Loš spermogram

Loš spermogram

Muškarac najčešće nije ni svestan kvaliteta svoje sperme sve do trenutka kada poželi da osnuje porodicu. Kada dođe do bračne neplodnosti, skoro su jednake šanse da je uzrok s muške koliko i ženske strane – preko 40%. Prilikom dijagnostifikovanja muške neplodnosti, prvo što se radi su hormonske analize i spermogram. Semena tečnost ili sperma je najčešće dovoljna da bi se utvrdio problem koji je upravo u njoj – loš spermogram. Nažalost, nauka je došla do saznanja da je tokom poslednjih 40 godina kvalitet ljudske sperme opao za čak do 60%. Zato nije ni čudo da 15% parova ne uspeva da ostvari roditeljstvo.

Čest uzrok neplodnosti danas je upravo loš spermogram – semena tečnost koja sadrži manje spermatozoida nego što bi trebalo. Tačnije, loš spermogram podrazumeva:

 • nezadovoljavajuću morfologiju (izgled) sperme
 • mali broj spermatozoida u ejakulatu, nizak volumen i koncentracija
 • niska progresivna pokretljivost spermatozoida
 • loš kvalitet spermatozoida

Sve ove karakteristike sperme ne moraju da se manifestuju nekim posebnim simptomima. Međutim, istraživanja ukazuju da će muškarci sa ovim problemom najverovatnije imati i neki drugi problem, najčešće kardiovaskularne prirode. Zato su redovni sistematski pregledi imperativ za svakog muškarca.

Ali, pre svega, šta je sperma? Stvaranje spermatozoida ili spermatogeneza proces je koji se kod muškaraca odvija tokom čitavog života. Jedan spermatozoid nastaje i sazreva u testisima tokom oko 70 dana, pomoću hormona testosterona. Svakog dana u telu zdravog muškarca nastane oko 100 miliona spermatozoida. Spermatozoid je deo semene tečnosti, sperme ili ejakulata koji kada se nađe u spoljnoj sredini opstaje samo nekoliko sati.

spermatozoidi, loš spermogram

MUŠKA NEPLODNOST

Kada možemo tvrditi da u braku ili partnerskoj zajednici postoji sterilitet? Ako do trudnoće ne dođe nakon jedne godine redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe konracepcije. Tada je neophodno da se oba partnera testiraju kako bi se utvrdio uzrok steriliteta. Za razliku od prošlih vremena kada se smatralo da je žena jedini ’krivac’, savremeni muškarci su svesni da problem može ležati u njima, kao i da nema potrebe da osećaju stid i grižu savesti jer je problem u najvećem broju slučajeva rešiv, pa je neophodno da otvorenog uma prihvate procedure koje slede.

Prvi korak je poseta urologu i laboratorijska analiza semene tečnosti. Svetska zdravstvena organizacija utvrdila je referentne vrednosti za ’normalan’ spermogram: 20 do 60 miliona spermatozoida po mililitru, sa najmanje pedeset procenata pokretljivih. To ne znači da spermogram ispod graničnih vrednosti nužno neće dovesti do oplodnje, već da postoji smanjena sposobnost spermatozoida za fertilizaciju. Loš nalaz i niska mogućnost za začeće postoji ako je nalaz spermograma niži od 13 miliona po mililitru, a manje od 32 procenta spermatozoida je pokretljivo. Za pouzdane rezultate, spermogram je potrebno uraditi više puta.

ŠTA UTIČE NA LOŠ SPERMOGRAM?

Nepostojanje spermatozoida zove se azospermija i to je najteži oblik neplodnosti, a smanjeni broj je oligospermija. Šta sve utiče na loš kvalitet ili nepostojanje sperme?

Tu su pre svega fiziološki uzroci:

 • hormonski poremećaji
 • poremećaj rada hipofize i hipotalamusa
 • oštećenja testisa, na primer proširenje vena u testisima
 • oštećenja semenovoda
 • problemi sa prostatom
 • duži periodi bez seksa
 • seksualno prenosive bolesti i infekcije
 • preležane virusne infekcije, kao na primer zauške
 • tumori ili limfomi
 • celijakija
 • poremećaj imunog sistema

Ali uzrok može biti i u navikama i stilu života:

 • višak kilograma
 • pušenje i alkohol
 • stres
 • tesna odeća koja povećava temperaturu genitalne regije
 • držanje elektronskih uređaja blizu genitalija, na primer mobilnog telefona
 • uzimanje steroida radi povećanja mišićne mase
 • preterivanje u vežbanju i bildovanju mišića
 • izlaganje toksinima, pesticidima, benzenima, teškim metalima…

I obrnuto – loš spermogram, pored impotencije i neplodnosti može ukazivati na ili dovesti do bola ili otoka u testisima, depresije, anksioznosti, potištenosti, hormonskog disbalansa, proređene telesne maljavosti i brade, osteoporoze, kardiovaskularnih poremećaja, tumora…

Otac nosi kćerku na krkače

LEČENJE MUŠKOG STERILITETA

Šta činiti ako sumnjamo na sterilitet? Pre svega, bitno je odraditi detaljne preglede i utvrditi da li je uzrok neplodnosti fiziološke prirode. Ako jeste, obavezno treba slušati savete lekara, jer svako zapušteno stanje može dovesti do mnogo većih i ozbiljnih komplikacija. Ali mnogo je toga što možemo sami uraditi što unosom suplemenata, što zdravim životom.

Ako je uzrok u stilu života, prihvatanje zdravih navika ne samo da će popraviti loš spermogram, već će čitavo telo dovesti u balans što će se odraziti i na psihu. Istraživanja su pokazala da muškarci koji imaju zdrave životne navike uglavnom imaju i zdravu spermu.

Ako radite na potomstvu, sklopite pakt sa svojom partnerkom da zajedno usvojite zdrave životne navike. Planirajte zajedno obroke, vežbajte, šetajte u prirodi, ostavite zajedno pušenje ako ste pušači, ograničite maksimalno unos alkohola. Opominjite i podržavajte jedno drugo da ostanete na pravom putu. Na taj način ćete ojačati i svoju vezu, i jednog dana kada postanete roditelji moći ćete lakše da prihvatite i delite obaveze oko deteta. I ne samo to: doprinećete zdravlju svog potomstva.

Istraživanja su pokazala da su najefektnije komponente za poboljšanje kvaliteta sperme L-karnitin, acetil L-karnitin, cink i selen. L-karnitin ima veoma pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem, pa će regulisati krvni pritisak i zaštititi srce, cink i selen su neophodni za samu proizvodnju sperme.

Uz sve to, tu je i dodatna pomoć: Alfa Aktiv je prirodni preparat za muškarce koji sadrži L-karnitin, acetil L-karnitin i cink, kao i damjanu, biljku poznatu kao prirodni afrodizijak. Damjana je poreklom iz Srednje i Južne Amerike a njen potencijal uočili su Maje i Asteci koji su je koristili kako za poboljšanje varenja tako i za popravljanje raspoloženja i plodnost. Kasnije je u Evropi prepoznata kao biljka koja pozitivno deluje kod anksioznosti i depresije, a moderna istraživanja su potvrdila da njena reputacija afrodizijaka nije slučajna. Damjana dokazano stimuliše i poboljšava ejakulaciju. Cink je muškarcima neophodan za dobar balans testosterona, pa samim tim i funkcije testisa i spermogenezu, a L-karnitin i acetil L-karnitin su inače fiziološki prisutni u seminalnoj plazmi i važni su za sazrevanje i pokretljivost spermatozoida.

Svi ovi dragoceni elementi nalaze se u pravoj razmeri u Alfa Aktiv kapsulama koje su vrlo jednostavne za upotrebu. Alfa aktiv će pojačati izdržljivost organizma i libido, zaštititi srce, poboljšati mentalno stanje i ojačati samopouzdanje muškarca. Alfa Aktiv za muškarce i Femisan A za žene povećavaju šanse za roditeljstvo, bilo prirodnim putem ili kao dodatna pomoć prilikom vantelesne oplodnje.

 

Alfa Ajtuv

Prethodni članak
Ne mogu da smršam!
Sledeći članak
Mobilni telefon i neplodnost
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro