KAMFOR

Kamfor: ubica bola

Kamforovo drvo, Cinnamomum camphora, potiče s dalekog istoka, a najviše se uzgajalo u Japanu, Kini i na Tajvanu. Ova biljka iz porodice Lauraceae, rođaka lovora, bila je cenjena od davnina zbog svog specifičnog mirisa i antiseptičkih svojstava. Visoko i široko drvo svetlo smeđeg debla, zelenkastih sočnih listova, belih cvetića i tamnih bobica svo odiše mirisom, a destilacijom drveta dobija se kamfor, čvrsta beličasta supstanca koja u sebi nosi esenciju tog mirisa. Da bi se dobio kamfor iz drveta, ono mora biti staro najmanje pedeset godina, a ono je inače veliko, može izrasti do 40 metara u visinu, debla čak 5 metara u prečniku. Zbog svoje lepote je početkom 19. veka doneto u Australiju kao ukrasna biljka, ali kako nije imalo prirodnih neprijatelja, kao i upravo zbog visokog sastava kamfora koji sprečava druge biljke da rastu u blizini, drvo se vrlo brzo raširilo i postalo invanzivna biljka. Tropski sever ovog kontinenta mu je naročito prijao, pa je ubrzo nadjačao drvo eukaliptusa čijim lišćem se hrane koale.

Tokom japanske okupacije Tajvana koja je trajala sve do kraja II svetskog rata, uzgajanje kamforovog drveta i proizvodnja kamfora predstavljala je glavnu industriju u ovoj ostrvskoj zemlji, a on se koristio kako u medicinske svrhe, tako i za proizvodnju baruta i celuloida. Proces proizvodnje kamfora nije jednostavan: drvo se iseče i kuva na pari, zahvaljujući čemu se kamfor kristališe, potom se struže i sakuplja.

Drvo kamfora

ŠTA JE KAMFOR?

Smolasta materija koja se na ovaj način ekstrahuje iz drveta je terpenoid koji se rastvara u uljima ili alkoholu i ima veoma široku primenu. Od davnina se koristio kao lek, začin, repelent, za rituale, pa čak i kao opijat. Zavisnost od kamfora je i dalje ozbiljan problem u Indiji: njegov opojni miris je adiktivan, i ako se prečesto udiše može izazvati neurološke simptome. Kao i svaki lek, i kamfor treba koristiti dozirano. Iako je za ljude lekovit, ne treba ga primenjivati na kućne ljubimce jer može biti vrlo toksičan. Takođe, ne treba ga nanositi na otvorene rane niti ga piti.

Pa kako sve možemo koristiti kamfor? Ovaj terpenoid je najpoznatiji po svojoj moći da umanji bol i da smiri kašalj, pa je zato rado viđeni sastojak antireumatskih krema i masti koje se koriste kako za masažu, tako i za inhalaciju. Ali da bismo videli u kojim situacijama on može da nam pomogne, prvo da vidimo kakva su mu dejstva.

U vreme kada je kuga harala svetom, kamfor se koristio kao dragoceni fumigant – njime bi se kadile prostorije, ne bez razloga. On ima snažna antimikrobna i antivirusna svojstva. Kamfor je dokazano efikasan kod bakterija E. Coli, S. aureus, P. aeruginosa, C. violaceum, Salmonella, Shigella i Bacillus thuringiensis. On ima jaka antifungalna svojstva, dokazano kod A. niger i A. flavus, sa dejstvom sličnim penicilinu.

Ova supstanca je moćan antitusik i efikasno deblokira disajne puteve. Inhalacijom pomoću kamfora, ulja eukaliptusa i mentola tokom pet munuta poboljšava se protok vazduha u respiratornom traktu. Utrljavanjem masti koja sadrži kamfor efikasno se smanjuje noćni kašalj, poboljšava san i smanjuju simptomi prehlade.

Kamfor ima umirujuća svojstva i kad je koža u pitanju. On smanjuje iritacije i osećaj svraba, a zahvaljujući antifungalnim i antibakterijskim svojstvima efikasan je kod infekcija kože. Šta više, dobar je i za lepotu. Po jednoj studiji, on ima moć da spreči štetne posledice UV zračenja i tako umanji pojavu bora, kao i da pospeši proizvodnju kolagena i elastina. Koristi se u lečenju ekcema i upala kože, čak i kod opekotina. Takođe, zahvaljujući antibakterijskom i umirujućem dejstvu, efikasan je i kod akni. Po nekim navodima, ima sposobnost da ojača koren kose i pospeši njen rast, kao i da poboljša teksturu vlasi, a od davnina se, pomešan s kokosovim uljem, koristio i kao sredstvo protiv nezvanih gostiju u kosi – vaši.

Bol u zglobovima i kostima

UBICA BOLA

Ali ono po čemu je kamfor najpoznatiji je njegova moć da ublaži bol. Zahvaljujući svom analgetskom i antiinflamatornom dejstvu, kamfor je cenjen i tražen kod bola u mišićima, artritisa, bola u kostima, naročito u kičmi, grčeva i osećaja ukočenosti. On će pospešiti cirkulaciju, ali i istovremeno izazvati tople i hladne senzacije tako što će aktivirati receptore kapsaicina, jer se njegovo analgetsko dejstvo zasniva na blokiranju TRPA1 receptora. Kada se dodatno koristi zajedno s ekstraktom ljute papričice, pružiće nam istovremeno osećaj snažnog grejanja i hlađenja koji dodatno pospešuje cirkulaciju i otklanja bol.

Zbog toga je kamfor zastupljen u dva preparata Herba Sveta. Gavez gel sa efektom hlađenja sadrži visoko procenat ekstrakta biljke gavez poznate po svojoj efikasnosti kod akutnih bolova kod artritisa, mijalgije, otoka u mišićima i zglobovima, istegnuća, sportskih povreda, pa čak i preloma. Uz gavez, gel sadrži i mentol, kamfor i eterična ulja ruzmarina, mente i lavande. Gel prijatno hladi, ali i miriše zahvaljujući eteričnim uljima, pa ima i efekat aromaterapije. Dolazi nam u praktičnom pakovanju s vakuumskom pumpicom koja sprečava kontaminaciju gela, i omogućava jednostavno nanošenje.

Gavez krem s efektom zagrevanja koristi se kod hroničnih bolova, a pored ekstrakta gaveza sadrži i mentol, kamfor, eterična ulja ruzmarina, lavande, mente, limuna i ekstrakt ljute paprike. Podstičući mikrocirkulaciju i dajući istovremeno senzacije toplog i hladnog, ovaj krem efikasno deluje na bol, ublažava ga i otklanja, opušta mišićni spazam i smanjuje upale.

Kamfor će nam ublažiti bol i sigurno popraviti raspoloženje svojim jakim mirisom, a možemo biti sigurni da nam u proizvodima Herba Sveta dolazi u svom najkvalitetnijem obliku.

 

Gavez gelovi

Prethodni članak
BORE
Sledeći članak
METILFOLAT
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro