GERANIJUM

(Pelargonium graveolens)

Njegovo latinsko ime Pelargonium graveolens potiče od grčkog pelargos, što znači roda, a inspirisano je oblikom ploda koji liči na kljun ove ptice. Drugi deo reči, graveolens, označava njegov opojni miris koji podseća na ružu. Geranijum potiče s juga Afrike gde cveta od avgusta do januara. Osim što je njegovo mirisno cvetno žbunje melem za čula, ulje geranijuma neguje i leči kožu. Esencijalno ulje koje ova biljka proizvodi je sekundarni metabolit: to je organsko jedinjenje koje nije neophodno biljci za sam rast i razvoj, ali joj olakšava razmnožavanje. Svojim snažnim sastavom i mirisom ono privlači insekte i ptice koji joj prenose polen i semenje na velike udaljenosti.

UBIJA MIKROBE

Uljem geranijuma dominiraju citronelol, nerol i geraniol. Citronelol, inače prijatnog, citrusnog mirisa, poznati je, između ostalog i po tome što tera komarce. Ali ovaj terpenoid je mnogo više od toga i čest je sastojak preparata za negu, šampona i losiona. Međutim, njegovo, baš kao i dejstvo geraniola je veoma široko: antiseptičko, antispazmodično, antivirusno, adstringentno, baktericidno, cikatrizantno, sedativno… Sam geraniol ima još širi spektar dejstva, po nekim naučnim istraživanjima aktivan je čak i kod raka prostate, creva, jetre, bubrega i kože, a svojim antibakterijskim dejstvom uništava respiratorne patogene i sojeve koji napadaju kožu i hranu, pa je u budućnosti viđen kao mogući agens u terapiji najtežih oboljenja.

Svi sastojci ulja geranijuma svojim sinergetskim dejstvom efikasno uništavaju bakterije, gljivice, slobodne radikale, a efikasni su i kod dijabetesa. Najefikasnije su kod gram-negativnih bakterija, E. coli, P. vulgaris i E. aerogenes, a protivgljivično dejstvo najviše dolazi do izražaja kod Candida albicans. Ova biljka opojnog mirisa, lekovitih supstanci i pozitivnog delovanja ne prestaje da fascinira dijapazonom zdravstvenih problema koje rešava.

GERANIJUMOM NA DIJABETES

Najveće iznenađenje u poslednje vreme je efekat geranijuma na dijabetes. Ovaj ozbiljni poremećaj koji se sve više širi našom planetom, kažu rezultati najnovijih studija, nastaje i pogoršava se usled oksidativnog stresa za kog su odgovorni radikali čije napredovanje okida hiperglikemija. Oni uništavaju odbrambeni mehanizam naših ćelija zbog čega smo podložni i drugim bolestima koje često prate dijabetes. Kako se geranijum u narodnoj medicini koristi kao terapija za dijabetes, naučnici su rešili da ispitaju njegovo dejstvo. Nakon četiri nedelje primene seruma koji je sadržao etarsko ulje geranijuma na pacove u dozi 150 mg/kg, glukoza u serumu se značajno smanjila ali i oksidativni stres. Kod pacova dijabetičara koji su primali ovu terapiju primećen je rast otpornosti na peroksidativna oštećenja, smanjenje oksidativnog stresa i inhibicija nastanka slobodnih radikala, čime se sprečava dalji napredak dijabetesa ali i nastanak novih poremećaja.

Geranijum pomaže i da se neutrališe negativni efekat toksina koji su prisutni svuda oko nas, a koji utiču na sve zdravstvene sfere, uključujući i plodnost kod muškaraca, konkretno na broj i pokretljivost spermatozoida. Studijski je dokazano da eterično ulje geranijuma svojim antioksidantnim svojstvima sprečava oksidativno oštećenje testisa i poboljšava kvalitet sperme kod miševa.

Esencijalno ulje geranijuma pomaže i kod uropatogena. U jednoj studiji korišćeno je zajedno sa ciprofloksacinom kod infekcija urinarnog trakta, što se pokazalo kao odlična i efikasna kombinacija kod Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis i Staphylococcus aureus.

Kako balansira mnoge funkcije u organizmu, geranijum tako balansira i hormone. Zato je pomoć kod neredovne menstruacije i menopauze. Sam miris geranijuma ima pozitivno delovanje na simptome menopauze, nervozu i stres, ali i više od toga: sprečiće nastanak i smanjiti depresiju kod žena u postmenopauzi. Neke studije su dokazale da aromaterapija geranijumom podstiče lučenje estrogena i olakšava fizičke i mentalne simptome PMS-a.

GERANIJUM SMIRUJE KOŽU

Sva blagotvorna svojstva geranijuma dolaze do posebnog izražaja kada se primene na kožu. Evo koja su lekovita svojstva ove biljke:

  • geranijum smanjuje bore i znake starenja, zateže kožu zadržavajući pritom i vlagu
  • reguliše lučenje sebuma, sprečava obilno lučenje masnoće, otpušava pore i omogućava koži da diše
  • smiruje iritacije i upale, regeneriše, vraća koži prirodni sjaj i zdrav izgled, pa se koristi za prirodno lečenje ekcema, psorijaze i dermatitisa
  • smanjuje ožiljke od akni i opekotina od sunca, znake iritacija, smiruje crvenilo, zaceljuje rane i sprečava njihove infekcije
  • balansira kožu glave, vlaži suvu kožu a smanjuje preterano lučenje sebuma i eliminiše perut
  • smiruje ujede insekata, ublažava svrab i crvenilo, a zahvaljujući citronelolu deluje i kao repelent
  • svojim antibakterijskim dejstvom dezodorira kožu pazuha, eliminiše neprijatan miris znoja i sprečava razvoj mikroba.

Njegova isceljujuća svojstva su studijski dokazana i moćna zahvaljujući antiseptičkom dejstvu. Zato će ne samo pospešiti zaceljivanje rana, već i delovati kod patogena koji često izazivaju infekcije a rezistentne su na antibiotike, kao što je Staphylococcus aureus. Ulje geranijuma ima i snažno protivupalno dejstvo pa je odlična pomoć u tretiranju akutnih ili hroničnih inflamatornih oboljenja kože, kao što su psorijaza, ekcem ili dermatitis. Danas kada je porast ovih poremećaja osetan, nova i prirodna antiinflamatorna terapija predstavljala bi spas za mnoge.

Imajući sve to u vidu, protivupalno antioksidativno delovanje geranijuma čini ga idealnim sastojkom krema za zaštitu od sunca. Ovo ulje smanjuje ili sprečava oksidativni stres i tako štiti kožu ne samo od poremećaja i oboljenja, već i od starenja (anti age) naročito onog izazvanog negativnim dejstvom UV zraka. Ulje geranijuma ima fotoprotektivni efekat i procenjeni faktor zaštite od 6,45, pa je sjajan dodatak formulama za zaštitu od sunca i protiv opekotina izazvanih sunčanjem.

Ulje geranijuma je tu da nam štiti zdravlje i unapredi lepotu. A kad je ovo potonje u pitanju, konkretno ženski dekolte, najbolje je kada se udruži sa negujućim uljima kao što su jojobino, ulje čileanske ruže, žutog noćurka i bergamota, kao i hmeljom i grčkim semenom koji na prirodan način doprinose bujnosti grudi. Upravo u toj kombinaciji geranijum je prisutan u Devi gelu za grudi koji učvršćuje i povećava volumen grudi, a dekolteu daje nežan, baršunasti izgled.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi gel za grudi
Geranijum cvet

Druge naše biljke: