Cistitis kod žena

Cistitis kod žena - upala bešike

Od svih urinarnih infekcija, cistitis je najučestaliji i najčešće se vraća. Ovoj bakterijskoj infekciji posebno su sklone žene, iz jednostavnih anatomskih razloga, odnosno neposredne blizine debelog creva i urogenitalnog trakta: crevna flora koja sadrži bakterije koje su tu neophodne za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta kao i za resorpciju važnih vitamina, kada dospe do genitalnog područja, a naročito mokraćnih kanala, koji je dosta kraći kod žena nego kod muškarca, brzo stiže do bešike. U bešici bakterije lako izazivaju akutni cistitis, ili, ako stignu do bubrega, pielonefritis, komplikovanu urinarnu infekciju. Cistitis kod žena manifestuje se peckanjem prilikom mokrenja, učestalim mokrenjem, bolom u donjem delu stomaka, mutnim i tamnim urinom, a u slučaju jače infekcije simptomi se mogu pogoršati i uključivati osećaj malaksalosti, visoku temperaturu i krv u urinu. Statistike kažu da će do 32. godine života polovina ženske populacije najmanje jednom iskusiti neku od urinarnih infekcija.

ŠTA IZAZIVA UČESTALI CISTITIS?

Bakterije koje su najodgovornije za infekcije urinarnog trakta su Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae i bakterije iz roda Proteus i Enterobacter. Ešerihija je odgovorna za čak preko 80% urinarnih infekcija, a ako se infekcija iskomplikuje može biti opasna i po život. Od cistitisa koji je uporan i stalno se vraća, bez obzira na velike količine antibiotika koje se koriste u lečenju, najčešće pate mlađe žene u reproduktivnom periodu, a situaciju mogu pogoršati česti seksualni odnosi, naročito u slučaju česte promene partnera i upotreba kontraceptivnih sredstava kao što su dijafragma i spermicidi.

Kod starijih žena krivac je manjak estrogena koji uzrokuje ne samo atrofiju vaginalnog epitela već i urotelijuma – unutrašnjeg zida urinarnog trakta, i prolaps organa koji može uključivati i cistocele – slabljenje zida između bešike i vagine. Cistitis kod žena može biti povezan i sa disfunkcijom organa za varenje, hroničnim zatvorom ili dijarejom, posebno kod žena u postmenopauzi. U poznijim godinama mogu mu doprineti i inkontinencija i dijabetes, a stalni faktor rizika je i pesak ili kamen u bubregu.

Neke studije došle su do zaključka da su urinarne infekcije češće kod mlađih žena nižeg socioekonomskog statusa, malog obrazovanja i niskih primanja. Jedan od čestih faktora rizika je učestala upotreba antibiotika, kojima osobe koje često pate od urinarnih infekcija često samoinicijativno pribegavaju. I neke loše navike mogu izazvati čest cistitis kod žena, na primer ignorisanje potrebe za mokrenjem, nošenje uzane i tesne odeće, dugotrajno sedenje u presavijenom položaju, upotreba agresivinih sredstava za higijenu ili prečesto kupanje u kadi umesto tuširanja. Cistitis kod žena može biti posledica drugih bolesti usled uzimanja određenih lekova i dugotrajnog ležanja uz upotrebu katetera.

UTICAJ HORMONA NA CISTITIS KOD ŽENA

Danas su autoimuna oboljenja u vrtoglavom porastu, i posebno su rasprostranjena upravo među ženskom populacijom. Jedan od razloga je što je ženski organizam pod dosta kompleksnijim uticajem hormona od muškog. Pored lupusa, Hašimoto tireoditisa, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, inflamatorne bolesti creva, dijabetesa, Grevsove i Adisonove bolesti, na spisku je i intersticijalni cistitis, poznat i kao sindrom bolne bešike. Međunarodno lekarsko udruženje koje se bavi ovim sindromom ga definiše kao „hronični bol u maloj karlici, osećaj pritiska ili nelagode povezan sa mokraćnom bešikom, koga prati najmanje još jedan urinarni simptom, kao što je konstantna ili urgentna potreba za pražnjenjem bešike“. Ne postoje posebni testovi za njegovo otkrivanje pa se teško dijagnostifikuje, između ostalog i zbog toga što ga obično prate simptomi koji variraju, a često je prisutan kod osoba koje imaju druge vrste hroničnih bolnih stanja, kao što je fibromijalgija, hronični umor ili iritabilno crevo. Nije ni potrebno naglašavati koliko je neprijatan i u kojoj meri narušava kvalitet života.

Od ovog autoimunog oblika cistitisa žene pate pet puta češće od muškaraca, a pored prisutnih simptoma klasičnog cistitisa koji su mnogo izraženiji, može doći i do veoma urgentnog i učestalog mokrenja i bola tokom seksualnih odnosa. Nažalost, o ovom poremećaju se malo zna i ne postoji konkretan lek. Nije poznat ni njegov tačan uzrok, ali sve više studija pominje povezanost poremećaja nivoa estrogena i testosterona, što opet ukazuje na posledicu upotrebe oralnih kontraceptiva. Činjenica da se stanje kod intersticijalnog cistitisa obično pogoršava pred menstruaciju, a često ide i uz druge reproduktivne poremećaje, kao što je endometrioza, ide u prilog opservaciji da ga izaziva hormonski disbalans. Osim što reguliše naš reproduktivni sistem, estrogen igra važnu i kompleksnu ulogu i u imunitetu.

Kao što je za naš digestivni sistem veoma važan mikrobiom, tako su korisne bakterije s kojima živimo u simbiozi bitne i za urinarni trakt. Studijski je dokazano da se naš urinarni mikrobiom menja tokom života, a posebno nakon ulaska u menopauzu. S njom se menjaju i manifestacije uroginekoloških stanja. Sam proces starenja utiče na bešiku i menja je, iz razloga što glatki mišići u njoj gube kolagen. Istraživanja su pokazala da estrogen iz spoljnih izvora kod žena u menopauzi poboljšava cirkulaciju unutar bešike, ali povoljno deluje i na porast korisnih bakterija Lactobacillus u vaginalnoj sredini. Loš mikrobiom u urinarnom traktu povezuje se i sa inkontinencijom – nemogućnošću kontrole bešike i zadržavanja urina. Ako prečesto koristimo antibiotike, nije teško razumeti šta oni čine našoj mikrobioti, uključujući i onu urinarnu.

CISTITIS KOD ŽENA – PREVENTIVA I LEČENJE

Kada je uporna Ešerihija u pitanju, neophodni su nam antibiotici, ali isključivo oni koje nam prepiše lekar. Međutim, kao što vidimo, cistitis kod žena ima svoje složene uzroke, pa na prvom mestu treba razmišljati o preventivi. Pre svega, važna je dobra lična higijena (idealno – pranje nakon velike nužde, umesto samo brisanja toalet papirom), nošenje udobne odeće, utopljavanje, kao i odgovorno ponašanje prilikom seksualnih odnosa. Ali ono što je bitno kako kod infekcija, tako i kod hormonskih poremećaja, je dobro izbalansiran život: dovoljno sna, zdrava ishrana, redovna i umerena fizička aktivnost, uzimanje dovoljne količine vode tokom dana, izbegavanje duvana, alkohola i, koliko je god to moguće, stresnih situacija. To je posebno važno kod autoimunih oboljenja kao što je intersticijalni cistitis. Hormonski balans se lako poremeti a veoma teško vraća u normalu. Isto važi i za našu mikrobiotu, što potvrđuje činjenicu da antibiotike i lekove nikako ne treba koristiti na svoju ruku i u preteranoj meri.

Srećom, postoje načini da se rešimo upornih bakterija, ojačamo imunitet i dovedemo hormone u balans na prirodan način: pomoću lekovitog bilja. Biljke koje su posebno korisne za naš urinarni trakt, pročišćavaju ga, deluju antimikrobno ali i kao snažan antioksidant su veronika, breza, zlatnica, rastavić i maslačak. One su stručno prerađene i pomešane u najboljoj razmeri u laboratoriji Herba Sveta iz koje nam dolazi Nefrovit – potpuno prirodni preparat koji doprinosi zdravlju urinarnog sistema kod oba pola, a posebno je efikasan kod uporne bakterije Ešerihije koli. Nefrovit nam može pomoći kod cistitisa, upale bubrega, peska i kamena u bubrezima i bešici, hronične bubrežne insuficijencije, i kod stanja kao što su hiperaktivna bešika, učestalo, otežano i noćno mokrenje.

A kad je cistitis kod žena u pitanju, sada je jasno da je neophodno da povedemo računa i o svom hormonskom balansu. Femisan A kapi i kapsule sadrže mešavinu lekovitih biljaka predvođenih virkom i hajdučkom travom, koje doprinose idealnom balansu polnih holmona kod žena, ali i pomažu kod poremećaja ciklusa, bolnih, neredovnih ili obilnih menstruacija, PMS-a, cista, mioma, PCOS, endometrioze i neplodnosti.

Kako se danas prag ulaska u menopauzu sve više pomera na štetu ženama, posebno je važno da se postaramo da zadržimo hormonski balans u četrdesetim godinama života. Tu nam može pomoći Femisan Gold koji sadrži fitoestrogenske biljke koje svojim blagim dejstvom podržavaju niz telesnih funkcija i doprinose sprečavanju poremećaja čestih u menopauzi.

Cistitis kod žena je neprijatan i uporan, ali rešiv – za to se postarao Herba Svet.

 

Prethodni članak
Beta glukan
Sledeći članak
AMINO-KISELINE
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro