S početkom epidemije kovid 19, svetom su prvo protutnjale vesti da muškarci dosta teže oboljevaju i podležu komplikacijama nego žene. Po nekim teorijama žene štiti hormon estrogen, ali najgore prolaze hronični bolesnici, naročito dijabetičari oba pola. Kako vreme odmiče, sve bolje upoznajemo ovog nevidljivog neprijatelja i posledice koje ostavlja po zdravlje inficiranih, čak i kada se naizgled provuku bez većih komplikacija. Ali ovaj virus nam pomaže i da bolje upoznamo ljudski organizam.

VIRUS I MUŠKARCI

O poremećajima ciklusa kod žena koje su preležale korona virus pisali smo ovde: Mudrost našeg tela , a poslednja istraživanja otkrila su sličan problem kod muškaraca. Prve pretpostavke bile su da je, pošto je groznica jedan od uobičajenih simptoma virusa, povišena temperatura unutar testisa ta koja smanjuje njihovu funkciju i spermogenezu. Ali više istraživanja rađenih na univerzitetima širom sveta: u Nemačkoj, Španiji, Izraelu, Iranu, SAD i Kini, pokazala su zabrinjavajuće rezultate kada je u pitanju uticaj virusa na muško reproduktivno zdravlje.

Virus koji je ceo svet naterao da stane, SARS-CoV-2, preko enzima stiže u organe gde se nekontrolisano razmnožava. Osim vitalnih organa na kojima može izazvati trajna oštećenja, primećeno je njegovo prisustvo i u uzorcima sperme. Potom je kod značajnog broja inficiranih otkriveno da je virus izazvao oštećenja testisa. Kovid 19, kako je utvrđeno, izaziva ćelijski stres i upale, što za posledicu ima drastičan pad broja spermatozoida, čak za pet puta, kao i njihove pokretljivosti, koja je tri puta slabija od prosečne.

virus utiče na broj i pokretljivost spermatozoida

Istraživači Univerziteta u Majamiju otkrili su prisustvo virusa kod muškaraca kojima je rađena biopsija testisa zbog neplodnosti, a koji su ranije preležali kovid 19. Iako im je test na virus bio negativan i nisu imali simptome, virus je i dalje bio prisutan unutar testisa, u kojima se zadržava vezujući se za enzim ACE2 i tako inficira ćelije.

JOŠ JEDAN UZROK NEPLODNOSTI?

I pre epidemije korona virusa našim savremenim svetom zavladala je epidemija „bele kuge“ koja se kod žena ispoljava neplodnošću usled niza reproduktivnih poremećaja koji onemogućavaju normalnu ovulaciju i začeće, a kod muškaraca smanjenim brojem, pokretljivošću spermatozoida i disbalansom testosterona. Brojni su uzroci neplodnosti, od stresa, preko sedentnog načina života, visokokalorične hrane prepune loših masti i šećera, do endokrinih disruptora prisutnih u životnoj sredini. Sada se tom podužem spisku pridružio i kovid 19. Kako pokazuju prva istraživanja, stepen oštećenja tkiva u testisima i njihove funkcije zavisi od težine oboljenja, i postoji opravdana zabrinutost da bi u težim slučajevima oštećenja mogla biti trajna. Još jedna stvar koja zabrinjava, a povezana je sa ovim otkrićem prisustva virusa u spermi, jeste da postoji mogućnost njegovog daljeg širenja polnim putem.

 

Istraživanja tek predstoje, a u međuvremenu se sami moramo potruditi oko sopstvenog zdravlja. Redovna fizička aktivnost, što manje sedenja za kompjuterom i ispred televizora, zdrava i raznovrsna ishrana, zaobilaženje u širokom luku alkohola i duvana, preduslovi su za opšte mentalno i fizičko zdravlje. A kada je reproduktivno zdravlje u pitanju, u prevenciji i lečenju od velike pomoći može biti Alfa Aktiv. To je potpuno prirodni preparat na bazi lekovite biljke damjane koja se koristi tradicionalno od davnina, a čija je efikasnost dokazana i u modernim istraživanjima. Damjana je adaptogen koji štiti organizam od infekcija i čuva urogenitalni trakt, poboljšava prokrvljenost tako što dovodi kiseonik u ćelije, smanjuje upale, stimuliše lučenje testosterona, pospešuje erektilnu funkciju, formiranje i sazrevanje sperme. Ali to nije sve: damjana deluje i kao tonik koji jača nervni sistem, smanjuje anksioznost, podiže energiju i raspoloženje, stimuliše rad bubrega i tako pročišćava organizam od toksina. Pored damjane, Alfa Aktiv sadrži i L-karnitin i acetil-L-karnitin koji daju energiju i štite kardiovaskularni sistem, kao i cink, mineral neophodan za seksualno zdravlje.

Alfa Aktiv na bazi damjane