Perimenopauza je faza života u životu žene koja predstavlja „početak kraja“ reproduktivnog perioda. Menstruacija je još uvek prisutna, mada se koleba, ne dolazi uvek na vreme i sve češće izostaje. To je vreme kad estrogen i progesteron osciliraju, da bi kasnije tokom menopauze opali i konačno ostali na jednako niskom nivou. Ali taj period njihovih velikih amplituda pravi pravu buru u organizmu, donoseći i niz simptoma koji nas mogu iznenaditi, ali i prilično izbaciti iz koloseka. Pored uobičajenih i dobro znanih simptoma, kao što su valunzi, preznojavanje i nervoza, u našu svakodnevicu uvlače se i neki koje nećemo odmah povezati s perimenopauzom. Grčevi u mišićima su upravo jedan od takvih simptoma.

Statistike kažu da se tokom poslednje decenije povećao broj slučajeva bolova u mišićima i zglobovima. Od oko 10% populacije koja se najviše žali na ove probleme, najveći broj predstavljaju žene koje ulaze u menopauzu. Današnja zapadna medicina bolove i grčeve u mišićima u perimenopauzi vidi kao veliki teret po ekonomiju, iz razloga što se žene često javljaju lekarima s velikim pritužbama i traže pomoć, a oni ne nalaze nikakav konkretan problem: analize i snimci magnetnom rezonancom ne pokazuju nikakve veće promene. Da li žene umišljaju ovaj problem ili on zaista postoji?

ZAŠTO SE JAVLJAJU GRČEVI U MIŠIĆIMA?

Kakve veze grčevi u mišićima imaju s krajem reproduktivnog perioda? Velike. Estrogen i progesteron igraju značajnu ulogu u funkcionisanju našeg koštano-mišićnog sistema, posredno ili neposredno: jedan od načina kako estrogen utiče na opuštanje mišića je putem inhibicije kortizola, hormona stresa. S padom estrogena raste nivo kortizola koji nam stvara tenziju u mišićima pa nismo u stanju da ih opustimo, a taj konstantni spazam koji osećamo u celom telu predstavlja izuzetan napor i teret po organizam, što je i jedan je od razloga što se stalno osećamo iznureno, nervozno i bez energije. I progesteron ima umirujuće dejstvo, ne samo po telo već i um, pa kako i on u ovom periodu opada, eto dodatne tenzije. Ova dva hormona direktno utiču na centralni nervni sistem, odosno centre u mozgu koji procesuiraju bol, kao i lučenje hormona koji eliminišu bol kao što su endorfin i enkefalin – opiodni peptid, zbog čega u perimenopauzi sve što osećamo deluje mnogo intenzivnije nego pre. Još jedan razlog nastanka grčeva leži u činjenici da polni hormoni imaju i snažno protivupalno dejstvo. S njihovim padom upale postaju češće i duže traju, a povrede se teže saniraju. Ako smo još dodatno pod stresom, ako smo inače skloni nervozi i anksioznosti, malo se krećemo i loše hranimo, grčevi u mišićima biće još izraženiji.

grčevi u stopalu

Grčevi u mišićima se najčešće javljaju u nogama i rukama, i pored osećaja ukrućenosti mogu izazvati i bol i smanjenu pokretljivost, naročito prilikom promene položaja. Često se javlja i „mravinjanje“ ili osećaj peckanja i bockanja, osećaj utrnulosti u prstima i ekstremitetima. Kako se stres najviše odražava na rameni pojas, grčevi u mišićima mogu se javiti i u ramenima i vratu, pa često uhvatimo sebe kako podižemo ramena ka ušima u nesvesnom pokušaju da smanjimo tenziju. Dodatno, i neki bolovi koji su od ranije prisutni, na primer lumboišijalgija, sada mogu delovati intenzivniji i jači. Nažalost, u perimenopauzi ni jedan simptom ne ide sam. Istraživanja su pokazala da žene koje pate od valunga i noćnog preznojavanja u velikom procentu pate i od grčeva u mišićima. Upravo je izraženost svih ostalih simptoma od velike koristi kada grčeve i bolove u mišićima u perimenopauzi treba razlikovati od nekih ozbiljnijih poremećaja, na primer fibromijalgije. Ovaj neurofiziološki poremećaj, pored bola u mišićima, prate poremećaj sna i promene raspoloženja, a oba su upravo česti simptomi perimenopauze. Ukoliko žena pati i od jakih valunga, preznojavanja, suvoće sluznice i drugih simptoma, često se problem pripisuje pre hormonskim promenama a ne fibromijalgiji. Ali ovaj primer veoma dobro ilustruje intenzitet bola koje žene osećaju u prelaznom periodu.

Kako osim mišića pad polnih hormona utiče i na hrskavicu i kosti, tako smo i sklonije artritisu, oticanju i krutosti zglobova. Brojne telesne promene u menopauzi nose i jedan od najgorih pritajenih poremećaja – osteopeniju (smanjenje gustine kostiju) i osteoporozu, proređene kosti koje su veoma sklone lomovima.

KAD ĆE GRČEVI I BOLOVI PROĆI?

Po nekim studijama, bolovi i grčevi u mišićima dostižu svoj maksimum tokom rane postmenopauze – perioda počevši od godinu dana nakon prestanka poslednje menstruacije pa nadalje, dok je njihova učestalost najveća tokom perimenopauze. Dakle kraj im se vidi, ali nažalost, ovaj period može da se oduži i na čitavu deceniju. To je deset godina života u stalnoj borbi sa simptomima i bolovima. Neke žene imaju sreću da prođu kroz perimenopauzu i menopauzu bez ili s blagim simptomima, dok druge imaju izuzetno izražene simptome. Sve je individualno, i svaka se sa svojim problemima nosi kako zna i ume, a često, ne povezujući simptome s menopauzom, ni ne zna kod koga da traži pomoć.

Savremena medicina najčešće kao rešenje nudi hormonsku supstitucionu terapiju. Ali brojne studije ukazuju na njene štetne posledice, a konkretna istraživanja koja su se bavila menopauzom i bolom došla su do zaključka da ovakva vrsta terapije daje vrlo ograničene rezultate kada su u pitanju bol i grčevi u mišićima. Moderna istraživanja su potvrdila da se umesto sintetičkih hormona mogu veoma uspešno koristiti fitoestrogeni kao terapija kod simptoma menopauze. Fitoestrogeni su jedinjenja različitih hemijskih struktura i višestrukih mehanizama koji se u tkivu ponašaju kao estrogeni, i vezujući se za estrogenske receptore „dopunjavaju manjak“ hormona. Ono što je najvažnije je da, za razliku od hormonske supstitucione terapije, nemaju negativnih efekata. Naprotiv, fitoestrogeni su se odlično pokazali i u prevenciji poremećaja kojima su žene u ovom periodu podložne, kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, karcinom i osteoporoza.

Iz tog razloga, stručnjaci Herba Sveta, kompanije koja se dve ipo decenije bavi primenom lekovitog bilja u savremenoj terapiji, kreirali su Femisan Gold – preparat namenjen ženama u perimenopauzi i menopauzi na bazi fitoestrogenskih i adaptogenih biljaka. Sinergetsko dejstvo ovih biljaka smanjuje velike oscilacije hormona, prirodnim putem nadoknađuje nivo estrogena i progesterona, a deluje i protektivno na ceo organizam.

Ali kada su bolovi i grčevi u mišićima u pitanju, Herba Svet nudi još nekoliko rešenja. Glutation Hijaluron je napitak na bazi amino kiselina i hijalurona koji povoljno deluje na tkivo, regeneriše ga, pa tako sprečava degenerativne procese na zglobovima i hrskavici, ali hrani i sva ostala tkiva u organizmu, uključujući i mišiće, tetive i kožu. Zato se njegov efekat ne oseća samo iznutra, već vidi i spolja: on doprinosi obnovi kolagena i elastina, i upravo u periodu perimenopauze je najkorisniji, jer je to vreme kada se koža intenzivno opušta i bora. Kada nam grčevi u mišićima ne daju mira, noge su nam nervozne i osećamo mravinjanje, tu je Gavez gel sa čak 25% ekstrakta gaveza, čudotvorne lekovite biljke koja zahvaljujući alantoinu prodire duboko u tkivo i efikasno ublažava simptome.

Kada počne perimenopauza, važno je da se dobro informišemo, naoružamo strpljenjem, živimo što zdravije i potražimo efikasna i prirodna rešenja. Rešenja postoje, pa umesto da se borimo sa neprijatnim simptomima ovaj period možemo iskoristiti da unapređujemo sebe, uživamo u mudrosti i spoznajama i jednostavno uživamo u životu.

Femisan Gold, Glutation Hijaluron, Gavez gel