GOTU KOLA

(Centella asiatica)

Kod nas nije mnogo poznata, ali u ajurvedskoj medicini koristi se hiljadama godina. Gotu kola, Centella asiatica, poreklom je iz Indije. Ova višegodišnja puzavica danas raste u tropskom i suptropskom pojasu, na močvarnom tlu, a najviše je, pored Indije, ima na Šri Lanki, u Pakistanu, Indoneziji, Kini, Madagaskaru, pomalo u istočnoj Evropi, Australiji i na jugu Afrike, na oko 1800 metara nadmorske visine. Iz iste je porodice kao peršun, mada ne liči na njega: ima simpatične, okrugle listiće jarkozelene boje. Nema miris ni ukus ali može se koristiti u ishrani kao salata jer je prepuna vitamina i minerala. Ipak, više se koristi u prirodnoj medicini jer je cela biljka lekovita.

Gotu kolu ne treba mešati s orašastom biljkom cola nitida koja sadrži kafein i koristi se kao aroma u popularnim napicima, a nekada je bila važan sastojak Koka-kole. Gotu kola se vekovima koristila u ajurvedskoj medicini za prečišćavanje krvi, regulisanje krvnog pritiska, revitalizaciju nervnog sistema, jačanje pamćenja i uopšte, za dugovečnost. Stare farmakopeje pominjale su njeno pozitivno dejstvo na niz poremećaja, od depresije do lepre. U Indiji je poznata kao mandukparni ili jalbrahmi i pominje se u drevnom medicinskom zapisu Sushruta Samhita. U Kini, gde se koristi preko 2000 godina, ubrajaju je u jedan od čudesnih eliksira života. I zaista, gotu kola se koristila oduvek za najrazličitije poremećaje, od kardiovaskularnih, preko respiratornih, nervnih, ili jednostavno za usporavanje procesa starenja i lepotu kože.

ZAŠTO JE GOTU KOLA LEKOVITA?

Šta je to u ovoj biljci zbog čega je dobila titulu čudesnog leka za sve boljke? Glavni sastojci gotu kole su:

  • Triterpenski saponini (triterpenoidi), složeni glikozidi zahvaljujući kojima biljka može da raste i buja čak i u naizgled nemogućim uslovima. Kada se ova jedinjenja koriste u medicinske svrhe, vrlo efikasno pospešuju zarastanje rana i pravilnu vaskularizaciju tkiva. Azijatikosid dokazano ima zaceljujuća svojstva tako što pospešuje stvaranje kolagena i angiogenezu.
  • Centelosid, terpenoid pored brahmozida, tankunisida, brahmiske i izobrahmiske kiseline, pokazao je izuzetnu efikasnost kod venske hipertenzije.
  • Steroli – kempesterol, beta sitosterol, stigmasterol čuvaju imunitet, štite ćelije od maligniteta, doprinose normalnom ćelijskom rastu i deobi i apoptozi. Posebno su korisni u regulaciji holesterola i održavanju zdravlja prostate.
  • Flavonoidi – kvercetin, rutin, kempferol smanjuju iritacije i otoke.
  • Tanini su prirodni adstringensi i efikasno zaustavljaju krvarenje.
  • Alkaloidi, konkretno hidrokodon su prirodni analgetici, ublažavaju bolove.
  • Poliacetileni imaju antibakterijsko, antifungalno, antivirusno, citotoksično i antitumorno dejstvo.
  • Pored svih ovih lekovitih sastojaka, gotu kola obiluje mineralima i vitaminima: C, A, niacin, tiamin, riboflavin, kalcijum, mangan, kalijum, bakar, gvožđe, magnezijum, cink, beta karoten, lutein, zeaksantin, neoksantin, kao i masnim kiselinama – omega 3, omega 6, oleinska, palmitinska, stearinska i lignocenska.

Kada shvatimo kakve sve dragocene sastojke poseduje ova mala biljka, onda je jasno zašto je toliko cenjena.

GOTU KOLA, VENE, RANE, HEMOROIDI

Jedna od čestih upotreba gotu kole je kod hronične venske insuficijencije i mikroangiopatije, poremećaja rada malih krvnih sudova. Ekstrakt biljke poboljšava vezivno tkivo, sintezu kolagena i drugih proteina tako što pospešuje rad fibroblasta u zidovima vena, stimuliše remodelovanje kolagena unutar i oko venskog zida ali tako da pritom sprečava preterano gomilanje kolagena u ožiljcima. Poboljšavanjem mikrocirkulacije u kapilarima gotu kola sprečava edem i vensku hipertenziju, pa pomaže kod simptoma kao što su oticanje, osećaj nemira u ekstremitetima, bol, grčevi i umorne noge. Posebno je korisna kod dijabetske mikroangiopatije – oticanja zglobova kod dijabetičara, dijabetskog stopala i sličnih rana.

Baš kao što utiče na vene i kapilare, gotu kola ima takav efekat i na hemoroide. Pošto su hemoroidi vrećice sastavljene od vezivnog tkiva i vena na izlazu analnog kanala, kada su upaljeni neophodno je smiriti vene u njima, ali i sluzokožu koja otiče, puca i krvari. Ova lekovita biljka će regulisati cirkulaciju krvi, smiriti upalu, pospešiti zaceljivanje tkiva i ublažiti iritacije, svrab i peckanje. Isti efekat će imati i na rane, opekotine, posekotine, oderotine… Ali i više od toga, može nam sačuvati lepotu.

BILJKA ZA LEPOTU

Pospešivanjem sinteze kolagena gotu kola doprinosi elastičnosti kože, smanjuje ožiljke uključujući i one od akni, ublažava bore i usporava proces starenja kože. Kao snažan antioksidans ova biljka neutrališe negativno dejstvo UV zraka, sprečava fotostarenje i njegove prateće simptome – fleke, pege, neujednačeni ten, bore oko očiju i usta.

Često se koristi u dermatologiji: regulisanjem mikrocirkulacije i zdravlja kapilara, smanjenjem crvenila i otoka može pomoći kod rozacee i kože sklone iritacijama, a kako je snažan čistač krvi pomaže i kod najkomplikovanijih bolesti kože, ekcema i psorijaze. Uz redovnu upotrebu gotu kole ten postaje ujednačen, koža hidrirana s vidljivo smanjenim borama i upalama, podmlađena. Zdravlje i lepota su u ovoj biljci ujedinjeni i neraskidivi.

Ali to nije sve, pozitivna dejstva gotu kole su nepresušna. Ona poboljšava kognitivne funkcije pa je u Kini zovu i trava sećanja jer sprečava demenciju, pospešuje moždanu aktivnost ali i balansira rad nervnog sistema pa je dragocena i ženama tokom ulaska u menopauzu. Kako smiruje napetost, odlična je kod anksioznosti i depresije. Sposobnost da povećava nivo neurotransmitera GABA – gama aminobuterne kiseline u mozgu objašnjava i njenu tradicionalnu upotrebu kod lepre i epilepsije. Njeni triterpenoidi jačaju srčani mišić i regulišu pritisak. Ona štiti sluznicu digestivnog sistema i sprečava nastanak čira. Snažnim antimikrobnim dejstvom deluje i kod herpesa. Svojim antitumornim svojstvima, gotu kola sprečava i najteže bolesti: karcinom dojke, prostate, jetre, pluća…

Ovaj čudesni „izvor mladosti“ zato nije slučajno dospeo i do laboratorije Herba Sveta. U visokokvalitetnom Devi Sensitive rescue serumu gotu kola doprinosi smirivanju osetljive kože sklone rozacei, crvenilu, seboreji, ekcemu, psorijazi i kuperozi. Ovaj serum deluje protivupalno, smirujuće, i osim što hidrira i doprinosi osećaju prijatnosti povoljno deluje i na znake starenja – bore, fleke i neujednačenost tena.

U Plantis H melemu gotu kola sprečava nastanak i ublažava posledice neprijatnih upala hemoroida. Ovaj melem obiluje dragocenim sastojcima koji deluju protivupalno, jačaju vezivno tkivo ali i ublažavaju simptome poput svraba, iritacija, bola i krvarenja.

Da, gotu kola je zaista čudesni lek za sve boljke i izvor nepresušne mladosti. Tu je za nas, a mi samo treba da je primenimo.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Sensitive serum
PLANTIS H MELEM
Biljka gotu kola