DIVLJI ORIGANO

(Origanum vulgare)

Kada kažemo origano, obično pomislimo na opojnu italijansku kuhinju, ali ova biljka je mnogo više od mirisnog začina, naročito njena divlja varijanta, ona vrsta origana koja raste na vrletima u širem pojasu Sredozemlja, kojom je davno i Hipokrat lečio svoje pacijente. Origanum vulgare uspeva oduvek u našim planinskim predelima. Danas je poznat pod nazivom divlji origano, a tražen je širom planete jer su nanovo otkrivena njegova lekovita svojstva. Ali u našem narodu za ovu biljku zna se od davnina, i imala je vrlo široku primenu u narodnoj medicini, kao i u domaćinstvu.

VRANILOVA TRAVA VUNU VRANILA…

Divlji origano kod nas je poznat kao vranilova trava ili vranilovka. Nema direktne veze s vranama, osim preko porekla reči: ‘vran’ potiče od praslovenske reči ворнъ, što znači crn, pa otud je i vrana ili gavran crna ptica, vranac crni konj, ali i crno grožđe i vino od njega. Biljka svakako nije crna – listovi su joj zeleni a lepi cvetići ljubičasti, ali je ime dobila zato što se pomoću nje vuna vranila, odnosno bojila. Kako je na Balkanu vranilovka dosta zastupljena, za njena svojstva znali su i najstariji narodi, pa tako i njeno naučno ime, origanum, vodi poreklo od grčkog oros – planina i ganos – sreća. Planinska sreća ne slučajno, jer je mnogima pomagala tokom najmanje četiri milenijuma.

…VRANILOVA TRAVA OD VIRUSA BRANILA

U vreme kad nije bilo penicilina, na scenu je stupala vranilovka, prirodni antibiotik. Naši stari nisu mogli tačno da definišu šta je to u njoj što leči, ali danas sa sigurnošću znamo koje su to aktivne supstance: jedno je karvakrol, najjači prirodni antiseptik, pored koga virusi, bakterije, paraziti i gljivice nemaju šanse, a najnovija istraživanja su pokazala da ubija i ćelije raka. Pored karvakola vranilova trava sadrži i timol, moćan antibaktericid. Zajedno ova dva fenola imaju dug spisak dejstava:

 • antiseptičko (protiv klica – za dezinfekciju),
 • baktericidno (protiv bakterija),
 • anthelmintičko (protiv glista),
 • antimikotičko (protiv gljivica),
 • antiparazitno (protiv parazita),
 • antioksidantno (protiv slobodnih radikala),
 • antiinflamatorno (protiv upala),
 • anksiolitičko (protiv anksioznosti, za smirenje),
 • citostatičko (protiv ćelija raka),
 • antitumorsko (protiv tumora),
 • imunomodulatorno (jača imunitet),
 • antialergijsko (ublažava alergije i polenske groznice),
 • hipoglikemično (protiv dijabetesa) i
 • spazmolitičko (protiv grčeva).

Dakle, vranilova trava, divlji origano, odlučno se suprotstavlja svemu čemu mesto nije u našem telu. I spisak zdravstvenih problema kod kojih pomaže je dug: kod pada imunog sistema, namnožene kandide, ešerihije koli, salmonele, stafilokoke, helikobakter pilori, kod bolesti organa za varenje, jetre, žuči, bubrega i urinarnih infekcija, upala sluzokože, sinusa i grla, kod gripa, prehlade i kašlja, glavobolje i zubobolje, bronhitisa i astme, menstrualnih tegoba, vaginitisa, upale desni, neprijatnog zadaha, grčeva, bola u zglobovima i mišićima, slabih nerava, kao i kod kožnih bolesti – psorijaze, ekcema, herpesa, akni…

DIVLJI ORIGANO ŠTITI OD NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA

Danas kada je sve više mikroba resistentno na antibiotike, naučnici su shvatili da nam je neophodno novo i prirodno rešenje, što je iniciralo brojne kliničke studije. Ono što je dokazano je da je ulje divljeg origana, odnosno karvakrol u njemu, vrlo moćno kod sojeva Staphylococcus aureus koje se inače leče streptomicinom i penicilinom.

Jedan od problema s kojim se medicina oduvek suočavala je lečenje ranjenika, kako vojnih tako i civilnih, u oružanim sukobima, i mikrobima koji napadaju i inficiraju rane, a koje su otporne i na brojne moderne lekove. Ako se infekcija rane ne sanira na vreme, najverovatnije će izazvati upale i dovesti do sepse. Jedna studija je zaključila da ulje origana izuzetno moćno deluje kod multirezistentnih bakterija (MDR), a da pritom ne izaziva njihovu rezistentnost, što bi značilo da bi ono moglo biti trajno rešenje za razliku od antibiotika na koje se bakterije veoma brzo naviknu i prilagode.

Svako ko se borio sa gljivicom kandidom zna koliko ona može biti uporna. Srećom, istraživanja su pokazala da fenoli iz ulja origana utiču na proteine u membrani ćelije ove gljivice i tako sprečavaju ćelijsko disanje. Još jedna studija došla je do zaključka da nije dovoljan samo karvakrol da bi se postigao zadovoljavajući efekat, što znači da ovo dejstvo postiže sinergija više komponenata u ulju divljeg origana.

Kao što nam je epidemija korona virusa nedavno i pokazala, najveći neprijatelji čovečanstva su nevidljivi. Jedan takav je i novovirus koji dovodi do akutnog gastroenteritisa, a statistike kažu da on na svetu godišnje izazove oko 267 miliona slučajeva ovog poremećaja. Novovirusa ima mnogo tipova i jedna osoba može se više puta inficirati tokom života. Oni haraju po ustanovama zatvorenog tipa, kao što su starački domovi, obdaništa i škole, a da zlo bude gore, veoma su rezistentni na dezinfekciona sredstva, čak i alkohol. Srećom, jedna studija je našla rešenje: karvakrol iz ulja divljeg origana efikasno uništava novovirus u roku od jednog sata tako što rastvara proteinski omotač a potom i RNK ćelije virusa.

Iz istog razloga je, po izbijanju epidemije COVID-19, ulje divljeg origana odmah postalo interesantno naučnicima, jer ne samo da ima sposobnost da uništava viruse, već deluje i imunomodulatorno i protivupalno, pa se može koristiti i za prevenciju, kao i za lečenje posledica infekcija ovim virusom. Vranilova trava ne samo da ublažava kašalj i eliminiše infekcije grla i sinusitis, već je vrlo efikasna čak i kod upale pluća, a idealna je za jačanje imuniteta. Ali to nije sve. Ovo ulje može da se uhvati u koštac i sa najtežim oboljenjima.

DIVLJI ORIGANO PROTIV NAJTEŽIH OBOLJENJA

Snažna antitumorna i antioksidantna svojstva divljeg origana u jednom istraživanju karcinoma grlića materice pokazala su sposobnost i da izazovu apoptozu ćelija raka. Karvakrol i timol, pored toga što ubijaju karcinom, dokazano menjaju i membranu virusa humane imunodeficijencije (HIV), i tako blokiraju njegov ulazak u ciljane ćelije.

Ali čak i kad nas virusi životno ne ugrožavaju već su samo neprijatni i dosadni, vranilova trava je tu da priskoči u pomoć: jedna od neprijatnih promena na koži je ona koje izazivaju infekcije humanim papiloma virusima (HPV) – virusne bradavice. Kada virus prodre u kožu, on zarazi ćelije epitela, što se manifestuje pojavom izraslina. Postoji oko 100 podvrsta humanog papiloma virusa, i svi oni biraju na kom mestu na koži ili sluzokoži će formirati promene. To su obično najnezgodnija mesta koja se lako iritiraju, pa svrbe i često bole. Bradavice se mogu proširiti kada dođe do auto-inokulacije – prenosa bolesti s jednog na drugi deo tela, i to se obično desi kada sami sebe ogrebemo na zaraženom mestu, pa se protrljamo po neinfektovanom delu kože. Virus je najsrećniji kada dospe ispod naših noktiju, jer ga tada širimo ne samo po sebi, već i na druge. Obično je nemoguće utvrditi kada smo ih ‘zaradili’ jer vreme inkubacije može biti i po nekoliko meseci. Nažalost, ako bradavice mehanički uklonimo, to ne znači da je virus napustio naše telo i da se neće ponovo pojaviti, naprotiv. Zato je najbolje tretirati ih prirodnim preparatima na bazi ulja divljeg origana koje dokazano efikasno uništava virusne bradavice, ali i gljivične infekcije stopala uključujući i atltetsko stopalo, a pomaže i kod ekcema i psorijaze.

Ulje ove divne biljke može se uzimati oralno kod gastrointestinalnih poremećaja, može se pripremiti za inhalaciju kod respiratornih tegoba, razređeno se može nanositi na kožu protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, sušena biljka može se piti kao čaj, dodati jelu kao začin… Ulje divljeg origana ne izaziva nuspojave kada se koristi po preporuci. Treba ga s oprezom i uz savete lekara kombinovati s antidijabetetskim lekovima pošto prirodno snižava nivo insulina, s antikoagulantima, i imati u vidu da može smanjiti apsorpciju gvožđa, bakra i cinka. Nikako ga ne treba nerazblaženo stavljati na kožu jer tad može izazvati iritacije. Najbolje je dodati par kapi u maslinovo ulje.

Kao što vidimo, od vremena kada ju je Hipokrat nosio svojim pacijentima, do današnjih dana, ova blagotvorna biljka nam je vidala boljke i vranila vunu. Zato vranilovka, naša planinska sreća, danas mora biti obavezan deo svake kućne apoteke.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

divlji origano

Druge naše biljke:

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro