaboravite na bol i neprijatnost, tu nije kraj. Groznica se može vratiti kad je najmanje očekujete. Ili je možete preneti narednoj osobi: virus se sa usana najbolje „kači“ pre nego što se pojave primetni simptomi.

herpes simplex

Kako virus radi? Herpes napada ćelije epiderma, spoljnog sloja kože, i izaziva plikove. To se dešava od jedne do tri nedelje nakon što je virus došao u kontakt s kožom. Kada se prvi put zarazimo, imamo takozvanu primarnu infekciju. Potom virus putuje kroz kožu i nerve do trigeminalnog gangliona, nervnog spleta u blizini unutrašnjeg uha, gde mirno čeka da se ponovo aktivira.

VRSTE HERPESA

Uzrok herpesa na licu je virus tipa 1. Postoji i virus tipa 2 koji se prenosi seksualnim kontaktom i izaziva infekciju na genitalijama, tzv. genitalni herpes. Simptomi genitalnog herpesa su šaroliki, od blagog osipa do plikova i otvorenih rana, kako na genitalijama tako i na butinama, leđima i prstima. Čak ni kondom ne pruža potpunu zaštitu. Međutim oba virusa mogu uzrokovati i groznicu na usnama i na polnim organima. I nakon što groznica prođe, krastica otpadne i koža zaceli, to nije kraj. Virus pritajeno ostaje u našem telu i čeka svoju novu šansu. A mi ostajemo zarazni i kada plikovi nisu prisutni. Dve trećine svetske populacije mlađe od 50 godina u sebi nosi virus tipa 1, dok je oko 500 miliona osoba 14 do 49 godina starosti inficirano virusom tipa 2. Činjenica da oko 80% osoba inficiranih genitalnim herpesom toga uopšte nije svesno, govori o tome kako se ovaj virus lako širi. Oralni herpes (tipa 1) može se preneti na genitalije oralno-genitalnim kontaktom: čak do 50% genitalnog virusa prenosi se putem obične groznice na usnama.

U najgoroj fazi, kada imamo groznicu, ne možemo uraditi ništa da je odmah uklonimo. Tada je bitno da se odmaramo, radimo na poboljšanju imuniteta, ali i da postupamo s mnogo obzira prema svojoj okolini: treba da se uzdržimo od poljubaca, naročito s decom i bebama, od direktnih kontakata s osobama koje pate od kožnih bolesti kao što je ekcem, kao i s osobama koje iz bilo kog razloga imaju slab imunitet. Herpes simplex virus ne mora uvek biti naivan, može se javiti pored oka i u najgorem slučaju izazvati slepilo, ili čak ugroziti život osobama koje su na hemoterapiji ili su zaražene HIV virusom.

Najveći broj slučajeva virusa tipa 1 stečen je u detinjstvu – razlog više da ne dopuštamo svima da ljube bebe, ma koliko ih voleli. Postoji i neonatalni herpes, kada beba virus pokupi od majke prilikom rođenja. Iako je redak, vrlo je ozbiljan i može izazvati niz doživotnih posledica po novorođenče, neurološka oboljenja pa čak i smrt. Najveći rizik po bebu je kada se trudnica zarazi genitalnim herpesom tokom kasne trudnoće.

herpes simplex

KAKO IZBEĆI HERPES SIMPLEX NA LICU?

Oralni herpes, osim kada se manifestuje groznicom, je uglavnom asimptomatski. Mi ne znamo ko ga ima, i da li ga i sami nosimo u svojoj pljuvački.

Svoju okolinu možemo poštedeti dobrom higijenom, pranjem ruku, korišćenjem svog peškira i pribora za jelo, što bi inače trebalo da nam postane praksa i kada nemamo groznicu. Svako od nas nosi svoje viruse u sebi, i virus koji nama ne izaziva probleme može se kod nekog drugog manifestovati u vrlo burnom obliku. Toga treba da se setimo svaki put kada nam neko ponudi da pijemo iz njihove čaše ili flaše, i da ne dopustimo da nas osećaj krivice ili mogućnosti da nekog uvredimo navede da sebe ili drugoga inficiramo i ugrozimo.

Danas se radi na vakcinama koje bi mogle da smanje stopu zaraze. Kako pritajeni virus čeka na svoju priliku da bukne dok je skriven u ganglijama, nervnim ćelijama, naučnici su shvatili da ih upravo tu treba uništiti. Nakon više neuspelih pokušaja, jedan od poslednjih naučnih izveštaja navodi da je pomoću genetske terapije uništeno preko 90% virusa herpesa u nervima miševa, što je presedan.

Svoje viruse zadržite za sebe i klonite se tuđih što je više moguće. A dok traje herpes simplex, nesnosni svrab i bol, postoje načini da je ublažite i olakšate trenutno stanje pomoću prirodne medicine. U borbi protiv virusa ključna eterična ulja koja su protiv njih efikasna su ona koja sadrže visok procenat monoterpena, monoterpenskih aldehida i ketona. Najbolja među najboljima za tu svrhu su ulja čajevca i ravensare. Osim što ubijaju viruse, ulja ove dve biljke stimulišu oporavak i jačaju imunitet.

Oba ulaze u sastav Devi melema protiv virusnih bradavica. Pored toga što efikasno eliminiše virusne bradavice, koje su i same uzrokovane virusom – HPV, što mu je prvenstvena namena, melem može pomoći i kod groznice na usnama, ublažiti posledice ove promene, skratiti period njenog trajanja i sprečiti ponovnu pojavu. Pored čajevca i ravensare, ricinusovo ulje u melemu postepeno isušuje groznicu, a ekstrakt vrbine kore, prirodni aspirin, deluje kao antiseptik i čisti gornji sloj kože.

Devi melem protiv virusnih bradavica

Prethodni članak
Stopala i jastučići
Sledeći članak
Med protiv kašlja
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro