Estrogen u hrani može nam pomoći da zadržimo dobar hormonalni balans. Nizak nivo estrogena u telu žene izaziva niz reakcija koje se odražavaju na sve aspekte života. Bez njega smo zaboravne, nervozne, depresivne, patimo od nesanice, akni, gojaznosti, smanjenog libida, neplodnosti, neredovnih menstruacija, infekcija bešike, glavobolja, i pod velikim smo rizikom da obolimo od osteoporoze i poremećaja kardiovaskularnog sistema, ali i nekih vrsta karcinoma. Ovog hormona imamo sve manje kako godine odmiču, ali negativne tekovine naše moderne civilizacije, naročito procesuirana hrana i agresivne hemikalije kojima smo okruženi, doprinose tome da žene danas sve češće pate od nedostatka estrogena u sve mlađem dobu.

Srećom, prirodni estrogen u hrani je svuda oko nas. O fitoestrogenima i razlici između njih i ksenoestrogena već smo pisali ovde: Prirodni balanseri, i razjasnili da prirodni fitoestrogeni ne mogu biti štetni jer zapravo imaju dvostruko dejstvo na naš organizam: slabo estrogensko i izraženo antiestrogensko, što znači da oni neće pretrpavati naš organizam ovim hormonom, već će se postarati da ga uvek imamo u pravoj količini – postaraće se za naš hormonalni balans.

VRSTE FITOESTROGENA

Estrogen u hrani zastupljen je preko tri glavne grupe fitoestrogena: izoflavonoida kojih najviše ima u mahunarkama, lignana u žitaricama, semenkama, voću i povrću, i kumestanina kojih ima u klicama. Priroda je, dakle, sve lepo uredila – stavila je estrogen u hranu koju jedemo, i da se ona pita nikada niko ne bi ni trebalo da pati od hormonalnog disbalansa. Ali otkako smo počeli da pijemo slatka gazirana pića i jedemo viršle u belim zemičkama, priroda se više ne pita. Zato ćemo se ovde pozabaviti namirnicama bogatim estrogenom koje nam mogu pomoći da uspostavimo hormonalni balans u svom organizmu.

Estrogen, hemijska formula

ESTROGEN U HRANI – SPISAK NAMIRNICA

Pa evo spiska za našu sledeću nabavku na pijaci:

Beli luk – više poznat po svom antibiotskom dejstvu, beli luk je bogat i fitoestrogenima i pomaže nam da zadržimo zdravu gustinu kostiju i jake krvne sudove, pa je posebno koristan ženama u menopauzi.

Breskve – ovo ukusno voće sadrži fitoestrogene lignane koji, po nekim studijama, čak za 15% smanjuju rizik od raka dojke.

Orašasti plodovi – pistaći i orasi su sjajan izvor izoflavonoida i kada nam se nešto gricka mnogo je bolje uzeti nekoliko oraha nego čips.

Sušeno voće – urme, suve šljive i suve kajsije od svog suvog voća sadrže najviše fitoestrogena.

Crno vino – naravno, u umerenim količinama, osim što štiti krvne sudove sadrži i fitoestrogene koji doprinose hormonalnom balansu.

Mahunarke – pasulj, leblebije, sočivo, bogati su fitoestrogenima, ali sadrže i dragocena vlakna koja nam regulišu varenje i održavaju zdravu kilažu. Zato umesto industrijske paštete napravite humus – evo kako: Humus.

Masline i maslinovo ulje – održavaju nam zdrav nivo hormona, ali i jačaju srce, kožu, kosu i nokte. Kako su estrogen i progesteron liposolubilni hormoni, neophodne su nam masti da bismo ih pravilno apsorbovali.

Avokado – osim što ima naviše lignana i pomaže da imamo redovan menstrualni ciklus, ovaj ukusni plod nas štiti i od hormona stresa, kortizola. Možemo ga jednostavno namazati na integralni hleb, ili… evo još jednog interesantnog recepta: Superhrana.

Nar – sjajan plod prepun antioksidanasa blokira višak estrogena i tako sprečava rak dojke.

Losos – najbolji izvor omega 3 masnih kiselina štiti srce i krvne sudove, ali i pomaže zdravo lučenje hormona.

Bobičasto voće – jagode, brusnice i maline su voće bogato fitoestrogenima, ali ove namirnice sadrže i takav sklop vitamina, minerala i vlakana da su blagotvorne po ceo organizam i sprečavaju nastanak tumora u dojkama.

Pšenične mekinje – sadrže lignane i vlakna koja utiču na nivo polnih hormona. Zato je važno jesti hleb od celog zrna, a i same mekinje možemo ponekad dodati u jogurt ili peciva koja sami mesimo.

Kinoa – ova sjajna žitarica koja sadrži složene ugljene hidrate i održava stabilan nivo šećera u krvi takođe nas štiti od viška androgena, muških polnih hormona. Napravite interesantnu salatu s njom, evo kako: Tabuli.

Laneno seme, seme bundeve, suncokreta, susama – prepuni su lignana, a samo laneno seme sadrži 800 puta više lignana od ostale biljne hrane. Zato je dragoceno ženama u menopauzi. Ono, kao i susam, ne samo da balansira nivo estrogena, već i nivo holesterola u krvi. A evo kako da se postaramo da svakog dana unesemo po malo susama: Tri moćna antioksidanta.

Zeleno lisnato povrće i kupusnjače – karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj… odličan su izvor fitoestrogena. Karfiol i brokoli posebno jer sadrže sekoisolariciresinol, vrstu lignana, dok kupusnjače sadrže polifenol kumestrol, još jednu vrstu fitonutrijenta sa estrogenskom aktivnošću.

Soja – iako je ova mahunarka izuzetno bogata fitoestrogenima izoflavonima koji pozitivno utiču na na nivo estrogena u krvi, nalazi se pri dnu liste jer je često genetski modifikovana. Ako je pronađemo u organskom obliku, kao i proizvode od nje: tofu, tempeh, miso… može nam pomoći da se izborimo s hormonalnim disbalansom i zaštiti nas od raka dojke.

Klice – sadrže pravu riznicu nutrijenata, uključujući i fitoestrogen kumestrol. Šampion među njima je alfalfa – detelina lucerka. Pored nje, možemo praviti i klice od pšenice, soje i mahunarki i dodavati ih u salate. Na koji način, pročitajte ovde: Zdrav dodatak obroku.

Činija s bobičastim voćem

ESTROGEN U HRANI I APSORPCIJA

Estrogen u hrani se aktivira pomoću određenih vitamina i minerala koji i sami po sebi imaju protektivnu ulogu. Vitamini B grupe, naročito B2 i B6, smanjuju rizik od karcinoma dojke, a vitamin D inače funkcioniše kao hormon u našem organizmu i neophodan je za sintezu estrogena, s kojim nas zajedno štiti od kardiovaskularnih oboljenja. Tu je i jedan manje poznat mineral – bor, koji je takođe neophodan za metabolizam polnih hormona, i testosterona i estrogena, a sadrže ga orašasti plodovi, mahunarke, med, breskve, urme…

Zato je zdrava kombinacija namirnica preduslov za održavanje zdravog nivoa estrogena i progesterona i preventivu poremećaja koji u osnovi imaju hormonski disbalans. Jer kad do njega dođe, moderna medicina uglavnom preporučuje hormonsku terapiju, odnosno doze sintetičkog estrogena. Estrogen kao glavni ženski polni hormon stara se za cikličan rast i pad ostalih hormona tokom mesečnog ciklusa, poput dirigenta orkestra. Ako dirigent nije u stanju da svoj posao radi kako treba, izostaće harmonija. Kada je estrogen u pitanju, kada je njegov nivo prenizak ili previsok to ne samo da može izazvati poremećaje tokom reproduktivnog perioda žene, već povećati rizike od nekih oboljenja, poput kancera dojke u postmenopauzi.

Klice od žitarica

REGULISANJE ESTROGENA POMOĆU LEKOVITOG BILJA

Zato, kada je žensko zdravlje u pitanju, najbitnije je postarati se za dobar hormonalni balans, jer problemi počinju kad se on poremeti. Pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i optimizma, u tome nam pomaže i Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja, bez veštačkih hormona i konzervansa koji nam dolazi u obliku kapi i kapsula, pomoći će nam da se izborimo sa poremećajima čiji uzrok leži upravo u hormonalnom disbalansu: cistama, policističnim jajnicima, miomima, poremećajima ciklusa, neplodnošću, PMS-om, fibrocističnim dojkama… Kada sredinom četrdesetih nivo hormona počne da pada, a neprijatni simptomi najavljuju početak perimenopauze, tu je Femisan Gold: preparat s fitoestrogenskim biljkama koje na prirodan način popunjavaju estrogenske receptore i staraju se da što duže zadržimo zaštitno dejstvo hormona. Priroda se za sve postarala, na nama je samo da mudro izaberemo.

Femisan A i Gold