Verovatno najčudesniji događaj u životu žene, ali i u našem celokupnom postojanju, jeste nastanak novog života – trudnoća i rađanje. Tokom trudnoće ne samo da se formira i rađa beba, već nastaje i potpuno novi organ, placenta, koji podržava i hrani fetus i na kraju se odbacuje kada više nije potreban. I sama materica se menja, od veličine kruške pre trudnoće, do veličine lubenice u poslednjoj fazi, kada ujedno predstavlja jajjači mišić u ljudskom telu. Sam porođaj, iako na prvi pogled ne deluje tako, u najvećoj meri, čak 80%, obavlja materica. Napinjanje i tehnike disanja trudnice samo su jedan mali delić ovog spektakla. Zapravo, čak i kada bi žena bila u nesvesti, materica bi uspela da „izbaci“ bebu bez ikakve intervencije sa strane.

Najkraći zabeleženi porođaj trajao je dva minuta. Australijanka Meri Gorgens je jednog jutra, dva dana pre termina za porođaj, ustala iz postelje i otišla do toaleta, da bi se začudila se kada je napipala glavicu bebe. Pre toga nije bilo bola niti bilo kakvog nagoveštaja porođaja. Odmah je doviknula mužu da se probudi, ali dok je on stigao od spavaće sobe do kupatila, beba se već rodila. To je bilo njeno peto dete, a i svi prethodni porođaji odvili su se vrlo brzo, jedan od njih u automobilu. Ali iako je brzi i bezbolni porođaj san svake buduće majke, on sa sobom nosi niz komplikacija.

POROĐAJ TOKOM ISTORIJE

Nekada je smrtnost odojčadi bila ogromna, a preeklampsija definitivna smrtna presuda za majke, a danas, zahvaljujući modernoj medicini, rizici su svedeni na minimum. Ono što danas rade akušeri, vekovima su radile babice, žene koje su imale iskustva s porođajima i pomagale porodiljama. Tragovi ovog običaja postoje u praistoriji, čak 40.000 godina pre naše ere. Zapravo, takvi običaji postojali su i pre nastanka ljudskog roda i primećuju se i danas kod nekih životinjskih vrsta, na primer delfina i primata.

Prva školovana žena ginekolog bila je Agnodika, koja je živela u Atini u 4. veku pre naše ere. Pošto žene nisu mogle da se bave medicinom, Agnodika se prerušila u muškarca kako bi se školovala kod Herofila, najvećeg stručnjaka tog doba, sledbenika Hipokrata i jednog od osnivača škole medicine u Aleksandriji. Navodno, kada se kasnije otkrilo da se nelegalno bavi medicinom, izveli su je pred sud, ali su žene kojima je pomogla pohrlile da je brane, da bi na kraju bila oslobođena i čak dobila zvaničnu licencu.

Čuvena babica iz kasnijeg doba je Anželik du Kudrej, čije su veštine bile toliko poznate da je kralj Luj XV uključio u državni plan za smanjenje smrtnosti odojčadi. Ova izuzetna žena je između 1760. i 1783. godine proputovala Francusku deleći svoja znanja po najvećim zabitima. Sa sobom je uvek nosila krpeni model materice i bebe pomoću kog je objašnjavala proces porođaja i mogućih komplikacija, a objavila je i udžbenik. Procenjuje se da je na taj način obučila oko 10.000 žena i značajno smanjila smrtnost kako beba tako i majki.

Tokom istorije bilo je mnogo ovakvih žena čiji doprinos je ostao nezabeležen. Sve do nedavno, babice su često bile od veće pomoći nego lekari jer su imale više iskustva.

Krpeni model Anželik du Kudrej koji prikazuje porođaj

Krpeni model Anželik du Kudrej

ZAŠTO JE POROĐAJ BOLAN?

Evolucija je od čoveka napravila misleće biće koje je u stanju da pravi oruđe i koristi prirodne resurse, ali je tom prilikom došlo i do jedne omaške: kako se čovek uspravio i počeo da hoda na dve noge, tako se i karlica smanjila, dok je s rastom mozga i glava novorođenčadi postala veća. S pojavom poljoprivrede ljudsko telo opet prolazi kroz promene i postaje zdepastije, dok fetusi postaju sve veći zahvaljujući ishrani bogatoj ugljenim hidratima. Skulpture iz praistorije koje prikazuju boginje plodnosti sa prenaglašenim kukovima i grudima ukazuju na činjenicu da se plodnost povezivala s ovakvim anatomskim karakteristikama. Zato je porođajni bol neminovan i smatra jednim od najvećih. Bol izazivaju kontrakcije mišića materice i pritisak na grlić, i on se oseća ne samo u stomačnom predelu već i u leđima, ponekad i u butinama. Ali iako je porođajni bol već postao legendaran i predmet velikog straha, za utehu, čak 46% žena nakon prvog porođaja tvrdi da je bol bio manji nego što su očekivale.

VRSTE POROĐAJA

Danas prepoznajemo četiri osnovne vrste porođaja:

  • vaginalni (prirodni)
  • carskim rezom
  • indukcijom i
  • VBAC (vaginalni porođaj nakon carskog reza)

Porođaj carskim rezom se obično planira unapred kod rizičnih trudnoća, kod žena koje pate od ozbiljnih kardiovaskularnih poremećaja ili se doktori odlučuju za njega nakon početka porođaja kada dođe do komplikacija, na primer ako se beba nije okrenula u pravilan položaj, glavom na dole i ne uspevaju da je okrenu, ako strahuju za život bebe i majke, u slučaju problema s placentom, pupčanom vrpcom, itd.

Ukoliko ne dođe do prirodnog porođaja na vreme, nakon 42. nedelje, može doći do smanjenja zapremine amniotičke tečnosti, opasnosti da beba udahne fekalne materije, kao i preteranog rasta bebe. Tada se obično savetuje indukcija porođaja, odnosno stimulacija materice da počne s kontrakcijama. Indukcija se često koristi ukoliko majka pati od gojaznosti, gestacionog dijabetesa, inače ima dijabetes tipa 1 ili 2, ili u slučaju preeklampsije.

PRIRODNI POROĐAJ

Kada se kaže da porođaj nastupa u terminu, to znači da počinje spontano i prirodno u periodu između 39. i 42. nedelje trudnoće. Iako ni dan danas naučnicima nije jasno kako telo trudnice tačno započinje porođaj, nedavno je otkriveno da kada sazru, pluća fetusa proizvode dva proteina koji okidaju upalni proces u materici što potom podstiče porođaj.

Vaginalni porođaj nastupa u 4 faze: otvaranje cerviksa, rađanje bebe, rađanje placente i oporavak majke i bebe. U prvoj fazi dolazi do trudova koji se ponavljaju na svakih 10 do 30 minuta i traju oko pola minuta. Trudovi – kontrakcije postaju sve češći i period između njih se skraćuje, a bol se pojačava tokom samog porođaja.

Postoje brojne indicije da je prirodni porođaj, sa svim svojim bolom, psihološki veoma važan jer oblikuje shvatanje i poimanje žene o samoj sebi kao i njen odnos s drugim članovima porodice. Sve veća upotreba carskog reza i epidurala kada to nije neophodno, zato može naneti više štete nego koristi. Tokom prirodnog porođaja dopušta se telu radi u svom ritmu, i svi osećaji koji se smenjuju imaju svoju ulogu i smisao. Na kraju žena oseća veliki ponos i svesna je da je svojim trudom postigla uspeh. Lekovi i metode koji ubijaju bol taj uspeh prebacuju na medicinsko osoblje.

