Kada kažemo da je neka namirnica zdrava, to obično znači da sadrži dragocene sastojke s posebnim dejstvima. Tako, na primer, crno grožđe (i vino), crni luk, jabuke, zeleni čaj i bobičasno voće svoju dobru reputaciju mogu zahvaliti flavonoidu koji poseduje antioksidantna i protivupalna svojstva, zbog čega doprinosi sprečavanju niza ozbiljnih poremećaja, uključujući i kancer. Taj flavonoid, tačnije biljni pigment, zove se kvercetin, i kao što ćemo videti, u našem je interesu da ga što više koristimo u svim mogućim oblicima.

Pored kvercetina kojim obiluju jabuke, trešnje ili crveni luk, postoji i dihidroksikvercetin, takođe flavonoid koji sadrži dva dodatna atoma vodonika što povećava njegova antioksidantna svojstva. Dihidroksikvercetin je prisutan u crnom luku, grožđu, zelenom čaju i maslinovom ulju. Ali iako su grožđe ili borovnice bogati kvercetinom, odnosno dihidroksikvercetinom, on je u njima prisutan u obliku hidrofilnih glikozida, zbog čega je njegova apsorpcija otežana. U složenom metaboličkom procesu učestvuje niz organa: tanko crevo, jetra, bubrezi i debelo crevo. Takođe, kada jedemo ovaj bioaktivni biljni flavonoid u navedenim plodovima, možemo ga uneti u količini od 10 do 100 mg, ali kada koristimo prečišćeni ekstrakt, ta doza se može kretati od 500 do čak 1000 mg.

ŠTA SVE ŠTITI KVERCETIN?

Kvercetin je pre svega poznat po svom kardioprotektivnom dejstvu. Ovaj flavonoid inhibira oksidaciju LDL, deluje vazodilatorno – širi krvne sudove i povećava njihovu gipkost, sprečava zgrušavanje krvi, snižava pritisak, sprečava upalne procese, smiruje srčani mišić i sprečava aritmiju, pospešuje efekat azot monoksida, eliminiše oksidativni stres… Dakle, uz redovan unos ovog flavonoida možemo da se opustimo i zaboravimo na visok krvni pritisak, aterosklerozu, infarkt, anginu pektoris i demenciju. Kako su muškarci pod većim rizikom da dožive infarkt nego žene, to bi svaki muškarac trebalo da razmisli o redovnoj suplementaciji kvercetinom.

Ali postoji još jedan razlog zašto bi muškarci trebalo posebno da vole ovaj flavonoid: on je veliki zaštitnik prostate. Ova žlezda koja je prisutna samo kod muškaraca reguliše niz funkcija, ali u srednjem dobu se prirodno uvećava, i ako se zanemari može izazvati brojne probleme, poput infekcija, upale – prostatitisa, benigne hiperplazije i raka prostate. Problemi s prostatom manifestuju se vrlo neprijatnim simptomima: otežanim, bolnim, učestalim i čestim noćnim mokrenjem. Svojim protivupalnim dejstvom kvercetin štiti prostatu od prostatitisa, ali ima i snažna antikancerogena dejstva. Kvercetin svojim brojnim mehanizmima sprečava rak prostate, tačnije sprečava širenje kancerogenih ćelija i izaziva apoptozu – ćelijsku smrt.

Hrana bogata kvercetin om

Kvercetin poboljšava fizičku izdržljivost pa je posebno koristan sportistima pre početka fizičkih aktivnosti jer smanjuje umor i poboljšava performanse. Koristan je i kod astme i alergija jer sprečava imune ćelije da otpuštaju histamine, ali i jača imunitet. Njegova protivupalna dejstva od velike su koristi osobama koje pate od reumatskog artritisa. Sprečavanjem oksidativnog stresa on štiti i nervni sistem i sprečava oštećenje moždanih ćelija. Kvercetin doprinosi stabilizaciji insulina u krvi pa se preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Kao što vidimo, mnogo je razloga da kvercetin unosimo u sebe, ali interesantno je da ga možemo i nanositi na sebe. Ovaj flavonoid ima veoma umirujuće dejstvo na kožu, sprečava svrab i iritacije izazvane UV zračenjem, histaminima ili štetnim hemikalijama. On smiruje crvenilo i upale kod oštećene kože, pomaže u stvaranju zaštitne barijere na koži, povećava hidrataciju i sprečava gubitak vlage. Ali ne samo da nam kvercetin štiti zdravlje kože, već doprinosi i njenoj lepoti: direktnim ciljanjem janus kinaze 2 (JAK2) i protein kinaze C delta (PKCδ), kvercetin ispoljava snažno protektivno dejstvo od UV zračenja i sprečava foto starenje.

KOJI PREPARATI SADRŽE OVAJ FLAVONOID?

Stručnjaci Herba Sveta kvercetin su posebno dodali u dva preparata. Jedan je namenjen muškarcima i štiti ne samo zdravlje prostate, već i kardiovaskularni sistem i seksualno zdravlje: Alfa Aktiv HS Pro. Ovaj preparat u kapsulama posebno je koristan muškarcima nakon 45. godine života kada su skloniji infekcijama prostate i benignoj hiperplaziji, ali su i pod većim rizikom od ateroskleroze i infarkta. Pored kvercetina, Alfa Aktiv HS Pro sadrži i ekstrakt testeraste palme koja dokazano ima bolji efekat kod benigne hiperplazije od standardne terapije. Tu je i ekstrakt damjane, čuvenog prirodnog afrodizijaka koja šttii seksualno zdravlje ali deluje i kao adaptogen – pomaže organizmu da se izbori s posledicama stresa i sprečava depresiju. Trans-resveratrol je još jedan polifenol koji štiti kardiovaskularni sistem i poboljšava opšte fizičko zdravlje. Koren koprive je još jedan čuvar prostate i diuretik koji olakšava i pospešuje izmokravanje, sprečavajući tako urinarne infekcije. Ekstrakt nara je moćan antioksidant koji štiti ne samo prostatu već i srce i mozak, dok aminokiselina acetil-L-karnitin doprinosi boljem iskorišćenju energije, kardiovaskularnom ali i seksualnom zdravlju.

A kada je koža u pitanju, kvercetin je upravo tamo gde je najkorisniji: Sensitive rescue serum, pored kvercetina sadrži i najkvalitetniju hijaluronsku kiselinu, tokoferol, skvalan, kao i biljne ekstrakte koji toniziraju, umiruju i jačaju kožu: ekstrakte semenki grožđa, ginka bilobe, runolista, divljeg kestena i gotu kole. Sinergetsko dejstvo svih ovih sastojaka doprinose smanjenju iritacija, crvenila i upala, dobroj hidrataciji, ali i štite kožu od štetnog zračenja i tako sprečavaju hiperpigmentacije i nastanak bora. Uz Sensitive rescue serum koža je elastična, meka, otporna i blistava.

Pa, kada se upoznamo sa svim blagotvornim svojstvima kvercetina, shvatićemo da ne treba da propustimo ni jednu priliku da ga upotrebimo. Zdrava hrana kojom on obiluje treba da nam se svakodnevno nađe na trpezi, a preparati Herba Sveta su uvek tu da nam poboljšaju zdravlje i lepotu.

Alfa Aktiv i Sensitive Rescue serum