NEROLI

(Citrus aurantium amara)

Drvo gorke pomorandže Arapi su doneli u Egipat 642. godine naše ere, pa i dan-danas u Egiptu raste najoriginalnija vrsta ovog drveta koja nije izmenjena ukrštanjem. Kada drvo procveta, cvet se bere od sredine marta do kraja aprila, da bi se od njega dobilo opojno esencijalno ulje koje pleni mirisom, ali ima i posebna blagotvorna svojstva. Dosta kasnije, 1765. godine Anamarija od Tremovila udaje se za Flavija Orsinija, čija porodica je od 13. veka u posedu zamka Nerola blizu Rima. Nakon venčanja mladenci borave na kratko u Neroli, pre odlaska za Pariz. Priča se da je pre polaska mlada vojvotkinja, sada princeza od Nerola, očarana opojnošću drveća koje raste oko zamka, uzela ekstrakt njegovog cveta, da bi u Parizu tražila da joj od njega naprave parfem. Njime je parfemisala rukavice i dodavala ga u vodu za kupanje, i tako ga na velika vrata uvela u modu. Aristokratija je bila oduševljena mirisom koji je u sebi sadržao svežinu zelenih polja, slast grejpfruta i nagoveštaj ljiljana, gorčine i livadskog bilja. Upravo po njoj, ekstrakt gorke pomorandže, Citrus aurantium amara, dobio je ime – neroli. Reč neroli potiče od sabinjanskog nerio ili nero, što znači snažan i hrabar. Snaga je upravo i karakteristika koja krasi ovo ulje.

Danas je neroli jedan od najčešće korišćenih sastojaka u parfemskoj industriji. Da bi se dobilo 80 grama ulja nerolija, potrebno je 100 kilograma cvetova. Ovo ulje ima izuzetna svojstva, a u kožu prodire 70 puta bolje od većine sastojaka koji se koriste u kozmetici.

NEROLI I NAUKA

Ulje raskošne gorke pomorandže ne samo da pleni mirisom, već ima i brojna korisna i lekovita svojstva. Uveče, par kapi na jastuku doprineće zdravom i lakom snu, a tokom dana odagnati crne misli. Primenjen kao aromaterapija, neroli podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, a smanjuje nivo hormona stresa. Zato je dragocen ženama na ulasku u menopauzu. Udisanjem mirisa neroli ulja dokazano se smanjuju stres i nervoza koji su neki od najčećih simptoma prelaznog perioda, snižava se krvni pritisak, koncentracija kortizola u krvi i povećava libido. Smirujuće dejstvo nerolija pogoduje i ženama koje pate od jakog predmenstrualnog sindroma, kao i kardiovaskularnim bolesnicima. Aromaterapija nerolijem dokazano pomaže i porodiljama da budu smirenije i lakše prođu kroz porođaj.

Detaljnija istraživanja utvrdila su da neroli svoje umirujuće dejstvo ispoljava tako što podstiče lučenje GABA, gama-aminobuterične kiseline, primarnog inhibitornog neurotransmitera, koji smanjuje sposobnost nervnih ćelija da primaju, stvaraju ili odašilju hemijske signale ostalim nervnim ćelijama i na taj način smanjuje osećaj stresa, anksioznosti i omogućava da bolje zaspimo. Poremećaj lučenja ove supstance može imati ozbiljne posledice, napade i grčeve (konvulzije), depresiju, anksioznost, šizofreniju i epileptične napade, a moderna istraživanja potvrdila su da upravo neroli ima moć da to spreči ili ublaži, zbog čega se u Iranu vekovima koristi u tradicionalnoj medicini.

Neroli svoje umirujuće dejstvo ima zahvaljujući izuzetnom sastavu i odnosu sastojaka: linaloola, linalil acetata, nerolidola, E,E-farnesola, alfa-terpineola i limonena. Bioaktivne komponente ovog ulja imaju i snažno protivupalno dejstvo, mogu se koristiti spolja i iznutra, pa ga danas nauka razmatra kao vrlo korisnu terapiju kod inflamatornih oboljenja.

GORKA POMORANDŽA I KOŽA

Protivupalna svojstva nerolija posebno dolaze do izražaja kada je koža u pitanju. Pored toga, ovo ulje ispoljava i snažna antimikrobna svojstva, što je posebno važno kod Propionibacterium acnes, anaerobne bakterije koja igra ključnu ulogu u patogenezi akni. Neroli je u kliničkim istraživanjima pokazao najjače dejstvo kod gram negativne bakterije Pseudomongas aeruginosa koja može dovesti i do veoma opasnih stanja i ugroženosti života kod ljudi, naročito kod osoba koje pate od infekcija kože, a može zahvatiti i ceo organizam, uključujući i srčani mišić. Ovo ulje dokazano efikasno suzbija i Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes Scott, Escherichia coli, Salmonella enteric, Klebsiella pneumonie... Tokom istraživanja, neroli je pokazao i snažno antifungalno dejstvo, jače od standardnog antibiotika Nistatina, između ostalog i kod veoma uporne Candide albicans.

Neroli, pored protivupalnih ispoljava i snažno antioksidantno dejstvo, uglavnom zahvaljujući gama-terpinenu koji deluje u sinergiji s fenolima. Kada se nanosi spolja, podstiče regeneraciju kože pa je izvanredno sredstvo u borbi protiv strija, ožiljaka, bora i podočnjaka, sa izuzetnim anti-age efektom. Njegovo antibakterijsko dejstvo čini ga odličnim saveznikom u borbi protiv akni, ali i crvenila kože. Neroli omekšava, hidrira i daje blistavost tenu, a pritom je pogodan i za najosetljiviju kožu. On neće zapušiti pore, pa dopušta koži da slobodno diše, ali će zato „zarobiti“ vlagu duboko unutar kože čime će joj obezbediti celodnevnu hidrataciju. Na taj način ovo ulje na koži stvara zaštitnu barijeru, a osim što će smiriti crvenilo i ublažiti depigmentaciju, doprineće i posvetljenju tena, bez povećavanja osetljivosti kože na sunčeve zrake. Njegovo dejstvo je toliko blagotvorno da može da pomogne i kod najtežih poremećaja kože, kao što su ekcem i psorijaza. Pored kože, neroli je i veliki prijatelj kose, otklanja perut, štiti kožu glave i sprečava njeno isušivanje.

Hidrirajuća, zaštitna i regenerišuća svojstva nerolija našla su svoje mesto i u serumu iz Devi kolekcije Herba Sveta. Serum Anti-Age je posebna formula bogata sastojcima koji pospešuju stvaranje kolagena pa samim tim i poboljšanje elastičnosti kože, smanjenje vidljivosti bora, a dodatno sprečava nastanak hiperpigmentacije zbog čega je idealan za zrelu kožu. Pored ulja nerolija, serum sadrži i dragocena ulja argana, bergamota i geranijuma, ali i izuzetne sastojke poput PrincipHYAL® Cube3, najiskoristljivijeg oblika hijaluronske kiseline, vitamina, koenzima Q10 i peptida. Serum Anti-Age, baš kao i sam neroli, sinonim je za snagu kojom zrači nežnost i mladalački sjaj.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Anti Age Serum
Neroli, beli cvet
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro