Endometrioza je poremećaj ženskog reproduktivnog sistema kod kog se tkivo endometrijuma, sloja koji oblaže matericu, odvaja i ’naseljava’ na obližnje organe, najčešće jajnike i jajovode, pa čak i creva. Kako je ovo tkivo pod uticajem mesečnih hormonalnih promena u telu, tako reaguje isto kao da je i dalje u materici, pa tokom ciklusa obično izaziva nesnosne bolove. Nažalost, endometriozu u velikom broju slučajeva prati i neplodnost, a ako dođe do trudnoće povećan je rizik od komplikacija. Endometrioza i trudnoća često ne idu zajedno.

ZAŠTO NASTAJE ENDOMETRIOZA?

Danas se i dalje ne zna zašto tačno dolazi do endometrioze, ali postoji povezanost sa ranom prvom menstruacijom, pre 10. godine života, sa malom telesnom težinom pri rođenju, ili prenatalnoj izloženosti dietilstilbestrolu (DES), sintetičkom estrogenu koji se trudnicama prepisivao 1940-1971. godine da bi se sprečio spontani pobačaj i prerani porođaj. Tada se verovalo da ovakve komplikacije u trudnoći izaziva nizak nivo estrogena, pa je veštački oblik hormona prepisivan milionima trudnica. Tek kasnije je otkriveno da su deca majki koje su primale ovaj hormon tokom prvih 5 meseci trudnoće bila pod povećanim rizikom da dobiju poremećaje reproduktivnog sistema.

Ilustracija materice

Najnovija istraživanja došla su do otkrića na koji način je prerana prva menstruacija povezana s endometriozom. Naime, žene koje su još u fazi embriona, u majčinoj utrobi, bile izložene premaloj količini testosterona, kasnije bi oboljevale od ovog poremećaja. Testosteron, inače muški hormon, neophodan je u maloj dozi i ženama, a igra ključnu ulogu u razvoju ženskog reproduktivnog sistema. Upravo njegov prenizak nivo izaziva preranu prvu menstruaciju, menarhu, a kasnije vrlo verovatno i endometriozu.

ENDOMETRIOZA I TRUDNOĆA?

Da li su moguće endometrioza i trudnoća? Endometrioza definitivno utiče na plodnost i zahteva lečenje steriliteta. Smatra se da danas endometrioza pogađa čak i do 10% žena u reproduktivnom periodu, a polovinu slučajeva prati neplodnost. Nedavno su američki i južnokorejski naučnici sproveli studije koje su dovele do novih otkrića o endometriozi i neplodnosti. Studije su rađene na tkivu žena s endometriozom, ali paralelno i na miševima. Pažljivim posmatranjem endometriotičnog tkiva uočen je smanjeni nivo molekula HDAC3 – histon deacetilaze 3, koji igra bitnu ulogu u kontroli nivoa određenih proteina u telu.

Paralelno je primećen nedostatak HDAC3 i kod ženki miševa kod kojih embrion nije mogao da se održi i zakači za endometrijum. Kod ženki sa dovoljnom količinom ovog proteina koji je bitan za aktivnost gena, materica je prihvatala embrion koji bi se uspešno ’ugnezdio’ u njeno tkivo gde bi dobijao potrebnu zaštitu i ishranu.

Manjak HDAC3, primećeno je, obično je pratio i povišeni nivo kolagena u endometrijumu, koji je inače karakterističan kod žena s endometriozom. I povećani nivo kolagena je jedan od faktora za kog se sumnja da je povezan sa plodnošću jer remeti promene do kojih obično dolazi u omotaču materice a koje treba da omoguće trudnoću.

Ono što je i dalje nepoznanica je zašto kod nekih žena s endometriozom dolazi do pada nivoa HDAC3, ali i samo ovo otkriće je značajan korak u pronalaženju odgovarajuće terapije i sprečavanju neplodnosti.

RIZICI U TRUDNOĆI

Nažalost, kod žena koje pate od endometrioze tri puta češće dolazi do vanmaterične trudnoće, a duplo češće do pobačaja nego kod zdravih žena. Vanmaterična ili ektopijska trudnoća u slučaju endometrioze najčešće nastaje u jajovodima, po kojima se širi endometriotično tkivo i dovodi do njihovog sužavanja i zapušavanja. Kada dođe do oplodnje, jajna ćelija nije u mogućnosti da slobodno prođe kroz jajovod već se u njemu zaglavi i nastavlja da se razvija. Ova vrsta ektopične trudnoće je veoma bolna i može dovesti do rupture jajovoda ili torzije jajnika, pa u slučaju da se pored bola jave i simptomi kao što su bol u ramenu, vrtoglavica, nesvestica i otežani govor, neophodna je hitna medicinska intervencija.

Pregled UZ snimka kod lekara, endometrioza i trudnoća

Rizik od komplikacija je posebno visok u drugoj polovini trudnoće i tokom porođaja. Neki od poremećaja uključuju unutrašnje krvarenje, odnosno spontani hemoperitoneum, rupturu krvnih sudova, infekciju endometrijuma, preeklampsiju, hipertenzivni sindrom, perforaciju endometrijuma ili creva i rupturu materice. Rizici zavise od toga koliko je endometrioza raširena, da li je površinska ili dubinska, i da li su trudnoći prethodile operacije. Neke vrste endometrioze zahtevaju porođaj carskim rezom. Bol u maloj karlici, grčevi i krvarenje tokom trudnoće mogu ukazivati na početak spontanog pobačaja.

Žene koje su prethodno prolazile kroz operativne zahvate zbog endometrioze pod povećanim su rizikom od placenta previe, prednjačeće posteljice. Kada je beba u pitanju, endometrioza povećava rizik od preranog porođaja i nedovoljne razvijenosti bebe.

ENDOMETRIOZA I TRUDNOĆA, POZITIVAN EFEKAT

Ipak, nemaju sve žene loša iskustva. Kod nekih trudnoća blagotvorno deluje na endometriozu i donosi olakšanje njenih simptoma, pošto prestanu menstruacije. Olakšanju simptoma doprinosi i povećani nivo progesterona tokom trudnoće. Inače je progestin, sintetička verzija progesterona, standardna terapija za endometriozu i po nekim istraživanjima eliminiše ili smanjuje osećaj bola kod čak 90% pacijentkinja. Međutim, brojne studije su ukazale da trudnoća nije idealna strategija za smanjenje simptoma endometrioze i zaustavljanje progresije bolesti, iako je ginekolozi često savetuju kao rešenje.

Kod žena kod kojih širenje materice vrši direktan pritisak na endometriozom zahvaćene organe, trudnoća može pogoršati simptome. Još jedan krivac za pogoršanje simptoma ove bolesti je estrogen, koiji podstiče stvaranje i rast endometriotičnih lezija. Nažalost, čak i ako trudnoća donese olakšanje, simptomi će se vratiti s pojavom prve menstruacije. Oni se mogu odložiti dojenjem, a osim što godi majci, prirodna ishrana bebe je vitalna za zdravlje deteta. Zanimljivo je da je stopa širenja endometrioze nakon vaginalnog porođaja mnogo manja nego nakon carskog reza ili kod žena koje nisu rađale.

KAKO OLAKŠATI TRUDNOĆU?

Sve navedene činjenice o komplikacijama u trudnoći koje može doneti endometrioza važan su deo informisanosti svake žene koja boluje od nje. One ne treba da zastraše žene koje planiraju potomstvo, već da ih pripreme na brzu reakciju ukoliko osete simptome koji mogu ukazivati na bilo kakvu nepravilnost.

Ženama s endometriozom u drugom stanju, pored terapije koju dobiju od svog ginekologa, često pomažu lagane vežbe, joga i istezanje, tople obloge ili kupke i hrana bogata vlaknima koja pospešuje rad creva. Važna je dobra priprema za trudnoću: zdrava ishrana, unos neophodnih vitamina, dosta kretanja i redovni ginekološki pregledi pre nego što do nje dođe. Od velike koristi ženama su i lekovite biljke koje regulišu rad hormona, smiruju upale i deluju analgetski. Najkorisnije biljke za žene sabrane su u Femisanu A koji nam dolazi u obliku kapi i kapsula.

Femisan A je prirodni biljni preparat čije se dejstvo zasniva na blagom fitoestrogenskom i antizapaljenskom dejstvu. Fitoestrogeni se vezuju za receptore i višak estrogena koji inače dovodi do rasta endometriotičnog tkiva van materice i izbacuju ga iz organizma. Iako Femisan A ne može u potpunosti eliminisati endometriozu, on može značajno ublažiti simptome, uticati na smanjenje bujanja endometriotičnog tkiva i sprečavanje njihovog daljeg rasta. Takođe, ovaj preparat svojim astringentim dejstvom utiče na smanjenje obilnog krvarenja kao i grčeva i bolova koji prate endometriozu tokom ciklusa. Femisan A je idealna priprema za trudnoću, može se koristiti istovremeno sa terapijom tokom veštačke oplodnje, ili tokom pokušaja začeća prirodnim putem. Dakle, endometrioza i trudnoća mogu ići zajedno!

 

Femisan A