Pri prvom susretu s nekim neizbežno je da instinktivno donosimo zaključke o toj osobi na osnovu fizičkog izgleda. Pogled nam uvek prvo pada na lice, konkretno oči i predeo oko očiju, koji nam može pružiti mnogo podataka. Čak je i studijski dokazano da o nečjim godinama i tome koliko je umoran ili odmoran zaključke donosimo na osnovu izgleda predela oko očiju. Tamni ili naduti podočnjaci, tamni kolutovi oko očiju, odnosno infraorbitalnog predela, često su jasni pokazatelji brojnih faktora a ne samo stepena umora.

Iako se najčešće povezuju s umorom i neispavanošću, tamni podočnjaci, između ostalog, mogu ukazivati i na neka oboljenja, infekcije, alergije, stres, hormonske promene, usporeni limfotok, dehidraciju, nedostatak nutrijenata, preteranu konzumaciju alkohola i duvana, depresiju, kao i na upotrebu određenih medikamenata, oralnih kontraceptiva, nesteroidnih antiinflamatornih lekova ili hemoterapije.

Lakim promenama boje kože u predelu oko očiju doprinosi i anatomija: oko očiju i na kapcima koža je najtanja, a struktura kostiju i konture očne duplje takvi je da lako bacaju senku na podočnjake. Koža na i oko donjeg kapka je delikatna i prozirna, a kako je potkožno tkivo ovde minimalno ili nepostojeće, tonus kože veoma zavisi od orbikularnog mišića. Zbog toga se u ovom predelu promene koje donosi starenje vide mnogo pre i jasnije nego na drugim delovima kože lica. Situaciju mogu pogoršati genetika – tamni podočnjaci mogu biti i nasledni, kao i preterano izlaganje suncu.

Po nekim procenama, u SAD žene u proseku tokom svog životnog veka potroše čak 15.000 dolara na kozmetiku, a od te sume veliki procenat odlazi na korektore za podočnjake. Još više novca odlazi na kozmetičku hirurgiju – estetska hirurgija kapaka i podočnjaka je treća najčešća operacija u SAD. Da li je hirurgija zaista neophodna? Da li postoje načini da se podočnjaci neguju i spreči, umanji i otkloni njihovo tamnjenje i nadutost na prirodan način? Srećom, kozmetologija je u poslednje vreme dosta napredovala i donela dobre vesti.

KAKO DA PODOČNJACI NE BUDU TAMNI I NADUTI?

Naravno, važno je da znamo šta je uzrok tamnih podočnjaka. Ali ukoliko je naše zdravlje pod kontrolom, i uz dovoljan unos tečnosti, zdravih namirnica i nutrijenata, sna i fizičke aktivnosti svom telu obezbeđujemo sve što mu je potrebno, a predelom oko očiju i dalje dominiraju hiperpigmentacija i bore, postoje trikovi da tu situaciju preokrenemo.

Žena nezadovoljna svojim podočnjacima

Jedno od moćnih oružja kozmetike danas su peptidi. Ovi kratki polimeri aminokiselina spojeni peptidnim vezama neophodni su za normalnu ćelijsku komunikaciju i funkcionisanje vanćelijskog matriksa, vezivnog tkiva kog proizvode fibroblasti. Ovaj međućelijski prostor kog sačinjavaju proteini, vlakna kolagena, elastina, retikulina i vezivni proteini, predstavlja „teren“ za metaboličku razmenu na ćelijskom nivou unutar svih tkiva i organa. Osim što daje potporu i strukturu ćelijama, vanćelijski matriks igra veliku ulogu u oporavku oštećenog tkiva. Upravo su peptidi gradivni blokovi proteina kao što su elastin i kolagen, pa su danas neizostavan deo kvalitetne anti age kozmetike. Danas su nam poznati peptidi koji imaju izuzetno efikasno dejstvo, koje se upoređuje s botoksom, kao što su SYN-AKE i argirelin. Ovi peptidi su inhibitori neurotransmitera pomoću kojih se efikasno eliminišu mimične bore koje su posebno izražene u uglovima očiju, ali i poboljšava elastičnost kože. Argirelin (acetil heksapeptid 8), zato je dobio popularni naziv „botoks u teglici“. Osim što pospešuje proizvodnju kolagena tipa 1, pa redovnom upotrebom tokom 30 uzastopnih dana smanjuje dubinu bora za 30%, argirelin pomaže vezivanje vode unutar kože i tako doprinosi njenoj boljoj hidrataciji.

Peptidi pirinča i soje, uz pospešivanje sinteze kolagena, štite od štetnog efekta UV zračenja i inhibiraju enzim tirosinazu koji je odgovoran za hiperpigmentaciju – tamnu boju kože, fleke i pege. Pored preventive oni su u stanju i da saniraju oštećenja na ćelijskom nivou koja izazivaju sunčevi zraci: peptid pirinča ima i antioksidantna svojstva pa štiti kožu od oštećenja nastalih usled dejstva slobodnih radikala. Ovi peptidi su posebno korisni u nezi predela oko očiju sklonog tamnjenju i nadutosti i doprinose svetlijem tonu i ujednačenosti kože. Pored toga, poznati su i po svojoj sposobnosti da hidriraju i hrane kožu, kao i da umire kožu sklonu iritacijama i crvenilu.

Palmitol peptid kompleks predstavlja kombinaciju sastojaka koja je posebno efikasna u eliminaciji tamnih kolutova oko očiju, a pritom sprečava iritacije i značajno učvršćuje kožu oko očiju. Rezultati istraživanja ovih peptida pokazali su da nakon 56 dana svakodnevne primene smanjuju izgled tamnih podočnjaka za čak preko 70%.

HIJALURON, VITAMINI, LEKOVITE BILJKE…

Hijaluronska kiselina je možda najvažnija komponenta vanćelijskog matriksa. Ona je ta koja uvek prva dolazi na mesto povrede i vezuje se za fibrinogen, čime stvara zaštitni film, pospešuje regeneraciju i omogućava imunim ćelijama da odbrane ranu od infekcije. Na taj način dejstvuje i prilikom izlaganja kože suncu, pa osim što sprečava nastanak hiperpigmentacije, ona povećava hidrataciju, doprinosi zategnutom izgledu kože i ublažavanju bora.

Koenzim Q10 još je jedan neizostavni sastojak moderne kozmetike koji regeneriše i podmlađuje kožu, a kada su podočnjaci u pitanju, sprečava propadanje kolagena i fibroblasta usled štetnog dejstva UV zraka. Osim što smanjuje hiperpigmentaciju, on efikasno doprinosi ublažavanju bora.

I vitamini su veoma važni za negu predela oko očiju. Retinol (vitamin A) stimuliše aktivnost ćelija fibroblasta, keratinocita i melanocita, ima antioksidantno dejstvo i štiti od bakterijskih infekcija. Posebno je cenjen sastojak antirida – krema protiv starenja kože u predelu oko očiju, jer eliminiše posledice foto starenja od kojih su najuočljiviji hiperpigmentacija i bore.

Tokoferol (vitamin E) još je jedan snažan zaštitnik kože od dejstva sunčevog zračenja. Sprečavajući oksidativni stres, on čak sprečava i nastanak melanoma, a njegovo fotoprotektivno dejstvo podrazumeva i sprečavanje pojave tamnih fleka na koži. Ovaj vitamin našao je svoju važnu primenu i kod najtežih oboljenja kože, kao što su dermatitis i psorijaza.

Niacinamid (vitamin B3) efikasno smanjuje upale zbog čega donosi olakšanje kod upalnih bolesti kože kao što su ekcem ili akne. Ovaj vitamin inhibira transfer melanina od melanocita do keratinocita i tako sprečava tamnjenje kože. U kliničkim istraživanjima niacinamid je pokazao izuzetna svojstva u smanjenju hiperpigmentacije za samo 4 nedelje kontinuirane upotrebe.

I neke biljke svojim negujućim ekstraktima, uljima i puterima mogu očuvati svež izgled predela oko očiju. Arganovo ulje je snažan antioksidant koji je, između ostalog, veoma efikasan lek kod opekotina. Ono jača spoljnu barijeru kože čime omogućava dobru hidrataciju, ali i poboljšava elastičnost kože. Ši puter je prirodni zaštitnik od UV zračenja pa tako sprečava i hiperpigmentaciju, ali svojim regenerativnim svojstvima i podmlađuje kožu. Ekstrakt runolista, biljke koja je izložena jakom sunčevom dejstvu na alpskim planinama pa je prirodno izgradila mehanizme odbrane, predstavlja idealnu zaštitu od fotostarenja, ublažava upale kože ali i podstiče proces regeneracije kolagena. Vidac, biljka koja dokazano ima moć da leči oči, korisna je i za kožu oko očiju. Njeno antioksidantno dejstvo eliminiše posledice fotostarenja i upale, dok svojim nutritivnim dejstvom zaceljuje, smiruje upale i otoke i hidrira.

Prateći moderne trendove u kozmetologiji, stručnjaci Herba Sveta osmislili su posebnu liniju visokokvalitetne Devi kozmetike koja ima za cilj da na prirodan način podmladi kožu i unapredi njenu elastičnost, tonus, hidrataciju i ujednačenost tena. Posebna pažnja poklanja se tretiranju regije oko očiju kojoj su namenjena dva preparata: Under eye serum za predeo oko očiju i Antirid anti age krem za predeo oko očiju. Kombinujući najkvalitetniji hijaluron, peptide, vitamine, koenzim Q10 i negujuće ekstrakte bilja, putere i ulja, ova dva preparata doprinose ublažavanju sitnih bora oko očiju (takozvanih „vraninih nogu“), sprečavaju hiperpigmentaciju i smanjuju tamne kolutove oko očiju, otoke i umoran izgled, a usput hidriraju i umiruju.

Blistavom izgledu cele kože lica doprinose i Illuminative krema koja posvetljuje ten i sprečava nastanak fleka i pega, zateže kožu i ublažava bore, kao i Krema za posvetljivanje tena namenjena upravo koži sklonoj flekama. Pored ostalih izuzetnih anti age preparata, posebno mesto zauzima Botomix serum koji sadrži najvažnije peptide, uključujući i SYN-AKE i argirelin.

Uz Devi kozmetiku, prilikom prvog susreta ostavićemo bez greške odličan prvi utisak jer će naša koža koža delovati sveže i blistavo, čak i ako se nismo dobro naspavali, a tamni podočnjaci nemaju nikakve šanse!

 

Devi serum i krem za regiju oko očiju