Kad kažemo artritis obično mislimo na bol u zglobovima i verovatno nismo ni svesni da postoji preko 100 vrsta ovog neprijatnog poremećaja. Samo njegovo ime jasno definiše o čemu se radi: arthro na starogrčkom je zglob, a nastavak –itis znači upala. Artritis u naše vreme pogađa sve veći broj ljudi, po nekim statistikama svaku treću osobu, a kod četvrtine osoba koje pate od njega bol je izuzetno jak. To je poremećaj koji je čest kod starijih, ali ne štedi ni najmlađe i može dovesti do invaliditeta.

Zglobovi su vrlo bitni delovi našeg skeletnog sistema, i predstavljaju različite spojeve kostiju koji uglavnom omogućavaju pokrete i trpe opterećenje. Kod spojeva kao što je sinartroza, zglobne elemente podupire tkivo i oni su nimalo ili malo pokretni. Za razliku od njih, diartroze su spojevi koji omogućavaju veliki opseg pokreta, i sastoje se od zglobne površine i zglobne čahure. Zglobne površine prekriva tanak sloj zaštitne hrskavice, a na mestu susreta dva zgloba nalazi se zglobna čahura koja ih povezuje i zatvara zglobnu šupljinu. Unutar nje nalazi se sinovijalna opna koja luči sinovijalnu tečnost. Upravo je ova gusta tečnost zaslužna za lak i nesmetan pokret jer deluje poput jastučića koji ne dozvoljava trenje kostiju.

Nažalost, neka oboljenja poput dijabetesa ili hipertenzije, bakterijske ili virusne infekcije mogu uticati na gubitak sinovijalne tečnosti, baš kao i upalna, reumatska oboljenja. Takođe, kako starimo tako imamo manje sinovijalne tečnosti, što se odražava krućim zglobovima, ali se prepoznaje i na našoj telesnoj visini: pošto se diskovi između naših pršljenova sastoje od želatinozne materije sačinjene od vode i kolagena, nakon 40. godine života oni gube vlagu pa na svakih 10 godina u proseku gubimo oko 1 cm visine. Sama sinovijalna tečnost nastaje iz krvne plazme i sastoji se pre svega od hijalurona, lubricina, proteinaze, kolagenaze i prostaglandina. Danas se, upravo pomoću analize sinovijalne tečnosti, može uspostaviti dijagnoza artritisa i odrediti terapija.

artritis, rendgenski prikaz kostiju

ZAŠTO NASTAJE ARTRITIS?

Na nastanak raznih vrsta artritisa mogu uticati razni faktori, od genetske predispozicije, preko ranijih povreda, infekcija, starosti, gojaznosti, pa čak i pola – žene su, na primer, podložnije reumatoidnom artritisu dok su muškarci skloniji gihtu.

Hronični artritis najčešće nastaje kao posledica poremećenog odgovora imuniteta našeg organizma koji počinje da napada sopstvene ćelije, u nemogućnosti da ih razlikuje od stranih. To je takozvana autoimuna bolest, o kojoj se upravo radi u slučaju reumatskog artritisa, kada imuni sistem napada ovojnice zglobova. Kod gihta radi se o nakupljanju mokraćne (urinske) kiseline u krvi koja izaziva oticanje i degeneraciju zglobova.

Razne infekcije mogu ubrzati oštećenje hrskavice i izazvati pojavu infektivnog artritisa, a mikrobi koji su najčešće odgovorni za to su hlamidija, gonoreja, hepatitis C, salmonela i šigela.

VRSTE ARTRITISA

Najčešći oblici artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis koji se dosta razlikuju i po uzroku nastanka i manifestacijama.

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja se pojavljuje i pojačava s godinama i najčešće pogađa prste na rukama, kolena i kukove. Zove se još i degenerativno oboljenje zglobova, jer zaista dovodi do degeneracije koja je najprepoznatljivija na prstima koji se krive i otiču. Kod osteoartritisa hrskavica počinje da propada pa kost ispod nje pod pritiskom i usled trenja počinje da se menja. Iako je rizik od njega veći u starosti, neki faktori mogu dovesti do ili ubrzati proces propadanja kostiju, na primer gojaznost ili poslovi kod kojih je neki zglob posebno forsiran i izložen konstantnom pritisku. Osteoartritis češće pogađa žene, naročito nakon 50. godine života, odnosno ulaska u menopauzu, kada su žene podložnije i osteoporozi. Nije potrebno ni naglašavati da je ovaj poremećaj veoma bolan, i da, uz ograničene pokrete, osećaj ukočenosti i oticanje značajno narušava kvalitet života.

Reumatoidni artritis, s druge strane, predstavlja autoimuno upalno oboljenje – naš imuni sistem greškom zdrave ćelije u organizmu vidi kao strane i napada ih, što izaziva upalu i oštećenje tkiva. Iako najviše napada zglobove ruku, šaka i kolena, reumatoidni artritis utiče i na druga tkiva, pa može uzrokovati i probleme s plućima, srcem ili očima. Oštećenje tkiva izaziva hronični bol, osećaj krutosti, osetljivosti i oticanja, osećaj opšte slabosti, umora i može dovesti do gubitka telesne težine. Rizik da obolimo od reumatoidnog artritisa povećava se ukoliko imamo genetske predispozicije, ukoliko smo gojazni ili konzumiramo duvan, a žene imaju dva do tri puta veće šanse da obole od muškaraca. Nažalost, osobe koje boluju od njega imaju veće šanse da obole i od drugih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes ili kardiovaskularni poremećaji.

Ostali tipovi artritisa su giht, lupus, fibromijalgija, septični artritis, ankilozni spondilitis, psorijatični artritis – sve su to reumatska oboljenja u čijoj osnovi leži upala. I najmlađi mogu patiti od artritisa: juvenilni idiopatski artritis je hronična upala zglobova čiji se simptomi javljaju pre 16. godine života. Bol u zglobovima je često prateći simptom nekih drugih oboljenja: psorijaze, reaktivnog artritisa, hepatitisa, lajmske bolesti, hašimoto tiroiditisa, celijakije, kronove bolesti, sistemskog lupusa…

bol u zglobovima šake

POSTOJI LI LEK ZA ARTRITIS?

Nažalost, ne postoji konkretan lek za ovo oboljenje, ali postoje načini da se bolest uspori i ublaži. Danas znamo da visokoprerađena hrana, mlečne prerađevine, prosti šećeri i ugljeni hidrati mogu izazvati upalne procese u organizmu, a da hrana u svom najizvornijem obliku, naročito zeleno lisnato povrće, cvekla, riba bogata omega-3 masnim kiselinama, orašasti plodovi, maslinovo ulje, bobičasto voće i zeleni čaj sprečavaju upale i mogu pomoći da se ublaži bol kod artritisa, ili, još bolje, da se spreči njegova pojava. Redovna i umerena fizička aktivnost koja ne opterećuje previše zglobove, poput brzog hoda, plivanja, akvabika, pilatesa ili plesa, jača mišiće i tetive oko zglobova i pomaže da se ublaži bol i smanji rizik od pada i povreda, dok, s druge strane, sedentni način života pogoršava simptome i izaziva veće otoke.

Ali ono što danas nauka definitivno potvrđuje je da nam u sprečavanju ili oporavku od artritisa može pomoći hijaluronska kiselina. Osim što je izuzetna za kožu i može nam pomoći da izgledamo mlađe, hijaluronska kiselina, kada se uzima u obliku suplemenata, može smanjiti osećaj bola ali i usporiti proces propadanja hrskavice. Pored hijalurona, u tom procesu mogu nam pomoći i amino kiseline poput L-glutationa. To je snažan antioksidant koji čisti i jača organizam, ali i dokazano doprinosi smanjenju upala i bola, ali i regeneraciji sinovijalnog tkiva zglobova. Zato je L-glutation idealna preventiva kod artritisa. Kombinacija amino kiselina i hijalurona od velike je pomoći naročito kod psorijatičnog artritisa, jer osim što olakšava bolove i regeneriše zglobove, pozitivno utiče i na funkcije kože, pospešuje epitelizaciju, a po nekim procenama, ima efekat sličan kortikosteroidima srednje jačine a pritom nema nikakvih neželjenih dejstava. Amino kiseline koje su pokazale odličan efekat kod artritičnih bolova, pored L-glutationa, su L-histidin, L-cistein, L-glicin i L-prolin, a istraživanja su potvrdila da imaju antiinflamatorni i imunomodulatorni efekat. Svi ovi elementi, u kombinaciji sa vitaminom C i biotinom doprinose sintezi kolagena, sprečavaju oksidativni stres i povoljno utiču na obnavljanje hrskavice zglobova.

L-glutation i ostale amino kiseline, biotin i lipozomalni vitamin C koga organizam najbolje može da iskoristi, deo su modernog suplementa koji nam dolazi iz laboratorije Herba Sveta: Glutathione hyaluronic štiti zglobove i hrskavicu i podstiče sintezu kolagena, pa osim što je izuzetno koristan za naš koštani sistem veoma pozitivno deluje i na zdravlje i lepotu kože, ali i na imunitet uopšte.

A kada nam bolovi u zglobovima i mišićima ne daju mira, bilo da se radi o artritisu ili upali mišića, uganućima ili iščašenjima, tu je Gavez gel sa efektom hlađenja. Gel sadrži čak 25% ekstrakta lekovite biljke gavez koji dokazano svojim fenolima, glikopeptidima, aminokiselinama i alantoinu ima analgetski i protivupalni efekat, podstiče regeneraciju tkiva i, prodirući duboko kroz kožu, ima sposobnost čak i da pospeši zarastanje kostiju. Pored gaveza gel sadrži i ulja ruzmarina, lavande i mente, kao i mentol i kamfor koji prijatno hlade, pospešuju cirkulaciju i umiruju nadraženo tkivo.

Srećni stariji par i proizvodi Herba Sveta