Pored jetre i mokraćnih kanala, bubrezi su čistači organizma koji pomažu izbacivanje toksina. Zdravi bubrezi su preduslov za opšte zdravlje. Kada bi prestali s radom na samo dva dana, došlo bi do do zadržavanja metaboličkih toksina u krvi, i nastupila bi uremija. Prvi simptomi uremije su mučnina, svrab, gubitak apetita, gubitak osećaja ukusa za neke vrste hrane, umor, nedostatak koncentracije, i bol i grčevi u nogama. Teži slučajevi uremije mogu dovesti do visokog krvnog pritiska, anemije, bolesti srca i oštećenja mozga. Sada je jasno koliko su bubrezi bitni za opšte zdravlje i normalno funkcionisanje organizma. Nažalost, neretko ih sistematski uništavamo lošim navikama i izborima, čega postajemo svesni tek kada ih izgubimo. Jednostavnim promenama životnog stila možemo učiniti mnogo za svoje bubrege.

KOJE LOŠE NAVIKE ŠTETE BUBREZIMA?

Evo koje loše navike moramo promeniti:

  • ne pijemo vodu ili je pijemo nedovoljno, što dovodi do nakupljanja toksina u organizmu. Dehidracija može izazvati mnogobrojna oboljenja, a najčešće se prvo manifestuje infekcijama bubrega. Osobe koje su sklone bolestima bubrega i mokraćnih kanala ne smeju dozvoliti da dehidriraju. Dve litre vode je optimalna mera tokom jednog dana, a kada je napolju toplo ili smo izloženi jačem telesnom naporu, potrebno je i više. Unošenjem dovoljno vode – ne sokova i gaziranih napitaka – sprečavamo nastanak peska i kamenčića u bubrezima, ali i omogućavamo ispiranje bakterija i na taj način sprečavamo infekciju.
  • trpimo punu bešiku i ne odlazimo na vreme u WC. Zadržavanje urina može povećati rizik od infekcije ili oboljenja bubrega. To se naročito odnosi na trudnice koje su pod većim rizikom.
  • presoljavamo hranu. Telu je potrebna određena količina soli kako bi se održao balans tečnosti, ali mi je unosimo sasvim dovoljno iz voća i povrća. Kada unosimo previše kuhinjske soli, bubrezi reaguju tako što zadržavaju vodu kako bi razblažili elektrolite u krvi radi normalnog funkcionisanja srca. Bubrezi su tada preopterećeni, a ako duže vremena unosimo previše soli, možemo pored hronične bolesti bubrega oštetiti i aortu.

Bespotrebno dodavanje soli u salatu

  • pijemo previše alkohola. Alkohol je diuretik i utiče na bržu dehidraciju organizma. Pored toga, alkohol povišava krvni pritisak i tako direktno opterećuje bubrege. Više od dva alkoholna pića na dan može izazvati i infekcije bubrega i njihovo trajno oštećenje. Zdravi bubrezi i alkohol ne idu zajedno.
  • pijemo previše kafe. Svi napici koji sadrže dosta kafeina opterećuju bubrege. Kafein je stimulant, pojačava krvotok i pritisak krvi u bubrezima. Takođe je i diuretik, i može uticati na naglo izbacivanje tečnosti iz organizma nakon kog sledi dehidracija. Nije dobro piti više od dve kafe na dan, a uz kafu treba obavezno popiti i čašu vode.
  • previše lekova protiv bolova negativno utiče na funkcije bubrega. Neki analgetici su čak i zabranjeni jer je utvrđeno da izazivaju nefropatiju. Osobe koje pate od hroničnog bola i često uzimaju analgetike, neretko završe s bubrežnom insuficijencijom a da toga postanu svesne tek kad bude suviše kasno.
  • previše proteina. Visoko proteinska ishrana može opteretiti bubrege i onemogućiti izbacivanje toksina. Previše mesa povećava rizik od nastanka kamena u bubregu. Proteini životinjskog porekla stvaraju kiselu sredinu u organizmu, a pošto telu više prija bazna sredina, ono izvlači kalcijum i ostale mineralne soli iz kostiju kako bi neutralisalo kiselost. Taj višak kalcijuma se potom pretvara u kalcijum oksalat u bubrezima, odnosno kamen.
  • jedemo GMO hranu. Genetski modifikovana hrana negativno utiče na rad bubrega i jetre, što je dokazano eksperimentima na pacovima. S obzirom da je GMO hrana prisutna relativno kratko vreme, još nije poznato kakve sve posledice može ostaviti. Zato je najbolje potpuno je izbegavati.
  • koristimo veštačke zaslađivače. Šećer svakako treba umereno koristiti, ali ako umesto njega koristimo zaslađivače, svom telu nanosimo još više štete. Ako popijemo dva napitka sa veštačkim zaslađivačem na dan, bubrezi ubrzano propadaju.
  • pijemo gazirane napitke. Gazirana i energetska pića direktno utiču na nastanak kamena u bubrezima. Ako pijemo dve ili više čaše kole dnevno, povećavamo rizik od nastanka hroničnog oboljenja bubrega.

anatomski dijagram, bubrezi

ŠTA VOLE ZDRAVI BUBREZI?

Pored vode, bubrezi vole limun i druge citruse, bobičasto voće, brusnice, lubenice i dinje, kivi, kajsije i suve šljive. Preko njih dobijaju dovoljno kalijuma koji pomaže čišćenje bubrega. Brusnice su naročito dobre jer sadrže kinin koji se u jetri pretvara u hipuričnu kiselinu. Ona pomaže u otklanjanju viška mokraćne kiseline iz bubrega. Brusnice uništavaju i bakterije i spečavaju infekcije. Još jedna namirnica koja je dobar prijatelj bubrega je ječam. Dobar detoks za bubrege je ječmena voda: ječam se uveče potopi u vodu, koja se ujutru popije i pomaže da se bubrezi očiste od toksina.

A tu su i lekovite biljke: koren maslačka, čestoslavica, zlatnica, list breze, rastavić, vrbovica, koren koprive… One utiču na pravilnu preraspodelu tečnosti u organizmu, pomažu izbacivanje viška tečnosti, smiruju upale bubrega, bešike, urinarnog trakta i prostate, pomažu izbacivanje peska i sprečavaju nastanak kamena, a imaju moć i da unište uporne bakterije, poput Ešerihije. Osim što se mogu naći u prirodi, ima ih i u dva stručno osmišljena i potpuno prirodna proizvoda Herba Sveta: Nefrovitu i Fital Prostu.

Nefrovit nam pomaže kod upale bubrega, hronične insuficijencije, cistitisa, hiperaktivne bešike, infekcija mokraćnih puteva uključujući i one izazvane enterokokama i Ešerihijom koli, proteina u urinu i peska i kamena u bubregu. Lekovite biljke iz Nefrovita imaju jako urinoantiseptičko dejstvo čemu doprinose fenoli i flavonoidi. Snažno antioksidantno dejstvo štiti i bubrege i ceo organizam od nastanka malignih ćelija. Namenjen je za osobe oba pola.

Fital Prost je namenjen muškarcima sa tegobama vezanim za prostatu – hronične i akutne infekcije prostate, benigna hiperplazija i adenom prostate. Ovaj biljni preparat pomaže kod učestalog, noćnog mokrenja, kao i otežanog, bolnog i isprekidanog mokrenja. Obilje flavonoida iz lekovitog bilja povoljno utiče na prostatu, dok tanini imaju antibakterijsko dejstvo. Fital Prost čuva zdravlje prostate i najbolje je koristiti ga preventivno, već posle 40. godine života kada ova žlezda počinje da se uvećava.

Sada je pravi trenutak da preispitamo svoje navike i sačuvamo bubrege. Jer, treba da nam traju do kraja života. Zdravi bubrezi uz Fital Prost i Nefrovit!

zdravi bubrezi uz Nefrovit i Fital Prost