KOKOTAC

(Melilotus officinalis)

Kada u junu procveta, kokotac privlači na milione pčela. Na njihovu radost, ova biljka opojnog medenog mirisa cveta sve do septembra, a rezultat toga je jedna od najcenjenijih vrsta meda, ne samo po ukusu i mirisu, već i lekovitosti. Početak njegovog naučnog imena Melilotus officinalis – od grčkog meli – med, upravo ukazuje na važnost ove biljke u proizvodnji meda. Kod nas je poznat po brojnim imenima: osim kokotac, zovu ga još i ždraljika, konjska detelina, nokata trava, kumanika, velika detelina, vodnika… što govori o njegovoj važnosti tokom istorije. „Detelina“ u nekim nazivima nije slučajna, jer se biljka koristi u stočnoj ishrani a često i kao đubrivo za ispošteno zemljište kako bi se u njemu povećala koncentracija azota. Poreklom je iz Azije, konkretno Rusije i Kazahstana i najviše zastupljen u dolinama Volge i Dona, a naročito u Kalmikiji na Kavkazu gde su ga Kalmici, zapadnomongolski narod, od davnina koristili u ishrani. Ždraljika se brzo proširila po Evropi i Americi u koju su je doneli doseljenici, i jedna je od prvih biljaka koja će nići na zgarištima. Seme može mirovati u zemlji godinama, a sama biljka je otporna i uspeva u surovim uslovima. Onda nije ni čudo što je ovaj majstor preživljavanja veoma lekovit.

LEK ZA VENE

Ova izuzetna lekovita biljka u narodnoj medicini se oduvek koristila kod upala vena, i to nije slučajno. Studije su dokazale da kokotac poseduje snažna protivupalna svojstva, smanjuje otoke a deluje i protiv-tumorno. Razlog tome su flavonoidi i fenolna kiselina sa snažnim antioksidantnim dejstvom. Zapravo, jedno istraživanje došlo je do zaključka da kokotac kod akutnih upala pokazuje sličan efekat kao hidrokortizon, kortikosteroid koji se koristi kod upalnih bolesti. Zato će kokotac kod upala vena, kao provereni vazodilatator, smanjiti osećaj težine i pritiska u nogama, otkloniti otok i smanjiti pomodrelost. Koristan je i za saniranje posledica udarca, hematoma i modrica.

Još jedan bitan sastojak ove biljke je kumarin koji dopunjuje njeno antiinflamatorno dejstvo. Sladunjav miris kumarina podseća na sveže pokošeno seno, i često se koristi u parfemima. Kokotac ima cvetiće žute boje specifičnog mirisa i ukusa, upravo zbog kumarina, zbog čega se koristi i u ljudskoj ishrani: čuveni švajcarski grujer, žuti kačkavalj, svoj posebni ukus duguje upravo ovoj biljci. Često se u ishrani koristio kao začin širom Evrope, a u industriji duvana i alkoholnih napitaka i danas je cenjen zbog arome.
Međutim, kada je kumarin u pitanju treba imati u vidu da ova supstanca, u prisustvu određenih gljivica, postaje snažan antikoagulant – razređuje krv. To najbolje znaju poljoprivrednici, jer kada se silaža – prerađeni kokotac za stočnu ishranu ubuđa, kumarini se transformišu u dikumarole što kod stoke može dovesti do „bolesti slatke deteline“ koja izaziva unutrašnje krvarenje. Iz istog razloga, kada se kokotac priprema kao lek za ljudsku upotrebu, važno je da je dobro osušen i da nije buđav. Upravo zato je dobro biljku koristiti u proverenim preparatima.

KOKOTAC SMIRUJE HEMOROIDE

Kada koristimo stručno prerađeni kokotac, od njega možemo očekivati samo dobrobiti. I baš kao što smanjuje upale vena podsticanjem dobre cirkulacije kako krvi tako i limfe, kokotac je idealan lek za upaljene hemoroide. Hemoroidi su vrećice sastavljene od vezivnog tkiva i krvnih sudova u predelu analnog kanala i na samom izlazu koje igraju važnu ulogu u kontroli stolice. Ali kada se upale i uvećaju, mogu biti veoma bolni i krvariti. Problemi s hemoroidima često nastaju usled nepravilne ishrane, preterane upotrebe laksativa, tvrde stolice, nedovoljnog kretanja ili dugog naprezanja, a mogu ih izazvati i neki drugi poremećaji poput mioma na materici. Česti su kod trudnica jer fetus vrši pritisak na rektum.

Upaljeni hemoroidi su zapravo upaljeni krvni sudovi u njima. Kako kokotac prokrvljuje krvne sudove i sprečava zastoj limfe, tako deluje i na krvne sudove u hemoroidima. Dobrom prokrvljenošću i sprečavanjem zapaljenja i otoka, ova biljka vrlo brzo donosi olakšanje kada se koristi putem obloga i melema. Osim bola, smanjiće i svrab i iritacije, a od velike pomoći je i u procesu oporavka nakon operacije hemoroida.

KOKOTAC ZA DOBRO VARENJE

Osim što smanjuje upale u rektumu, kokotac povoljno deluje na ceo digestivni sistem. Evropska agencija za lekove navodi njegovu primenu kod poremećaja varenja i nadimanja. Veoma je delotvoran kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu o čemu je pisao i Hipokrat. Ali ono što je najvažnije, studijski je dokazan njegov umirujući efekat kod ulcerativnog kolitisa, inflamatorne bolesti creva i Kronove bolesti, što su sve zapaljenske bolesti organa za varenje koje su sve zastupljenije u modernom društvu. Istraživanje je pokazalo da lekovitosti u ovim slučajevima doprinose katehini i cinamična kiselina iz kumarina i fenola. Kokotac tako smiruje upalu sluznice creva, deluje antioksidantno i jača imunitet čitavog digestivnog trakta.
Pored toga on deluje pročišćujuće i na urinarni sistem. Kako smanjuje otoke, koristan je i kod uvećane jetre, hepatitisa, astme, glavobolja, vrtoglavice, hipertenzije, raznih apcesa… Ova biljka će otkloniti osećaj težine u nogama, grčeve, bol u zglobovima, neuralgiju i napetost. Ali nedavna istraživanja otkrila su još jednu interesantnu činjenicu: kumarin kokoca smanjio je limfedemu za čak 79% kod pacijentkinja sa karcinomom dojke.
O lekovitosti kokoca verovatno će se tek čuti… U međuvremenu, on je našao svoje mesto u odličnom preparatu Herba Sveta: Plantis H melemu. Pored ove sjajne biljke, u sastav melema ulaze i ekstrakti kestena, gotu kole, cveta nevena, kantariona, sve poznate po snažnom protivupalnom dejstvu, kao i virak, hajdučka trava, matičnjak, bokvica, čuveni „vidari rana“. Sinergija lekovitog bilja u Plantis H melemu smanjuje bolove u hemoroidima, smiruje upalu, prokrvljuje, ubrzava epitelizaciju rana, sprečava krvarenje snažnim astringentnim dejstvom, i pospešuje revitalizaciju kože i vezivnog tkiva.

Plantis H melem pomaže kako kod postojećih hemoroida, tako i u njihovom sprečavanju, a idealan je i u procesu oporavka nakon operacije hemoroida. Potpuno je prirodan i bezbedan za upotrebu i za trudnice.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

PLANTIS H MELEM
Kokotac u cvetu

Druge naše biljke: