Minerali su nam neophodni za normalno funkcionisanje organizma, a jedan od najvažnijih, bez kog nam nema života, je kalijum. Kalijum je elektrolit, glavni međućelijski katjon koji učestvuje u ćelijskim kontrolnim mehanizmima, kao što je prenos mišićnih i nervnih nadražaja i prenos glukoze u ćelije. On je zaslužan za ravnotežu tečnosti u organizmu. Preporučena dnevna doza je do 2600 mg za žene i do 3400 mg za muškarce, što se lako može uneti ishranom, a njegova apsorpcija dešava se u tankom crevu.

KOJA JE ULOGA KALIJUMA U ORGANIZMU?

Kalijum je bitan jer omogućava detoksikaciju organizma, pravilan rad srca, bubrega, funkcionisanje creva i mišića i održavanje kiselo-bazne ravnoteže u krvi i tkivu. Kalijum se transportuje pomoću gastrointestinalne sluznice. Još jedan element koji je neophodan za naš organizam je natrijum, i kalijum i natrijum deluju zajedno, ali imaju suprotan efekat na naše telo. Dok natrijum podiže krvni pritisak, kalijum ga spušta, pa samim tim natrijum će zadržavati vodu u našem organizmu (što osećamo kada jedemo previše slanu hranu, nakon čega otičemo). Kako kalijum utiče na izbacivanje natrijuma iz organizma putem urina, tako će doprineti normalnoj diurezi. Za izbacivanje viška kalijuma iz organizma zaduženi su bubrezi koji filtriraju i preko mokraće uklanjaju sve čemu tu mesto nije.

Znojenjem se gubi kalijum

Kako je kalijum je neophodan za balans elektrolita, tako je bitan za normalni srčani rad: normalan nivo kalijuma u krvi automatski znači i dobar krvni pritisak. Postoje brojni dokazi da redovan unos kalijuma doprinosi smanjenju krvnog pritiska, a samim tim smanjuje i rizik od koronarnih oboljenja uključujući i moždani udar za čak 24%.

Brojne studije dokazale su da se kalijumom može sprečiti propadanje kostiju kod starije populacije, što je posebno važno ženama u menopauzi koje su sklone ovom poremećaju. Ovaj elektrolit igra ključnu ulogu u gradnji mišića i provodljivosti mišićnih vlakana, pa se pojačani unos kalijuma i iz ovog razloga savetuje ženama u menopauzi. Mišićna masa ne samo da nam obezbeđuje snagu, već je važna i za regulisanje metabolizma. Kako starimo, tako ona postepeno opada, a njen pad se drastično povećava nakon 40. godine života. Kod žena je pad mišićne mase kao i gustine kostiju osetan nakon 50. godine života.

Još jedan faktor rizika kod žena u menopauzi je insulinska rezistencija, za šta je takođe važan odnos natrijuma i kalijuma. Jedna studija je dokazala da smanjenjem nivoa natrijuma i povećanjem nivoa kalijuma doprinosimo održavanju dobrog nivoa insulina u krvi.

KALIJUM – DEFICIT

Ako dosta vežbamo, bavimo se napornim fizičkim radom i previše se znojimo, možemo osetiti umor, vrtoglavicu i lupanje srca. To su znaci da nam treba kalijuma. Ako telo duže vremena lišimo kalijuma, osećaćemo hronični umor, nedostatak energije i česte nesvestice, nesanicu, porašće nam krvni pritisak, imaćemo grčeve u mišićima, aritmiju, peckanje, trnjenje u rukama i nogama, osećaj nadutosti, zatvor i čestu potrebu za mokrenjem zbog poremećaja rada bubrega. U ekstremnim situacijama nedostatak kalijuma može izazvati halucinacije, depresiju i poremećaje psihe.

Pored preteranog znojenja i fizičkog napora, možemo gubiti kalijum kod dijareje, iscrpljujućih dijeta, kod prekomernog unosa alkohola, prilikom upotrebe antibiotika ili kod dijabetesa koji zahteva insulin, zbog manjka folne kiseline i poremećaja rada nadbubrežnih žlezda, usled prevelike upotrebe diuretika ili kod hormonalnog poremećaja koji uzrokuju porast krvnog pritiska, kao i kod nekih težih oboljenja. Naravno, još jedan razlog nedostatka kalijuma može biti loša ishrana.

HRANA BOGATA KALIJUMOM

Namirnice bogate kalijumom

Istraživanja su pokazala da unos hrane bogate kalijumom može smanjiti rizik od moždanog udara za 20% i značajno sprečiti pojavu niza koronarnih oboljenja. Zato je važno da obogatimo svoju trpezu, ali ne bilo kakvim namirnicama. Kako je broj stanovnika na našoj planeti vrtoglavo rastao tokom poslednjeg veka, tako je zemljište sve više gubilo dragocene minerale. Nedavna američka istraživanja su pokazala da su moderne poljoprivredne metode dovele do drastičnog pada kalijuma u hrani od 1999. do 2015. godine, što za posledicu ima povećanu hipokalemiju (smanjena koncentracija kalijuma u serumu). Ova studija još jednom potvrđuje da treba pažljivo da biramo hranu kada je kupujemo i da imamo svoje proverene dobavljače.

Evo spiska nameirnica bogatih kalijumom:

 • sušeno voće, najviše suve kajsije, šljive i grožđice
 • slatki krompir (batat) i običan krompir
 • paradajz
 • jogurt, kefir i mleko
 • pasulj, soja i sočivo
 • banane
 • lisnato zeleno povrće i kupusnjače (naročito brokoli)
 • bundeva
 • špargle
 • avokado
 • dinje i lubenice
 • krastavac
 • kivi
 • nar
 • trešnje
 • narandže i sveže ceđeni sok narandže
 • kokos i kokosova voda
 • orašasti plodovi, posebno bademi i indijski orah
 • piletina i junetina
 • losos i tunjevina
 • pečurke
 • integralna pšenica i pirinač
 • danas nam je dostupna i kalijumova so koju možemo koristiti umesto obične, a tu su i dijetetski suplementi.

KALIJUM – VIŠAK

Ali kao i sa svim, i sa kalijumom treba imati mere. U suprotnom, možemo zapasti u hiperkalemiju (previsok nivo kalijuma), koja može dovesti do slabosti mišića i poremećaja nervnih impulsa, paralize, opterećenja urinarnog sistema i kardiovaskularnih poremećaja. Ipak, hiperkalemiju ređe izaziva pojačani unos kalijuma, a češće neke bolesti bubrega, bubrežna insuficijencija, Adisonova bolest ili lekovi koji pojačavaju diurezu. Kako visoka koncentracija kalijuma ima negativne posledice po kardiovaskularni sistem, neophodna je redovna kontrola vrednosti kalijuma i lekarska nega.

Zato je važno postarati se da vaša ishrana bude što prirodnija i da su u njoj zastupljeni svi vitamini i minerali. Ako nam je cilj da smršamo, nikako nije dobro da se iscrpljujemo, već da napravimo mudar plan ishrane koji će nam omogućiti dovoljan unos nutrijenata. Eto zašto je banana dobar izbor prilikom napornog treninga, zašto je u Meksiku popularan gaspačo, hladna paradajz-supa, kada upeče zvezda, ili ajran, hladni jogurt u Turskoj. Naš organizam je pametan i samo je potrebno da ga slušamo.

Dakle, ako želimo vitku liniju, treba da vežbamo, vodimo računa o elektrolitima, mudro se hranimo, a tu je i dodatna pomoć – Equigal. Ovaj prirodni preparat na bazi 6 lekovitih biljaka idealna je pomoć kod usporenog varenja, zadržavanja vode u organizmu, oticanja, bola u zglobovima, gasova, celulita, gojaznosti i preteranog osećaja gladi, a može biti od pomoći i kod ozbiljnijijh poremećaja modernog doba kao što su masna jetra, metabolički sindrom ili dijabetes tipa 2. Equigal čisti jetru, ubrzava rad limfotoka, normalizuje nivo insulina, ali i štiti organe za varenje od upala, pozitivno utiče na sluzokožu creva i time doprinosi boljoj apsorpciji nutrijenata. Uz Equigal lakše do ravnoteže!

Equigal za prirodnu vitkost