Nije neka velika novost, a nekako i sami instinktivno znamo da treba da koristimo med protiv kašlja. Ali sada znamo i zašto. Otkako je sveta i veka, bilo je i meda i kašlja.

Kašalj je normalna refleksna radnja pomoću koje čistimo grlo od sluzi i stranih čestica koje ga iritiraju. Nije svaki kašalj znak da smo bolesni. Medicinski, postoje tri kategorije kašlja: onaj koji traje manje od tri nedelje je akutni. Ako traje između 3 i 8 nedelja, kašalj je subakutni. Ako traje duže od 8 nedelja, govorimo o hroničnom kašlju. Obično kašalj traje par nedelja i potom se smiri sam od sebe. Ali ako potraje duže, ako se javlja bol u grudima, ako iskašljavamo krv, promuknemo ili imamo dodatne simptome poput temperature, neophodno je da potražimo stručnu pomoć.

Naše telo ima prirodan način da se odbrani od čestica prašine, čađi i dima, kako bismo mogli nesmetano da dišemo. Međutim, kašalj može biti i rezultat infekcije koju uzrokuje virus, kao što je slučaj kod gripa, kovida, infekcije sinusa ili upale pluća. Tu je i pušački kašalj, koji se prepoznaje po specifičnom zvuku, i on je obično hroničan. Kašalj i bronhitis uvek idu zajedno, baš kao i astma, i tada ga je lako prepoznati jer ga prati uobičajeno ’škripanje i zviždanje’ u plućima, ili hronična opstruktivna bolest pluća. U težim slučajevima, jak kašalj, naročito onaj praćen krvavim ispljuvkom, može biti znak tuberkuloze ili karcinoma. Možemo imati suvi kašalj, produktivni kašalj, noćni kašalj, jutarnji kašalj… Kod produktivnog uglavnom sekret nadražava receptore za kašalj koji se nalaze duž celog respiratornog sistema, a kada iskašljavanje deluje kao nemoguća misija, onda je vreme da uzmemo nešto što će nam ga olakšati.

simboličan prikaz kašlja i med

LEČENJE KAŠLJA

Kod suvog kašlja, najbitnije je da uklonimo ono što ga uzrokuje, i da proverimo da li smo na nešto u svojoj sredini alergični: perje, grinje, prašinu, duvanski dim, buđ. Ako su prisutni simptomi prehlade, slivanje sekreta niz ždrelo će izazvati kašalj koji je tada „vlažan“, odnosno produktivan.

Česta impulsivna reakcija kada imamo uporni kašalj je da se samoinicijativno mašimo za antibiotik. Tokom poslednjih nekoliko decenija, potrošnja antibiotika je postala toliko učestala da je dovela do novog medicinskog problema: otpornosti na antibiotike. Danas prevladava trend da nam doktori opšte prakse prepisuju antibiotike samo u nuždi, jer je rezistencija masovna i postoji realna bojazan da osnovne bolesti više nećemo moći da lečimo u skoroj budućnosti. Upozorenja koja se na tu temu izdaju, idu dotle da se jasno predočava neizbežna post-antibiotska apokalipsa ako se sada, odmah ne preduzmu potrebni koraci.

Logičan naredni korak je vraćanje prirodi. Srećom, neke studije su pokazale da je med podjednako delotvoran u suzbijanju kašlja kao i dekstrometorfan, aktivni sastojak mnogih lekova protiv prehlade i kašlja. Za razliku od dekstrometorfana, koji ima dugačak niz neželjenih dejstava, med je potpuno bezbedan i zdrav, već i za decu nakon prve godine života. Pored toga što smiruje iritacije usta i grla, med ima antibakterijska i antioksidantna svojstva, što znači da može pomoći i kod bakterijskih infekcija. I, za razliku od dekstrometorfana, med je u upotrebi od davnina, i kao hrana i kao lek.

MED PROTIV KAŠLJA, PRIRODNI LEK

Sama činjenica da se med nikada ne može pokvariti, govori koliko je moćan. Sadrži fenole, enzime, organske kiseline i flavonoide koji deluju kao prirodni antioksidanti i pomažu nam da se izborimo sa bolestima, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara i nekih vrsta karcinoma. Med snižava nivo lošeg holesterola, triglicerida, a podiže nivo dobrog holesterola. Iako sadrži šećere, može sprečiti nastanak dijabetesa jer ubrzava metabolizam i pomaže da održimo zdravu telesnu masu, a pritom nam daje energiju. Med ima moć da isceli rane i opekotine i da spreči infekcije. Pored antibiotskog dejstva, sprečava upale i hrani okolno tkivo. Može pomoći i kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza ili herpes. Istraživanja su pokazala njegovu efikasnost u sprečavanju širenja ili čak uništavanja bakterija tipa E. coli i Staphylococcus aureus. Med stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće, koji se potom pretvara u melatonin i omogućava nam dobar san.

med u saću

Ali vratimo se kašlju. Brojne kliničke studije rađene na deci starijoj od dve godine koja su patila od kašlja, pokazale su da dve kašičice meda pred spavanje vidno smanjuju kašalj, olakšavaju iskašljavanje i poboljšavaju san, kao i da je med efikasniji od dekstrometorfana, difenhidramina i levodropropizina, koji su inače standardna terapija kod kašlja, a pritom mogu izazvati nesanicu, nervozu i hiperaktivnost. Med protiv kašlja deluje tako što ima sposobnost da smanji sekreciju sluzi, smiri sluzokožu i deluje antimikrobno i antioksidantno. Ne sme se davati samo deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od infantilnog botulizma.

Najbolje je da med koristimo uvek, i kad nismo bolesni. Tako će nam pomoći da izgradimo dobar imunitet. Srećom, med je ukusan, pa nije teško naći načina da ga dodamo ishrani. Na primer, možemo ga koristiti u kaši, i onoj zapečenoj za koji recept možemo naći ovde, u energetskim kolačima, ili u klasičnim kolačima sa malo zdravijim sastojcima kao što su bundevine štangle, vekna s bananom, a njegova antioksidantna svojstva možemo udružiti s tahinom i kakaom u ovom savršenom receptu za prirodni i super ukusni namaz.

KAKO DA UBLAŽIMO KAŠALJ LEKOVITIM BILJEM?

Šta još možemo dodati da pojačamo efekat koji ima med protiv kašlja? Koren belog sleza uz med je vrlo efikasan kod suvog kašlja. List bokvice i mentol imaju protivupalno, antibakterijsko dejstvo i olakšavaju izbacivanje sekreta. Ehinaceu za jačanje imuniteta. Matičnjak za opuštanje. Maslačak za bolju razmenu materija u organizmu. Koprivu za jačanje organizma i protiv anemije. Belu imelu i anđeliku za smirenje kašlja, astme i bronhitisa. Čestoslavicu za jačanje pluća i lakše iskašljavanje. I vitamin C koji pojačava dejstvo prostaglandina PGE2 koji širi bronhije.

Sve to sjedinjeno s medom predstavlja idealan eliksir za zaštitu i revitalizaciju disajnih puteva, umirenje kašlja, jačanje imuniteta, ali i opšteg stanja organizma. I može se naći u jednoj staklenoj bočici Disana. Disan je prirodni bioeliksir s medom koji olakšava kašalj, umiruje sluzokožu grla i ždrela i jača čitav organizam. Osim što pomaže kod kašlja i bolesti disajnih organa, Disan je efikasan i kod pušačkog kašlja i može olakšati proces odvikavanja od duvana. Disan možemo koristiti i kad ne kašljemo već samo želimo da poboljšamo opšte zdravlje i ojačamo imunitet. Potpuno je prirodan i bezbedan, mogu ga koristiti i deca starija od 7 godina.
Med protiv kašlja je moćan, a med u Disanu je vrhunska moć prirode.

lekovita svojstva disana