Takođe, kad krenu trudovi, žena može da, prema svom osećaju, menja položaj i tako doprinese lakšem i bržem porođaju. Na primer, čučeći položaj doprinosi otvaranju karlice za čak 28%. Ovaj položaj pomaže i bebi da se okrene u pravilan položaj. Čak su i naučna istraživanja potvrdila da čučeći položaj može smanjiti upotrebu instrumenata tokom porođaja, kao i cepanje perineuma i veličinu epiziotomije.

Podrška ženi na porođaju

KAKO DOPRINETI BEZBRIŽNOJ TRUDNOĆI I POROĐAJU?

Na svoj budući porođaj možemo uticati već od samog početka svog reproduktivnog perioda tako što ćemo se starati o svom zdravlju. Zdrava ishrana bez prerađevina i aditiva koji remete hormonski balans, redovna fizička aktivnost, dobra informisanost o seksualno prenosivim bolestima i upotreba adekvatne zaštite osnove su ne samo fizičkog već i emotivnog zdravlja. Ali danas, u vreme velikih zagađenja, neprestanog stresa i jurnjave, hormonski balans se lako poremeti i donese niz tegoba koje se teško leče i mogu izazvati neplodnost: policistični jajnici i endometrioza samo su neka od teških i bolnih stanja koja vode u sterilitet.

Zato se za dobar hormonski balans, redovnu ovulaciju i jaku matericu stara Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat sadrži lekovite biljke koje su odlična preventiva kao i pomoć u lečenju poremećaja menstrualnih ciklusa, cista, mioma, policističnih jajnika, upala, a donose i veliko olakšanje kod endometrioze. Femisan A pospešuje ovulaciju, jača endometrijum i čini sve da dođe do začetka novog života.

Istovremeno, određeni nutrijenti mogu pospešiti plodnost, ali su neophodni i tokom trajanja cele trudnoće i perioda dojenja. Najvažniji vitamin je folna kiselina koja je neophodna za pravilan razvoj neuralne cevi kod ploda na samom početku trudnoće, ali učestvuje i u nizu procesa i funkcija i štiti zdravlje kako buduće bebe tako i majke. Vitamin B12 je još jedan vitamin koji podržava normalan razvoj nervnog sistema, i sprečava pojavu anemije. Vitamin B6 sprečava jutarnju mučninu, smanjuje anksioznost i sprečava pojavu postnatalne depresije. Svi ovi vitamini smanjuju rizik od pojave preeklampsije i drugih komplikacija u trudnoći, uključujući i spontani pobačaj. Esencijalne masne kiseline neophodne su za razvoj mozga i oka kod ploda, a one koje majka koristi tokom trudnoće doprinose zdravlju deteta mnogo nakon porođaja. Svi ovi vitamini, uključujući i najiskoristljiviju folnu kiselinu u obliku metilfolata, sadrži suplement Femisan Folat Pro koji se pomoću samo jedne kapsule na dan stara da trudnoća prođe u najboljem redu.

Kako žene koje pate od policističnih jajnika imaju velikih poteškoća da zatrudne i održe trudnoću jer ovaj poremećaj kog karakteriše preterano lučenje androgenih hormona direktno sprečava ovulaciju, iz laboratorije Herba Sveta dolazi nam i Femisan Inositol specijalno namenjen njima. Mio-inozitol i d-hiro-inozitol povoljno utiču na rad polnih i tiroidnih hormona, podstiču ovulaciju, normalan rad metabolizma, povoljno deluju na krvne sudove, lučenje insulina, a donose i dobro raspoloženje. Uz dodatak metilfolata, jedna kapsula ovog suplementa na dan pomaže da dođe do začeća i trudnoće, doprinosi sprečavanju gestacionog dijabetesa, a predstavlja i odličnu dopunu terapiji tokom pripreme za veštačku oplodnju.

Da, porođaj je najčudesniji događaj koji donosi novi život. Ali ovom čudu prirode možemo doprineti i mi tako što ćemo telu obezbediti potrebne nutrijente koji podržavaju ceo proces. Uz kombinaciju čuda, prirode i savremenih preparata nema prepreka za novi život!

 

Tri vrste Femisana za plodnost