Zvuči banalno, ali postoje brojne studije koje mobilni telefon povezuju s muškim sterilitetom. Svako tehnološko dostignuće, pored niza prednosti, ima i svoju mračnu stranu. Tako je i sa mobilnim telefonima, odnosno RF-EMF – radio frekventnim elektromagnetnim zračenjem. Ova vrsta zračenja utiče na hipotalamus, hipofizu i tiroidnu žlezdu, zadužene, između ostalog, za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema. Kod muškaraca to se najviše odražava na kvalitetu sperme. Elektromagnetno zračenje koje emituje mobilni telefon direktno utiče na ćelije koje su mu u blizini.

SPERMOGRAM I MOBILNI TELEFON

Naučni časopis koji se bavi istraživanjem endoktrinog sistema, Journal of Endocrinological Investigation, objavio je 2013. godine tekst o studiji sa sledećim zaključkom: Primećena je značajna promena kod fragmentacije DNK u spermi kod osoba koji mobilni telefon koriste više od 4 sata dnevno, naročito kod onih koji uređaj nose u džepu pantalona.

U studiji rađenoj 2012. godine, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Andrology, rezultati su pokazali da je ljudska sperma, koja je izložena RF-EMR zračenju, pokazivala karakteristike smanjene pokretljivosti, morfološke promene i pojačan oksidativni stres. Druge studije pominju ne samo sterilitet, već i mogućnost da dugotrajna izloženost ovakvom zračenju dovede do promena u enzimima i hormonima, oštećenja DNK, apoptoze (ćelijske smrti) i karcinoma testisa.

uticaj telefona na plodnost

Postoji veliki broj ovakvih kliničkih studija, i sve one su potvrdile štetnost RF-EMR zračenja. Nažalost, često ako nešto ne vidimo golim okom, ne verujemo da postoji. Sve dok ne bude kasno.

Kako možemo sebi da pomognemo?

  • Što više izbegavati upotrebu mobilnog telefona – svedite je na minimum. U poslednje vreme svedoci smo epidemije zavisnosti od ovih uređaja. Ako malo raščlanimo zašto ga koristimo, shvatićemo da je u 90% slučajeva to potpuno nepotrebno.
  • Ako pričamo telefonom, najbolje je da stavimo slušalice i uređaj udaljimo od sebe, ili da ga stavimo na spikerfon.
  • Nikada, NIKADA ne treba nositi telefon u džepu pantalona. Muškarci ne vole da nose torbe već sve sitnice često drže po džepovima. Postoje veoma lepe i muževne torbe za muškarce. Nabavite jednu i držite stvari u njoj. Ne samo da ćete pomoći svom reproduktivnom zdravlju, već ćete smanjiti mogućnost da izgubite ključeve ili novčanik. Torba je potreba a ne samo modni detalj.
  • Noću nemojte držati telefon pored kreveta. Nabavite budilnik. Pored reproduktivnog zdravlja, telefon vam remeti i san.

Moderno doba donelo nam je mnoge pogodnosti koje naš život čine dosta udobnijim od života naših predaka. To, nažalost, ne znači i zdravijim. Iako ne treba da se u potpunosti odreknemo tih sitnih udobnosti, neophodno je da povećamo svest. Preispitivanjem i dobrom obaveštenošću najbolje ćemo zaštititi sebe i svoju okolinu.

Alfa Aktiv kapsule prirodno jačaju imunitet reproduktivnog sistema muškarca, štite ćelije, pomažu kod snabdevanja ćelija kiseonikom i poboljšavaju kvalitet sperme. Mislite na svoje zdravlje na vreme.

 

Alfa Aktiv