Znamo već da su godine jedan od veoma važnih faktora za uspešno začeće. Kako biološki sat otkucava, tako se smanjuju šanse za mogućnost trudnoće jer opada broj zdravih jajnih ćelija, posebno nakon 36. godine života. Zajedno sa nama i one stare, što ne samo da otežava da dođe do začeća, već i povećava mogućnost pobačaja. Čak i ako zanemarimo ginekološku stranu, s godinama se pojavljuju i hronični zdravstveni problemi koji se u trudnoći uglavnom pogoršavaju i mogu izazvati dodatne komplikacije. Danas, da zlo bude gore, sve smo više izložene raznim vrstama zagađenja koje nepovoljno utiče na hormonalni balans, a ni sam stil života, sa previše sedenja i malo kretanja, nam ne ide na ruku. Da li je trudnoća u poznim godinama rizična i ima li svoje dobre strane?

MAJČINSTVO KAO IZBOR

Nekada se o trudnoći nije mnogo razmišljalo. Žena nije imala puno izbora. Od nje se očekivalo da se uda, što pre to bolje, a potom bi priroda odradila svoje. Čak i ako bi bila matematički genije ili talentovana slikarka, to bi se zanemarivalo i trivijalizovalo, jer to nije bila njena primarna funkcija. Svrha njenih talenata bila je isključivo da privuče dobru priliku za udaju, a njena jedina uloga bila je da rađa i podiže decu – u siromaštvu ili bogatstvu, u ratu ili miru, uz muža koji je podržava ili je zlostavlja… Danas, srećom, žena ima mogućnost izbora. Iako emancipacija još uvek traje, i potrebno je vremena da se u potpunosti promeni svest društva, ali i samih žena, možemo da biramo da li ćemo se posvetiti samo karijeri, nauci, umetnosti, samo majčinstvu, ili kombinaciji svega.

Većina žena danas ima potrebu da se obrazuje, ostvari u karijeri i ekonomski stabilizuje, pa radije odlaže materinstvo za sigurnija vremena. Zato je sve češći slučaj trudnoća u poznim godinama. Istraživanja koja su kod nas obavljena pre par godina pokazuju da su više od polovine prvorođenih beba dobile žene starosti 20-29 godina, dok je trećina žena rodila prvu bebu u četvrtoj deceniji. Među prvorotkama je bilo i 6% tinejdžerki i 2% žena starijih od 40 godina.

RIZICI I TRUDNOĆA U POZNIM GODINAMA

Šta god bio razlog za odlaganje trudnoće, što vreme više prolazi to je sve viši rizik. Žene koje zatrudne u kasnijim godinama imaju veću šansu za rizičnu trudnoću, veću mogućnost da dođe do smrti ploda odnosno pobačaja ili prevremenog porođaja. Komplikacije u trudnoći nakon 35. godine života uključuju gestacioni dijabetes, visoki krvni pritisak – hipertenziju, placenta previu, preeklampsiju i smanjene šanse za vaginalni porođaj, odnosno potrebu za carskim rezom. Kod starijih trudnica, posle četrdesetih, rastu šanse da se rodi dete sa Daunovim sindromom, kao i da dođe do komplikacija u razvoju ploda. Dakle ugroženo je i zdravlje majke i buduće bebe.

PREDNOSTI KASNE TRUDNOĆE

Ipak, trend ne samo u našim krajevima već i u celoj Evropi je da raste starost majki prvog deteta. Prosečna žena rađa dete u tridesetoj godini, a više od polovine žena ima samo jedno dete. Zanimljivo je da je u proteklom periodu najmanje beba u Evropi rođeno u mediteranskim zemljama koje se inače smatraju patrijarhalnijim, a najviše u Francuskoj i skandinavskim zemljama, gde očevi aktivno učestvuju u odgajanju dece. Taj podatak nam jasno govori u čemu, kao društvo, treba da tražimo svoju budućnost.

Istraživanja kažu da danas žene, pre upuštanja u materinstvo, traže stabilnu vezu, obrazovanje, karijeru i finansijsku stabilnost. Neke ankete su utvrdile da se ukazivanjem na silne povećane rizike trudnoće u četvrtoj ili petoj deceniji života ženama samo dodaje teret briga, umesto da se poboljša, odnosno utiče na rešavanje njihovih dilema. Pored toga, medicina je danas dovoljno napredovala da može da omogući ženama da ostanu prvi put u drugom stanju i kad je to ranije bilo nemoguće – od krioprezervacije jajne ćelije, preko veštačke oplodnje, prenatalnih testova, skrining testova, uključujući i onaj za Daunov sindrom tokom 11-14. nedelje trudnoće, do držanja zdravlja majke pod kontrolom i bezbednog porođaja, ili ukoliko dođe do velikih komplikacija, bezbednog prekida trudnoće.

Mlada majka sigurno ima više predispozicija za prirodno začeće i zdravu trudnoću, kao i više energije za podizanje deteta. Ali da li je baš toliko loše doneti dete na svet nakon 36. godine? Naprotiv, majčinstvo u poznim godinama, čak i u petoj deceniji života, može nositi niz prednosti:

  • Zrelija i starija žena će imati više samopouzdanja i strpljenja i pristupiće novoj ulozi svesno i savesno.
  • U zrelijem dobu je veća mogućnost da je trudnoća željena, dok se u ranoj mladosti ona češće dešava slučajno.
  • Ostvarena žena je zadovoljila svoje potrebe za obrazovanjem, usavršavanjem, stigla je da putuje i pozabavi se svojim interesovanjima. Zato neće biti frustrirana kada dobar deo svog slobodnog vremena bude morala da posveti detetu.
  • Iako je za roditeljstvo najvažnija ljubav, ekonomski momenat se ne može poreći. Zrelija žena ima više šanse da ostvari ekonomsku nezavisnost i stabilnost i da bezbrižnije pristupi ulozi majke, bez bojazni da li će svom detetu moći da priušti ono najosnovnije.
  • S godinama raste iskustvo, žena upoznaje bolje i sebe i okolinu i ima više empatije. Ona zna kako da donosi odluke, prihvata greške i gradi stabilne društvene odnose. Ta emotivna stabilnost i samosvest predstavlja zdravo psihičko okruženje za razvoj deteta.
  • Dok su u ranoj mladosti sklonije eksperimentisanju i naklonjenije da probaju sve, žene nakon tridesete bolje razumeju svoje telo i njegove potrebe i vode više računa o svom zdravlju. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i kvalitetna nega sopstvenog tela, bitan su preduslov za zdravu trudnoću, ali i kvalitetno majčinstvo.
  • Pored zdravog stila života, starije žene su i svesnije potrebe za redovnim pregledima, naročito ginekološkim, prilikom planiranja potomstva vodiće više računa o dobrom izboru ginekologa koji vodi trudnoću, i biće spremnije da odrade sve neophodne testove koje im on posavetuje.
  • Zrelije žene pažljivije biraju partnere i mudrije pristupaju partnerstvu. One jasnije komuniciraju o svojim potrebama i podeli obaveza.

Dakle, iako postoje rizici i do začeća ne dolazi tako lako kao u dvadesetim, bez sumnje, trudnoća i majčinstvo u kasnijim godinama imaju svojih prednosti. Ono čemu nas svakako život uči je da ne možemo uvek sve planirati i da nije sve crno-belo. Zapravo, život je naša sposobnost prilagođavanja izazovima koji se stavljaju pred nas.

A kad je izazov začeća u pitanju, tu su, srećom, prirodna rešenja: lekovite biljke koje nam omogućava dobar hormonalni balans, kvalitetnu ovulaciju, dobar endometrijum koji je tu da prihvati oplođenu jajnu ćeliju i da omogući nastanak i razvoj novog života. Za žene najbolje lekovite biljke su u svom najiskoristljivijem obliku i u najboljoj razmeri spakovane u Femisan A: potpuno prirodni preparat koji nam pomaže da postanemo majke onda kada smo spremne.

Pored Femisan A kapi i kapsula, tu je Femisan Gold: preparat u kapsulama koji sadrži fitoestrogenske biljke koje nam čuvaju hormonalni balans i dobar nivo estrogena i progesterona. Namenjene su ženama u kasnijem periodu reproduktivnog doba, kao i onima koje prerano osete prve naznake nastupajuće menopauze.

Još dva preparata iz porodice Femisana doprinose uspešnom začeću i zdravoj trudnoći: Femisan Folat Pro sadrži sve nutrijente neophodne tokom trudnoće i dojenja, uključujući i najsuperiorniji oblik metilfolata, dok Femisan Inositol pomaže ženama sa sindromom policističnih jajnika i insulinskom rezistencijom da što pre uspostave normalnu ovulaciju i redovan ciklus.

Uz Femisan, zrelost i smelost, za modernu ženu nema prepreka!

 

4 Femisana