Da li ste konstantno gladni i imamo pojačan apetit čak i posle jela? Da li vam često pada mrak na oči i može vas smiriti samo mastan zalogaj? Da li vas samo slatkiši mogu utešiti? Poznato je da je gojaznost najveća bolest našeg doba, i verovatno svi znamo koje su njene posledice i rizici. A stalni osećaj gladi je vrzino kolo: što mu više udovoljavamo, to je veći. Postoji nekoliko načina da ga prekinemo, a najbitniji su znanje i svest. Saznajte šta uzrokuje stalan osećaj gladi, osvestite sopstveno ponašanje, i krenite u akciju. Evo kako smanjiti apetit jednostavnim i zdravim metodama:

VEŽBANJE KAO NAJBOLJA METODA

Vežbanje, osim što ubrzava sagorevanje masti i pomaže da potrošimo višak kalorija, deluje kao sjajni potiskivač gladi. Fizička aktivnost smanjuje nivo grelina, hormona gladi, i povećava nivo peptidnih hormona koji sprečavaju osećaj gladi. Grelin luče endoktrine ćelije želuca, naročito kada smo gladni, i njegov nivo raste u krvotoku od par sati pre obroka do uzimanja obroka, da bi potom opao. Za razliku od grelina, postoje peptidi koji signaliziraju mozgu da smo uneli dovoljno hrane. Jedan od njih je, na primer, oksintomodulin koji se luči u tankom crevu dok jedemo.

Hormoni gladi i apetit

Ali sigurno najbitniji je hormon leptin, koji se luči u masnim ćelijama tkiva i deluje na receptore u hipotalamusu kojima signalizira da smo siti. On aktivno učestvuje i u metabolizmu masti. Kada je nivo leptina visok, hipotalamus dobija signal da smo siti, a kada je nizak, da smo gladni. Međutim, kada prekomerno jedemo i kad smo siti, razvija se rezistencija na efekat leptina i centralni nervni sistem konstantno prima signal da nemamo dovoljno hrane, što vodi ka gojaznosti. Osim što treba da neke stvari raščistimo sami sa sobom i da prekinemo začarani krug prekomernog unosa kalorija, već da se hranimo umereno i zdravo, pomoću vežbanja možemo uspeti da smanjimo i eliminišemo rezistenciju na leptin. Kada nismo dovoljno aktivni, povećava se nivo kortizola, hormona stresa, koji dodatno utiče na lošu regulaciju nivoa leptina. Uz redovnu vežbu naši hormoni će biti u balansu.

KAKO SMANJITI APETIT SPAVANJEM?

Kvalitetan san nam može drastično smanjiti apetit i dnevni unos kalorija. Da bismo održali zdrav i aktivan način života, moramo imati dovoljno energije, što je nemoguće ako smo neispavani. I nedostatak sna utiče na povećanje nivoa grelina, a ceo proces počinje porastom nivoa kortizola, hormona stresa. Kad smo pod stresom, lakše ćemo se mašiti za nezdravu, ’utešnu’ hranu. Jedna nedavna studija pokazala je da samo 30 minuta sna manje od naših uobičajenih potreba može povećati rizik od gojaznosti i dijabetesa.

Koliko god da se o tome priča, izgleda da nikada nije loše podsetiti da je za vitku liniju neophodan unos dovoljne količine vode. Često kada osetimo kad smo gladni, zapravo smo samo žedni, i jedna čaša vode može da nam utaži želju za hranom. Takođe, jedna čaša vode na prazan stomak pre jela može nam suzbiti apetit i pomoći da izbegnemo prejedanje tokom obroka. Voda pomaže varenje, ubrzava metabolizam, omogućava bolju apsorpciju nutrijenata, kao i izbacivanje otpadnih materija iz organizma. Potrebnu tečnost ne bi trebalo da zamenimo sokovima i napicima, naročito ne onim slatkim, gaziranim. Oni ne samo da nam neće obuzdati apetit, već će naglo podići pa opet isto tako naglo spustiti nivo insulina u krvi, što će rezultirati ponovnim jakim osećajem gladi.

Svi znamo da zimi imamo potrebu za jačom hranom, a leti apetit prirodno opada. Činjenica je da manje jedemo kada nam je toplo. Manje su šanse da će nam apetit rasti u toploj sobi, a ujedno ćemo imati veću potrebu za vodom. Zato treba iskoristiti letnji period da regulišemo ishranu, a dobra opcija je i sauna ili bikram joga koja se radi u prostoriji zagrejanoj na 42 stepena.

Muškarac i žena trče

Dokonost je jedan od najvećih neprijatelja vitkosti. Ona povećava osećaj gladi i šanse da se prejedamo a da toga nismo ni svesni. Dobro osmišljen dan ispunjen aktivnostima i kreativnošću najbolji je način da skrenemo sebi pažnju s hrane. I obrnuto – često jedemo iz čiste dosade. Zato, na prvi tračak osećaja nerealne gladi, najbolje je zgrabiti krpu ili usisivač, ili se uhvatiti u koštac s poslovima koje odlažemo.

KAKO SMANJITI APETIT HRANOM I LEKOVITIM BILJEM?

Pored ovih najbitnijih, postoje dodatni trikovi za suzbijanje gladi. Na primer, redovno pranje zuba. Teže ćemo se mašiti za slatkiše ako u ustima još uvek osećamo svež dah od paste za zube. Možemo izgubiti apetit i pomoću nekih eteričnih ulja, na primer ulja grejpfruta, nane ili lavande. Možemo se boriti i čulima: dok jedemo, nije nam aktivno samo čulo ukusa već i vida: ako serviramo hranu na manjem tanjiru, manje ćemo pojesti. I boje tanjira mogu da nam pomognu: plava suzbija apetit, a žuta, narandžasta i crvena ga pojačavaju. Eto razloga da u kredencu imamo plave tanjire.
Apetit nam može umanjiti i žvakanje žvake, dok je alkohol bolje izbaciti jer aktivira neurone koji povećavaju apetit i usporavaju metabolizam. Za razliku od njega, veoma efikasan je zeleni čaj za smanjenje nivoa grelina. Ali i neke namirnice imaju moć da smanjuju želju za hranom, makar onu nezdravu i nerealnu. Namirnice koje sadrže vlakna, kao što su integralne žitarice, brže nam daju osećaj sitosti od „praznih“ ugljenih hidrata – belog peciva i slatkiša. Pritom, vlakna povoljno deluju na metabolizam i varenje, kao i kulture korisnih bakterija koje su važne za apsorpciju nutrijenata i imunitet. Ako imamo jaku želju da grickamo između obroka, možemo ograničiti unos hrane i utoliti glad orašastim plodovima umesto slatkišima i industrijskim grickalicama.

I, na kraju, moramo biti svesni da smo sami odgovorni za unos hrane i taloženje masnih naslaga koje, ne samo da nam ruže izgled, već su štetne za ceo organizam. Ako nam sve ove metode ne pomognu da ograničimo količinu hrane, Herba Svet ima još jednog keca u rukavu: Equigal. To je potpuno prirodni preparat na biljnoj bazi koji umanjuje osećaj gladi. Pored toga, Equigal poboljšava varenje i na taj način ubrzava metabolizam, pomaže razmenu materija i izbacivanje viška tečnosti pa smanjuje osećaj nadutosti i celulit, eliminiše gasove i pomaže nam da skinemo višak kilograma. Kako smanjiti apetit i kako smršati prirodnim putem? Zdrav život, izbalansirana, zdrava ishrana s dovoljno voća i povrća, adekvatna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, dobar san, ispunjen radni dan, i Equigal, i večitu glad smenjuje harmonija i sklad!

Equigal za mršavljenje