Folna kiselina

Folna kiselina: vitamin za novi život

Svi znamo da su vitamini i minerali od velikog značaja za funkcionisanje organizma, a ponekad postoji i povećana potreba za njima, na primer kod dece u razvoju ili žena u drugom stanju. Upravo kod ove dve grupacije izdvaja se vitamin bez koga ne može da nastane i održi se novi život: folna kiselina.

ŠTA JE FOLNA KISELINA?

Folna, folatna kiselina, ili, kako je još zovu, vitamin B9, neophodna je ljudskom organizmu za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, apsorpciju gvožđa, razvoj ćelija krvi, sintezu purinskih baza, holina i aminokiselina, kao i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Bez nje nema normalnog metabolizma DNK i zaštite od kancerogenih ćelija.

FOLNA KISELINA U HRANI

Koje namirnice su bogate folnom kiselinom? Ona se prirodno nalazi u voću i povrću, naročito zelenom lisnatom, kao što su spanać, blitva, zelena salata, kelj, u mahunarkama (grašak, bob, pasulj), u agrumima – narandžama i limunu, orasima i orašastim plodovima, pšeničnim klicama, integralnim žitaricama, bananama, paradajzu, paprici, brokoliju, a dobri izvori su i masna riba poput tune i lososa, džigerica, mleko, jaja i pekarski kvasac. U slučaju da se ustanovi deficit folne kiseline, potrebno je dodati suplemente ovog vitamina, ili ga uzimati u multivitaminskim preparatima, ali i utvrditi razlog njegovog manjka.

folna kiselina u namirnicama

Folna kiselina se apsorbuje u organizmu pomoću drugih vitamina B kompleksa, biotina, vitamina C i cinka. Njenu iskoristljivost umanjuju kafa, duvan i stres, kao i nizak nivo cinka i enzima za varenje. Dakle, da bismo organizmu obezbedili dovoljne količine ovog vitamina, pored njegovog pravilnog unosa, potrebno je i da se pobrinemo da nam sistem za varenje pravilno funkcioniše. Dobra stvar je da se organizam ne može preopteretiti njime, u slučaju unosa visoke doze višak se jednostavno izlučuje mokraćom. Naše telo koristi folnu kiselinu tako što pravi njene rezerve za oko mesec dana, a njene najveće koncentracije su u likvoru (moždano-moždinskoj tečnosti).

NEDOSTATAK FOLNE KISELINE

Ako nemamo dovoljno folne kiseline u organizmu, imaćemo simptome anemije, bledilo, malaksalost, nedostatak energije, osećaj žarenja i grčeva u nogama, sindrom nemirnih nogu, otežano disanje, lupanje srca, uvećanu jetru i slezinu, upalu desni, a jedan od čestih simptoma je neprirodno gladak jezik. Takođe, bićemo skloni glavoboljama, rasejani, mentalno slabi i konfuzni. Nedostatak folne kiseline vodi u zaboravnost, nesanicu, razdražljivost i depresiju.

Pod posebnim rizikom da pate od manjka ovog vitamina u organizmu su osobe koje preterano konzumiraju alkohol, jer on utiče na apsorpciju folata i ubrzava njegovo razlaganje i izbacivanje iz organizma. Takođe, osobe koje pate od celijakije ili upalne bolesti creva imaju otežanu apsorpciju folne kiseline. Ali pod najvećim rizikom su trudnice, odnosno novorođenčad, jer je uloga folne kiseline veoma važna u razvoju ćelija kod fetusa. Folna kiselina u trudnoći je ulog u zdravlje deteta.

FOLNA KISELINA ZA TRUDNICE

Postoji period u životu kada nam je potrebna dodatna količina folne kiseline: tokom trudnoće. Zapravo, najbolje je da žene koje planiraju trudnoću pojačaju njen unos i pre nego što do nje dođe.

Zašto je folna kiselina za trudnice toliko bitna? Tokom trudnoće, kod razvoja ploda, veoma je važan pravilan rast i razvoj neuralne cevi. Ako se ona zatvori, dolazi do defekta u razvoju i mozak i kičmena moždina nisu u stanju da se pravilno formiraju. Usled nepravilnog razvoja neuralne cevi, može doći do poremećaja kao što su anencefalija (odsustvo dela ili celog mozga), spina bifida (otvoren donji deo kičmenog stuba koji se formira van tela u obliku ciste), encefalokela (poremećaj gornjeg dela kičmenog stuba pri čemu je deo mozga izložen). Kod novorođenčadi čije su majke imale manjak folne kiseline, zabeležen je četiri puta veći procenat deformiteta, poremećaja u razvoju i u najblažim slučajevima, imunoloških poremećaja. Žene koje često rađaju s malim pauzama najverovatnije neće imati dovoljnu količinu folne kiseline i uglavnom su pod velikim rizikom od megaloblastne anemije u trudnoći. Takođe, kod njih je češća pojava abrupcije posteljice (prevremenog odvajanja placente).

trudnica

Još je jedan razlog zašto je folna kiselina neophodan vitamin za žene: dokazano je da se ovaj vitamin u pojačanoj dozi može koristiti u cilju prevencije i lečenja displazije i razvoja karcinoma grlića materice. Na osnovu čak 26 kliničkih istraživanja i studija potvrđeno je da unos dovoljne količine folne kiseline značajno smanjuje rizik od CIN promena na grliću materice – cervikalne intraepitelijalne neoplazije, koje se mogu postati maligne.

Pored trudnica, još jedna grupacija žena je pod rizikom od nedostatka folne kiseline. Oralni kontraceptivi smanjuju koncentraciju folata u serumu, pa žene koje koriste kontraceptivne pilule treba obavezno da povećaju unos ovog vitamina. Ženama se preporučuje doza od 0,4 mg na dan, dok se kod trudnica savetuje da uzimaju duplo više. Podaci kojima naučnici raspolažu kažu da preko 45% žena u reproduktivnom periodu zatrudni u roku od tri meseca nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih tableta. Imajući u vidu pomenutu činjenicu da je folna kiselina neophodan element za normalnu trudnoću i razvoj ploda, a kako kontracepcija redukuje njen nivo, neophodno je povećati doze folne kiseline najmanje tri meseca pre nego što se ostane u drugom stanju.

trudnica na ultrazvuku

Još jedna studija bavila se dojiljama i njihovom potrebom za folnom kiselinom. Analizirajući serum i crvena krvna zrnca majki i beba, naučnici su utvrdili da su žene koje su uzimale dodatne količine folne kiseline putem suplemenata imale mnogo bolje rezultate nego one to nisu činile. Kada su novorođenčad u pitanju, svi su imali slične koncentracije ovog vitamina bez obzira da li su majke uzimale suplemente ili ne. Analizom mleka utvrđeno je da se nivo folne kiseline u njemu povećavao kako je napredovalo dojenje, kao i da je bio veći uveče nego ujutru. Svi ovi rezultati ukazuju na veoma važnu činjenicu da se nivo folata u humanom mleku održava na uštrb rezervi ovog vitamina kod majke, pa ako se ne kontrolišu i nadoknade, žene mogu patiti od ozbiljne deficijencije.

FEMISAN FOLAT PRO sadrži idealnu kombinaciju elemenata neophodnih trudnicama i dojiljama: najčistiji oblik folne kiseline, Magnafolate® PRO, Omega 3-6-7-9 masne kiseline, vitamine C, B6, B7 i B12.

Još jedan prijatelj žena koji se brine o njihovom reproduktivnom zdravlju, hormonalnom balansu a pritom je i odlična priprema za zdravu trudnoću, je Femisan A. Odnedavno, pored biljne tinkture, Femisan A postoji i u obliku kapsula. Kapsule su potpuno prirodne i sadrže istu kombinaciju lekovitog bilja kao i kapi, a dodatno sadrže cink koji, pored mnogih bitnih funkcija pomaže i apsorpciju folne kiseline, i zlatnu maku, čuveni adaptogen. Femisan A, preparat za zdravlje žena, čuva matericu, jača njen endometrijum i stimuliše ovulaciju, stvarajući tako, uz FEMISAN FOLAT PRO, idealne uslove da se formira novi život.

 

Femisan Folat Pro

Prethodni članak
Ciste na dojkama
Sledeći članak
Kefir – napitak zdravlja i mladosti
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro