Naše doba je verovatno najzagađeniji period od postanka ljudskog roda. Istina je, nikad se nije ovako udobno živelo. Više ni ne razmišljamo kako bi izgledalo živeti u nekomfornom stanu, bez veš mašine, mašine za sudove, sitnih aparata, konfekcijske robe blještavih dezena, bez beskrajnog asortimana deterdženata, omekšivača, sredstava za pranje svega redom, vlažnih maramica, kao i svega onoga što koristimo za održavanje sopstvene higijene i lepote. Nažalost, sve to što nam štedi vreme, koje potom uglavnom provodimo ispred televizora ili mobilnog telefona, krade nam zdravlje. Po nekim proračunima, žena tokom dana upotrebi u proseku 12 različitih kozmetičkih proizvoda koji sadrže čak 168 hemijskih sastojaka. Za mnoge od njih koji su dokazano kancerogeni, proizvođači su pronašli načina da ih maskiraju na deklaracijama. Ali čak i da su navedeni, retko ko danas čita sva ona sitna slova na proizvodima koja imaju tako lepa pakovanja i divno mirišu. Iako je odavno zvanično dokazano da mnogi od ovih sastojaka remete rad endokrinih organa, danas smo toliko opsednuti potrebom da zadržimo mladalački izgled i budemo privlačni, da se oglušujemo o upozorenja da, na primer, preparat koji sadrži ftalate može poremetiti rad štitaste žlezde ili izazvati neplodnost. Često je neophodno bolno otrežnjenje na osnovu sopstvenog primera ili nama bliske osobe da se okrenemo prirodnijim opcijama. Prirodna kozmetika zato dobija sve više pristalica, i postaje deo trenda zdravog načina života.

Kada razmišljamo o zdravom životu, najčešće pomislimo na uravnoteženu ishranu i fizičku aktivnost. Da, ono što unosimo putem hrane je veoma važno, ali naša koža, iako to ne vidimo golim okom, podjednako apsorbuje sve šta na nju nanesemo, što potom završava u našem krvotoku, unutrašnjim organima, a kod trudnica čak dospeva i do fetusa. Neki preparati koji bi trebalo da nas zaštite od fatalnih bolesti, na primer od melanoma, remete rad hormona, mogu izazvati tumore na štitastoj žlezdi ili poremećaj reproduktivnih organa. Nakon nanošenja, oni se u visokoj koncentraciji mogu naći u našem urinu ili majčinom mleku, pa je opseg njihovog negativnog dejstva veoma širok.

ŠTA JE ŠTETNO U KOZMETICI?

Upravo zbog nesavesnih korišćenja sastojaka koji mogu biti potencijalna smetnja za klijenta, zakon je stao u zaštitu potrošača i nametnuo stroge standarde proizvođačima kozmetike. Jedan od njih je GMP – Good manufacturing practice (Dobra proizvođačka praksa), koji je garancija kvaliteta krajnjem korisniku. Takođe, kako bi se podigla svest o tome da pojedine supstance mogu izazvati poremećaj hormona i izazvati karcinom, one su klasifikovane kao endokrini ometači i u potpunosti su zakonom zabranjene za upotrebu. Prilikom izbora kozmetike uvek je dobro pročitati sastav, kao i proveriti da li proizvođač poseduje GMP sertifikat.

Koji su neki od najozloglašenijih sastojaka kozmetike?

 • Formaldehid i njegove varijante – paraformaldehid, metilen glikol ili kvaternijum-15 – koriste se kao konzervans jer sprečavaju rast bakterija, ali zato izazivaju opadanje kose, astmu i deluju nepovoljno na centralni nervni sistem.
 • Živa – koristi se u kremama za izbeljivanje i eliminaciju tamnih fleka, kod bora i akni, ali izaziva oštećenja mozga i nervnog sistema (gubitak pamćenja, nervozu, depresiju, drhtanje u rukama i nogama, nesanicu, glavobolje) i bubrega, oštećuje kožu, izaziva osip…
 • Ftalati – koriste se kako bi se preparati lakše razmazivali, ali značajno remete reproduktivne funkcije.
 • Parabeni – koriste se kao konzervansi, a njihova upotreba povezuje se sa povećanim lučenjem estrogena, poremećajem rada reproduktivnih organa i moždanih funkcija.
 • Polietilen glikol – izaziva karcinom, respiratorne smetnje, remeti prirodne funkcije kože i izaziva povećanu proizvodnju sebuma.
 • Sulfati – iritiraju kožu i oči, oštećuju prirodnu barijeru kože, isušuju je, i mogu izazvati akne.
 • Fenoksietanol – koristi se kao konzervans u kozmetici, a može imati negativan efekat na mozak i centralni nervni sistem. Takođe iritira kožu i oči i može izazvati plikove.
 • Petrolatum (vazelin, parafin, petrolej) često se preporučuje kod isušene kože jer stvara barijeru pomoću koje se zadržava vlaga. Međutim, tako sprečava da koža na prirodan način upije vlagu iz vazduha, zbog čega imamo potrebu da sve češće nanosimo isti proizvod. Takođe sadrži i štetne sastojke kao što su PAH – policiklični aromatični ugljovodonici koji izazivaju upalu kože i crvenilo.
 • Hidrokinon – koristi se u kozmetici za izbeljivanje kože i eliminaciju hiperpigmentacije, ali je istovremeno kancerogen.
 • Alkohol – često se koristi u kozmetici kao rastvarač i zato što pospešuje apsorpciju preparata, ali s druge strane isušuje kožu i remeti njenu obnovu.
 • Sintetičke boje – izazivaju iritacije kože, akne, i čak karcinom.
 • Mirisi – izazivaju respiratorne smetnje, alergije kože, dermatitis, i narušavaju reproduktivno zdravlje…

Devojka sa zdravom kožom, u pozadini lekovito bilje

ŠTA SADRŽI PRIRODNA KOZMETIKA?

Prirodna kozmetika sadrži isključivo prirodne sastojke, biljne ekstrakte, ulja i putere, ne sadrži parabene, formaldehide, sulfate, gluten ili parfem, i pritom je podesna i za najosetljiviju kožu, ne izaziva iritacije ili alergije. Ekstrakti lekovitog bilja su posebno koristan sastojak prirodne kozmetike jer pospešuju regeneraciju kože, imaju antimikrobno dejstvo, sprečavaju upale i iritacije, neke od njih čak i nastanak melanoma. Na primer runolist, biljka koja raste na velikoj nadmorskoj visini, veoma je snažan prirodni antioksidant koji štiti od štetnih posledica UV zračenja, pa je dragoceni sastojak prirodne anti age kozmetike. Bokvica je čuvena po tome što pospešuje zarastanje rana zahvaljujući svojim polifenolima, umiruje kožu i otklanja crvenilo. Jagorčevina ima revitalizujuće dejstvo, jača imunitet kože i sprečava nastanak staračkih fleka. Ginko je sjajna zaštita od iritacija kože, sprečava rast patogenih bakterija, poboljšava hidrataciju, jača barijeru kože i njenu elastičnost i daje joj čvrstinu. Neven je višestruko lekovit, a kad je koža u pitanju sprečava upalne procese, pomaže čak i kod psorijaze i ekcema, umiruje kožu, pospešuje regeneraciju, pomaže kod akni, skuplja pore, ublažava bore, štiti kožu prilikom izlaganja suncu…

Prirodni puteri imaju izuzetna negujuća svojstva. Na primer, ši puter obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji štite kožu, vlaže je, podstiču sintezu kolagena, usporavaju starenje, smiruju iritacije i čine kožu izuzetno glatkom. I kakao puter je sjajan izvor vitamina, masnih kiselina, minerala, pa ima izuzetno protivupalno, regenerativno, antioksidantno i antialergijsko dejstvo. Ulja nekih biljaka su posebno korisna za kožu. Među njima se posebno ističe ulje čileanske ruže koje ima tako snažna zaceljujuća svojstva da uspešno uklanja ožiljke. Ova biljka regeneriše kožu nakon povreda, opekotina ili hirurških intervencija, štiti je od fotostarenja, a koži lica daje ujednačeni ton. Njeno snažno antimelanomsko dejstvo čini je prirodnom UV zaštitom.

Prirodna kozmetika može sadržati i vitamine koji hrane kožu, na primer retinol – vitamin A koji stimulliše ćelijsku aktivnost keratinocita, melanocita i fibroblasta, podržava kolagen i sprečava propadanje vanćelijskog matriksa. Ili tokoferol, vitamin E, snažan antioksidant koji štiti od štetnog UV zračenja, ima antitumorno dejstvo, pa sprečava i nastanak melanoma. Kako je izlaganje suncu najčešći uzrok starenja kože, ovaj vitamin je dragocen u anti age kozmetici.

Devi kozmetika koja nam dolazi iz laboratorije Herba Sveta sa GMP sertifikatom, u svom asortimanu ima meleme, serume i kreme koji su 95-100% prirodnog porekla. Među njima se posebno ističe Devi melem za regeneraciju kože koji sadrži najkvalitetnije prirodne putere, ulja i ekstrakte i može se koristiti i na najnežnijoj koži. Sensitive krem i Sensitive Rescue serum sadrže ekstrakte divljeg kestena, koštica grožđa, runolista, gotu kole, ginka, pantenol, skvalan i bisabolol, i mogu se koristiti i na koži sklonoj iritacijama i rozacei.

Devi Anti Age kozmetika Herba Sveta sadrži i hijaluron biljnog porekla koji se danas smatra neizostavnim sastojkom kvalitetne kozmetike jer ima izuzetno regenerativno dejstvo i podržava obnavljanje vanćelijskog matriksa. Tu su i ceramidi koji koži daju svež izgled jer je snabdevaju lipidima i dubinski hidriraju.

Jedan od načina da se prirodna kozmetika sačuva od prodora mikroba, s obzirom da ne sadrži agresivne konzervanse, je pomoću airless bočica. Upravo nam kreme i serumi iz linije Devi kozmetike dolaze u ovom praktičnom pakovanju koje štiti sadržaj, produžava mu rok upotrebe, ali i dozvoljava da svoje omiljenu kozmetiku delimo s drugima.

Prirodna kozmetika danas nije luksuz, već osnovna potreba. Ona nam omogućava da se negujemo i zadržimo mladolikost, a pritom nam ne narušava, već štiti zdravlje. Zato slobodno možemo reći da je prirodna kozmetika svetionik koji nam osvetljava put kojim naša svest treba da ide. Sve drugo bi značilo da ne cenimo sebe.

Devi kozmetika - serumi