Danas smo svedoci prave bele kuge kako u našim krajevima tako i na Zapadu. Mnogo je parova koji očajnički žele da se ostvare kao roditelji ali im to ne uspeva. Naizgled sve deluje da je u redu, ali do trudnoće ne dolazi. Nažalost, mnogi faktori koji doprinose udobnosti modernog života mogu biti uzroci neplodnosti. Da li se neplodnost nekad i sad razlikuje? I koliko je bila prisutna tokom istorije?

Verovatno nema osobe koja nije čula za engleskog kralja Henrija VIII i njegovih šest žena, od kojih je dve pogubio. Henri Tjudor je bio opsednut potrebom da dobije sina i naslednika prestola, ali na njegovu nesreću, muška deca su se ili rađala mrtva ili bi umirala ubrzo po rođenju. Ono čega Henri, nažalost, nije bio svestan je da je stvorio jednog od najboljih monarha kog je Engleska imala: kraljicu Elizabetu I.

Henri VIII je imao problem sa neplodnošću

Priča o Henriju sumljive potencije i njegovim ženama koje nisu uspele da mu obezbede muškog naslednika potvrda je da je problem neplodnosti postojao oduvek i da je jednako pogađao i žene i muškarce. Ali danas smo svedoci jednog velikog paradoksa: dok u zemljama trećeg sveta natalitet raste toliko da sva ta gladna usta ne mogu da se prehrane, u našim krajevima tokom poslednjih par decenija neplodnost je postala prava epidemija.

Savremenom čoveku skoro da su nepoznate užasne zarazne bolesti poput kuge i kolere koje bi nekada pokosile trećinu stanovništva. Zahvaljujući savremenoj medicini smrtnost novorođenčadi i porodilja drastično je smanjena. Ali, promena životnog stila donela nam je nove probleme koji su se naročito manifestovali u smanjenom natalitetu. Nedavne zvanične procene zdravstvenih ustanova u Srbiji su zastrašujuće: svaki četvrti par ima problema sa plodnošću, što je rezultiralo smanjenom populacijom za 800.000 duša – dakle posledice su slične kao nekada nakon kuge. Otud i naziv ’bela kuga’ za pad nataliteta.

Decija odeca na žici

Svako od nas sigurno ima u svojoj bližoj ili daljoj okolini parove koji očajnički žele decu i trude se ali ne uspevaju da se ostvare kao roditelji. Danas svako ima pravo da izabere da li želi da postane roditelj ili ne, ali da vidimo šta su sve uzroci neplodnosti u 21. veku kod osoba koje, često bezuspešno, pokušavaju da dobiju decu.

Kod žena:

Kod muškaraca:

  • neadekvatan spermogram (volumen, koncentracija, pokretljivost i morfologija sperme)
  • promene na prostati
  • depresija
  • bolesti (varikokela, orhitis, kriptorhizam)
  • imunološki uzroci
  • polno prenosive bolesti – hlamidija, gonoreja, ureaplazma, mikroplazma
  • oštećenja testisa zbog zračenja, nekih lekova, visoke temperature, čestog nošenja mobilnog telefona u džepu

Kod oba pola:

Ove teme obrađivaćemo pojedinačno u našem blogu, jer najbolji način da pobedimo neprijatelja je da saznamo sve o njemu. Videćemo i kako u ovoj borbi mogu da pomognu verni saveznici – Femisan A i Alfa Aktiv.

 

Femisan A, Alfa Aktiv