KANTARION

(Hypericum perforatum)

Kantarion je biljka za koju sigurno znaju svi. Njegov dobar glas širi se kako prostorom tako i vremenom: prati ga na svim kontinentima, od najranije istorije do danas. Iako porodica Hypericum broji preko 400 vrsta biljaka, samo je jedan i vredan Hypericum perforatum. Pre 2 milenijuma koristili su ga Galen, Dioskorid, Hipokrat i Plinije za vidanje rana, čišćenje organizma, izbacivanje crevnih parazita, kod menstrualnih tegoba i ujeda zmija. Metod koji često koristimo i danas potiče iz tog perioda: osušeni cvetići potope se u maslinovo ulje, stave na toplo i svetlo mesto i nakon tri do četiri nedelje ulje postane crvenkasto. Zbog te sposobnosti transformacije kantarionu su pripisivana mistična svojstva, pa osim što se verovalo u njegovu lekovitost, smatralo se da ova biljka može da otera demone. To verovanje utkano je i u njegov naučni naziv: hyper znači preko a eikon prikaz, utvara – on je biljka koja zle sile „šalje preko“, odnosno rasteruje. Perforatum se odnosi na izgled lista, njegovu perforiranost.

Hrišćani su mu kasnije dali novo značenje ali i primene. Smatralo se da je biljka najmoćnija kada se bere 24. juna, na Ivanjdan, što je zapravo vreme kada je kantarion u punom cvatu, a po drugoj legendi biljka ispušta najviše crvene boje na dan ubistva Jovana Krstitelja, 29. avgusta, čime simbolizuje njegovu krv. Odatle i engleski naziv, St. John’s wort. Kako god, tokom srednjeg veka primena kantariona je proširena na depresiju, uznemirenost, zebnju, nesanicu, da bi se kasnije na taj spisak dodale i stomačne smetnje, hemoroidi, upale, rane, oderotine, posekotine…

KANTARION JE DOKAZANO LEKOVIT

Da su antička i ranohrišćanska medicina imale smisla, potvrđuje i činjenica da je kantarion danas deo ozbiljnih farmakopeja i monografija, od ESCOP – Evropske naučne kooperative o fitoterapiji, do Britanske i Američke biljne farmakopeje. Kantarion je predmet i brojnih naučnih istraživanja koja su potvrdila njegovu lekovitost.

Danas znamo šta je u kantarionu lekovito. Pored floroglucinola hiperforina, flavonoida (kempferola, kvercetina, luteolina, glikozida hipersida, izokvercitrina, rutina, hiperina, mircetina, rutina…) i esencijalnih ulja, ova biljka obiluje naftodiantronima od kojih su najzastupljeniji hipericin, pseudohipericin, izohipericin i protohipericin. I upravo je hipericin taj koji „tera zle sile“ bolesti a naši stari su bili u pravu kad su primetili moć njegovog crvenog pigmenta stavljajući ga u maslinovo ulje pa u prozor: najviše ga ima u cvetu biljke i veoma je fotoreaktivan – reaguje kada je izložen svetlosti.

NEPRIJATELJ DEPRESIJE

Jedna od „zlih sila“ koju kantarion, odnosno hipericin uspešno rasteruje je depesija. Prva istraživanja na tu temu uočila su njegovo pozitivno dejstvo kod osećaja tuge, krivice, letargije, nesanice, manjka energije i suicidalnih misli. Kasnija istraživanja su otkrila da, pošto depresiju uzrokuje manjak neurotransmitera, hipericin uspešno reguliše nivo dopamina i pomaže rad drugih neurotransmitera, uključujući i GABA – gama aminobuetrnu kiselinu i benzodiazepine. Dakle kantarion ima dejstvo slično diazepamu.

Osim osobama koje pate od depresije, kantarion može dokazano biti veoma koristan ženama na ulasku u menopauzu, jer su promene raspoloženja, bezvoljnost, manjak samopouzdanja i nesanica upravo neki od napornih simptoma ovog prelaznog perioda, a pokazalo se da pozitivno deluje i kod valunga – naleta vrućine i preznojavanja.

KANTARION I KOŽA

Jedna od najranijih upotreba kantariona je na koži, kod povreda, opekotina, iritacija i rana. I zaista, moć kantariona u maslinovom ulju je i naučno dokazana. Njegovi flavonoidi i već glasoviti hipericin pokazali su veliku moć zaceljenja upravo u tom obliku, za razliku od etanolskog ekstrakta. Primena melema od kantariona vrlo pozitivno utiče i na ožiljke, uključujući i one od carskog reza. Osim što će ožiljak svesti na minimum, kantarion će ubrzati zarastanje rane i sprečiti bol i iritacije.

Kantarion je dokazano efikasan i kod jedne od najtežih kožnih bolesti – psorijaze. Kada je tokom studije melem od kantariona primenjivan dva puta na dan na jedan deo tela a neutralna krema na drugi, površina tretirana ovom lekovitom biljkom pokazala je vidno poboljšanje po pitanju eritema (crvenila), ljuspanja i zadebljanja kože. Isto tako je efikasan i kod dijabetskih rana. Šta više, njegova moć je mnogo dalekosežnija: hipericin se pokazao izuzetno efikasnim i kod karcinoma kože.

ZAŠTITNIK ORGANA ZA VARENJE

Za kantarion se oduvek ako ne znalo, onda naslućivalo da uništava patogene. Baš kao što ga je Galen koristio kod crevnih parazita, tako je i danas efikasan kod niza bakterija i virusa, uključujući i virus gripa i leukemije. Moderna istraživanja dokazala su da je ova moćna biljka efikasna kod gram pozitivnih i gram negativnih bakterija jednako kao i antibiotici Ceftazidim i klavulanska kiselina. Ekstrakt biljke je vrlo efikasan kod bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus, a pokazao je i snažno gastroprotektivno dejstvo – on štiti od nastanka čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, sprečava nastanak nabora i lezija na sluzokoži, ali deluje i kao inhibitor protonske pumpe poput Omeprazola.

Druga studija dokazala je pozitivno dejstvo kantariona kod sindroma iritabilnog creva. Kod ovog neprijatnog poremećaja najbitnije je kantarionovo antiinflamatorno dejstvo: on sprečava upale na ćelijskom nivou, jača imunitet debelog creva snažnim antioksidantnim dejstvom, ali i usporava kretanje sadržaja kroz tanko i debelo crevo s istim efektom kao loperamid, pritom bez negativnih propratnih pojava i ne utičući na pražnjenje creva.

Još jedan neprijatan poremećaj debelog creva, odnosno donjeg dela rektuma i anusa su hemoroidi. O njima postoje zapisi na staroegipatskim papirusima još iz 1700. godine pre naše ere, kao i obilje materijala drevnih persijskih vidara, između ostalih i Avicene, koji su još tada prepoznavali da je za lečenje upaljenih hemoroida neophodna biljka sa protivupalnim, analgetskim i vazodilatornim svojstvima. Na osnovu tih drevnih zapisa obavljena su i moderna istraživanja koja ističu ulogu kantariona u lečenju upaljenih hemoroida. Antiinflamatorno dejstvo kantariona smiriće upale krvnih sudova u hemoroidima, dok će njegove zaceljujuće moći umiriti sluzokožu i sprečiti dalje iritacije, svrab i bol. Kada je ovo potonje u pitanju, studije su dokazale da je dejstvo kantariona jače nego što ga ispoljava analgetik indometacin. Zato je kantarion čest sastojak melema za hemoroide.

I upravo je u tom svojstvu prisutan i u Plantis H melemu Herba Sveta. Uz ekstrakte kokoca, divljeg kestena, gotu kole, hamamelisa, nevena, između ostalih, i kantarion doprinosi smanjenju i smirivanju upala u hemoroidima, pomaže u revitalizaciji sluzokože i vezivnog tkiva, smanjuje bol, iritacije i svrab. Pa nije li to isto što i isterivanje zlih sila?

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

PLANTIS H MELEM
kantarion, žuti cvetići
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro