Kada je četrdesetih godina 19. veka po prvi put dospeo u Evropu, tačnije u rasadnik u Lajdenu u Holandiji, japanski dvornik je izazvao veliko interesovanje zbog svoje lepote. U taj deo sveta iz Japana ga je doneo čuveni bavarski prirodnjak Filip fon Zibold, zaljubljenik u japansku floru i faunu, uz još preko 1000 pelcera novih biljaka. Na dvornik je naišao na padinama vulkana u blizini Nagasakija, gde je radio kao lekar i naučnik. Hortikultura je na zapadu bila veoma popularna u to vreme, pa je ova biljka ubrzo dospela u sve veće botaničke bašte, uključujući i čuveni Kju gardens u Engleskoj, odakle su pelceri razdeljeni diljem zemlje. Svi su bili opčinjeni njenim srcolikim listićima i belim cvetom, kao i činjenicom da vrlo brzo raste i širi se. Malo prebrzo, uskoro su uvideli. Ispostavilo se da je ova žilava biljka, na terenu gde nema predatora i neprijatelja u bilo kom obliku, postala najinvanzivnija vrsta na svetu koju je nemoguće iskoreniti. Reynoutria japonica Houtt (u nekim izvorima Fallopia japonica i Polygonum cuspidatum), japanski dvornik, ipak nije potpuna štetočina, naprotiv. Uostalom, nije njena krivica što ju je neko ubrao i preneo na drugi kraj planete. Ali ono što zapadnjaci u to vreme nisu znali, a na dalekom istoku se praktikovalo milenijumima, je da ona ima izuzetna lekovita svojstva. Biljka obiluje dragocenim sastojcima, od kojih je najvažniji resveratrol.

ŠTA JE RESVERATROL?

Resveratrol, odnosno trans-resveratrol je snažan polifenol sa izuzetno jakim antioksidantnim dejstvom. Inače ga unosimo kada jedemo bobičasto voće ili crno grožđe (uključujući i crno vino), kakao i crnu čokoladu. Ovaj polifenol vrlo efikasno neutrališe slobodne radikale koji izazivaju propadanje ćelija, čime štiti naš organizam od oboljenja i jača imunitet.

Iako ga je još 1939. godine izolovao Dr Takaoka, koji mu je dao i ime, važnost resveratrola otkrivena je tek 60 godina kasnije, od kad je predmet mnogih naučnih istraživanja. Interesovanje za ovaj polifenol u početku se vezivalo za grožđe, odnosno vino, čiji je sastojak, i naročito odnosilo na opservaciju da Francuzi, koji uz ručak redovno piju crno vino, iako unose dosta masti, naročito mlečnih, skoro nikada nisu gojazni i mnogo manje oboljevaju od kardiovaskularnih poremećaja u odnosu na Amerikance. Ta pojava nazvana je „Francuski paradoks“.

Crno vino, nazdravljanje

Iako resveratrol iz grožđa sigurno doprinosi zdravlju, treba ipak imati u vidu činjenicu da postoji još niz faktora koji utiču na bolje zdravstveno stanje Francuza – od kvalitetnije, mediteranske ishrane, više kretanja, do odvajanja dovoljno vremena za obroke koji su umereni. Ali ipak, činjenica je da stanovnici vinogradarskih područja u ovoj zemlji zaista imaju najmanji procenat koronarnih bolesti.

Ono što su istraživanja kasnije utvrdila je da nam je za konkretan zdravstveni efekat ipak potrebna veća doza resveratrola: istraživanja su koristila dnevnu dozu od 5 grama, dok litar vina sadrži samo miligram ovog polifenola. I tu na scenu stupa japanski dvornik. Dok grožđe sadrži samo 5-10% čistog trans-resveratrola, ova biljka sadrži 99%.

Resveratrol ima snažna kardioprotektivna svojstva, sprečava hiperlipidemiju, propadanje zalistaka, ishemiju, infarkt miokarda, poboljšavajući rad enzima koji su neophodni za dobro funkcionisanje srca i krvnih sudova. On takođe ima snažno protivupalno dejstvo zbog čega se koristi za sprečavanje poremećaja metabolizma, naročito gojaznosti i dijabetesa tipa 2, koji danas poprimaju oblike epidemije. Tokom eksperimenta u kom su miševi dobijali visokokaloričnu hranu, oni koji su kasnije primali resveratrol bili su dugovečniji, imali bolju insulinsku senzitivnost i manje masnih naslaga, kao i manji rizik da obole od tumora. Resveratrol smanjuje upale kardiovaskularnog tkiva, ali i respiratornih organa. Dokazano je njegovo pozitivno dejstvo na smanjenje oksidativnog stresa kod hronične opstruktivne bolesti pluća, alergijske upale i astme. Povoljno deluje i na centralni nervni sistem i sprečava neurološke poremećaje, odnosno neuroinflamacije.

Ali najvažnije dejstvo ovog polifenola je antikancerogeno, upravo zato što je upala kritična komponenta kod rasta tumora. Godine 1997. došlo se do prvog otkrića da resveratrol sprečava karcinogenezu na koži miševa, i od tada sve više studija dolazi do zapanjujućih rezultata. I opet je ovde na snazi njegov protivupalni efekat kojim inhibira metastaze i izaziva apoptozu – ćelijsku smrt kancera.

ČUVAR PROSTATE

Antioksidantno, protivupalno, antiproliferativno, proapoptozno i antiangiogenično dejstvo ovog polifenola od posebnog je značaja za zdravlje prostate. Više studija potvrdilo je da resveratrol uspešno sprečava nastanak i širenje karcinoma prostate. Takođe, on dokazano izaziva apoptozu (ćelijsku smrt) ćelija kod benigne hiperplazije prostate.

Benigna hiperplazija prostate je patološko stanje kod karakteriše nemaligno uvećanje ove žlezde, i veoma je često kod starijih muškaraca – do pedesete godine života zastupljeno je kod čak 50% muškaraca, a do sedamdesete kod čak 80% muškaraca. Iako stanje nije maligno, veoma narušava kvalitet života. Kako uvećana prostata pritiska mokraćni kanal, simptom ovog poremećaja je otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, česte urinarne infekcije i osećaj bola. Uobičajena terapija često ima neželjene efekte, poput ginekomastije i seksualne disfunkcije, a nije uvek efikasna. Zato je preventiva veoma važna, pa bi svaki muškarac trebalo da uzima suplemente resveratrola već od sredine četrdesetih godina.

Stručnjaci Herba Sveta došli su do idealnog rešenja, ne samo kada je prostata u pitanju, već i kardiovaskularni poremećaji i seksualna disfunkcija koji su česti u zrelom dobu. Alfa Aktiv HS PRO je prirodni preparat u obliku kapsula namenjen očuvanju muškog zdravlja. Sadrži ekstrakt damjane koja se vekovima koristi kao prirodni afrodizijak ali ima i brojna lekovita svojstva, uključujući i adaptogeno, ekstrakt testeraste palme koja je dokazano efikasna kod benigne hiperplazije prostate, ekstrakt koprive koja štiti prostatu, sprečava urinarne infekcije ali i održava dobar nivo holesterola u krvi, ekstrakt nara, snažan antioksidans koji sprečava upale i štiti od pojave karcinoma, bioflavonoid kvercetin koji sprečava uvećanje prostate i tumore, normalizuje krvni pritisak i štiti krvne sudove, acetil-L-karnitin koji reguliše metabolizam, daje energiju i štiti seksualno zdravlje, i pre svega, resveratrol iz japanskog dvornika koji dodaje i objedinjuje sva ova dejstva, noseći sa sobom snagu biljke koju je nemoguće iskoreniti. Nema paradoksa, u zdravlje se mora ulagati na vreme!

Alfa Aktiv HS Pro sadrži resveratrol