Hrana za plodnost žene

Hrana za plodnost žene: ishranom do začeća

Prilikom planiranja trudnoće, vrlo važnu ulogu igra ishrana. Nije svejedno da li ćemo dan preživeti na pecivu, hamburgeru i krompirićima, ili na grilovanoj ribi i raznobojnom povrću. Danas kada jedna od šest žena ne uspeva da začne prirodnim putem, i ta statistika pokazuje tendenciju da se povećava, postoji potreba da se otkriju uzroci neplodnosti i nađu konkretna rešenja. Otprilike 40% uzroka neplodnosti pripisuje se ženama, 40% muškarcima, a 20% je neobjašnjeno. Brojni su faktori koji doprinose neplodnosti, a danas je sigurno jedan od bitnijih ishrana. Lek za mnoge boljke je kvalitetna hrana, aktivan način života i optimističan stav. Tako je i kad je neplodnost u pitanju. Danas ta tri faktora nije jednostavno ispuniti, uz sve prepreke koje pred nas stavlja brzi tempo života. Često nemamo vremena da pripremamo i planiramo obroke, a okruženi smo lokalima brze hrane koji nam nude jednostavna rešenja. I upravo ta ’rešenja’ nam najviše komplikuju život. Koja je najbolja hrana za plodnost žene?

Oplodnja jajne ćelije

DIJETA ZA PLODNOST

U poslednje vreme rađeno je nekoliko kliničkih studija koje su dokazale direktnu spregu između plodnosti i ishrane. Osim što je važno sprečiti gojaznost, pa u tom smislu treba voditi računa o broju unetih kalorija, bitno je i šta sačinjava naše obroke. Opšti zaključak svih studija je da je zdrava ishrana jedan od najvećih faktora koji utiču na poboljšanje plodnosti. Tako su u poslednje vreme postale popularne takozvane ’dijete za plodnost’, posebni režimi ishrane i detoksa za buduće trudnice.

Neka istraživanja koja su proučavala koja je najbolja hrana za plodnost žene, pokazala su pozitivan uticaj većeg unosa proteina na kvalitet jajne ćelije, embriona, kao i broj embriona, i povećanu stopu uspešnosti oplodnje. Naučnici sa Harvarda su ipak utvrdili da proteini treba da budu biljnog porekla pre nego životinjskog porekla. Kako bi dijeta za plodnost bila jednostavnija za pridržavanje, savetuje se beleženje svega što se unese u organizam, bilo pomoću aplikacija ili jednostavno – papira i olovke. Većina namirnica koje usput zgrabimo, ne razmišljajući, sastoji se od prostih ugljenih hidrata. Zato je pametno sastaviti jelovnik za čitavu nedelju kako ne bismo pale u iskušenje da se nesvesno mašimo za masnu krofnu.

Najbolja hrana za plodnost žene

KOJA JE NAJBOLJA HRANA ZA PLODNOST ŽENE?

Pa šta je najbolje uključiti u ishranu kada planiramo začeće? Evo namirnica koje su idealna hrana za plodnost žene pa bi trebalo da se što češće nađu na trpezi:

  • Avokado je izuzetno hranljiv i prepun folne kiseline, kalijuma i nezasićenih masnih kiselina, što su neophodni nutrijenti za svaku buduću trudnicu. Studije su pokazale da hrana bogata nezasićenim mastima čak za tri puta povećava šanse kod veštačke oplodnje. Pritom, avokado je zasitan, veoma ukusan i jednostavan za upotrebu. Možemo ga jednostavno namazati na parče integralnog hleba, ili napraviti zanimljivu kombinaciju sa jajima.
  • I baš kao što kaže taj recept, pored avokada, još jedna super hrana za buduće mame su jaja. Osim što su bogata belančevinama, sadrže i niz važnih minerala i vitamina kao što su gvožđe, selen, magnezijum, vitamini B grupe, cink, kao i lutein, bitan faktor za zdravlje mozga i očiju budućeg naraštaja.
  • Fermentisani mlečni proizvodi, jogurt i kefir, bogati su kalcijumom, cinkom, vitaminima B i probioticima koji grade zdravu crevnu floru. Važno je da su prirodni, bez šećera i aditiva, a kako da napravite svoj kefir pročitajte ovde.
  • U Indiji su špargle poznate kao hrana za plodnost. Kod nas su se tek pojavile, i mogu se u sezoni (tokom proleća i leta) pronaći na pijaci i u samoposlugama. Špargle stimulišu imuni sistem i deluju protivupalno, ali i poboljšavaju cirkulaciju, i mikrocirkulaciju unutar organa – uključujući i reproduktivne. Još jedna korist od špargli je što pomažu izbacivanje toksina iz organizma jer pospešuju rad bubrega. Više o šparglama možete pročitati ovde.
  • Najzdravija riba je divlji losos. Izuzetno bogat proteinom i omega-3 masnim kiselinama, losos je hrana za super plodnost. Vitamin D kojim obiluje utiče i na zdravlje fetusa, ali i reguliše polne hormone. Dovoljno je da lep komad ove ribe bacimo na gril ili tiganj bez ulja i ispečemo ga. Uz bogatu salatu biće sasvim dovoljan i zasitan ručak. Treba izbegavati lososa iz uzgoja, već odabrati onaj prirodan.
  • Orašasti plodovi su poznati afrodizijak, ali i dokazano pospešuju plodnost, naročito orasi. Oni sadrže zdrave masti i obiluju vitaminom E koji utiče na endometrijum – pomaže da se formira dovoljno debeo omotač materice gde će doći do začeća. Orasi pospešuju i ovulaciju, a odlični su i za buduće tate jer povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida. Više o orasima možete pročitati ovde.
  • Meso može takođe biti dobar pospešivač plodnosti, ali ne bilo koje. Bitno je da potiče od životinja koje su slobodno pasle i koje nisu dobijale antibiotike i steroide. U suprotnom, hormoni iz mesa mogu lako poremetiti hormonalni balans žene, ali i muškarca. Zato je bolje meso imati ređe na trpezi, ali da ono bude kvalitetno i nabavljeno od pouzdanog dobavljača.
  • Med za plodnost koristi se vekovima, a moderna medicina je potvrdila njegova blagotvorna svojstva. Zašto je dobar med za plodnost? Brojna istraživanja pokazala su da med i polen poboljšavaju kvalitet jajne ćelije i pospešuju ovulaciju, ali i sperme kod muškaraca. Jedno istraživanje je pokazalo i delotvornost vaginalne aplikacije meda i matčinog mleča pre odnosa kod slabije pokretljivosti spermatozoida.
  • I još jedna bitna namirnica koju često zanemarujemo, a koja čini osnov našeg tela – voda. Dobra hidriranost pospešuje rad jetre i omogućava izbacivanje štetnih materija iz organizma. Voda je bitna i u samom trenutku začeća, jer reguliše sastav i gustinu sekreta koji imogućava spermatozoidima da dopru do jajašca. Zato je važno popiti tih 8 čaša vode na dan.

Avokado u trudnoći

Danas mnogi doktori preporučuju i detoks za plodnost za oba partnera, prirodni proces pročišćenja koji će pomoći da se iz organizma izbace teški metali, toksini i sve ono što izaziva upalne procese. Savetuje se unos ribe, mesa i mlečnih proizvoda iz pouzdanih izvora kao i neprskanog voća i povrća, kvalitetnog meda i orašastih plodova, a definitivno treba zaboraviti na duvan, alkohol, brzu hranu, i ukloniti sve hemikalije i sredstva za negu koja sadrže flalate i parabene. U tom procesu pomažu i lekovite biljke. Osim što će pomoći da se izbace štetne materije iz organizma, lekovite biljke će izbalansirati hormone, pospešiti plodnost, poboljšati mikrocirkulaciju u jajnicima, podstaći ovulaciju i stvaranje odgovarajućeg endometrijuma. Kada vodimo računa o ishrani, trudimo se da ne unosimo ništa štetno u svoje telo, doprinosimo i kvalitetu jajne ćelije, smanjujemo šanse da dođe do pobačaja, ali i budućem detetu dajemo najbolje šanse za zdravo detinjstvo i život. To je vredan ulog za budućnost.

Plivanje tokom trudnoće

VITAMINI ZA PLODNOST

Ima još jedna bitna stvar o kojoj moramo razmišljati prilikom planiranja trudnoće, a to je da kada do nje dođe treba da bude zdrava i bez komplikacija, kako po nas tako i po buduću bebu. Zato treba povećati unos vitamina za plodnost ali i ostale telesne funkcije koje će pretrpeti veći napor tokom trudnoće. Tu su izuzetno važni vitamini B grupe, na primer vitamin B6 koji doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti, B12 koji sprečava anemiju, biotin koji učestvuje u stvaranju i obnovi kože i sluzokože, vitamin C koji nam štiti imunitet, i najvažnije od svega – folna kiselina (vitamin B9). Osim što doprinosi sintezi amino kiselina, učestvuje u stvaranju krvi i otklanja umor i iscrpljenost, folna kiselina je apsolutno esencijalna za razvoj neuralne cevi kod fetusa. Njen nedostatak može izazvati niz komplikacija i ozbiljnih poremećaja fetusa, uključujući i spontani pobačaj.

Za svoju ishranu se moramo pobrinuti sami, ali velika pomoć lekovitog bilja sažeta je u jednoj bočici kapi ili kutiji kapsula Femisana A. Ovaj za upotrebu vrlo jednostavan, potpuno prirodan preparat na bazi lekovitog bilja pospešuje plodnost, jača endometrijum materice, stimuliše rad jajnika i doprinosi kvalitetnoj i redovnoj ovulaciji. O potrebama vitamina pre i tokom trudnoće brine se Femisan Folat Pro. Ovaj dodatak ishrani sadrži vitamine C, B6, B12, biotin i neophodnu folnu kiselinu u najčistijem obliku, kao i omega 3-6-7-9 masne kiseline. Idealno je sa upotrebom početi tri do šest meseci pre začeća. Femisan i zdrav način života – idealni ulog u budućnost!

Femisan

 

Prethodni članak
Femisan i saveti lekara
Sledeći članak
Energetski trouglići
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro