Kada je 1978. godine rođena prva beba koja je pomoću posebnog naučnog postupka začeta van tela majke, brojni parovi koji nisu bili u stanju da se ostvare kao roditelji osetili su tračak nade. Od tad pa do današnjeg dana više od tri ipo miliona dece rođeno je na taj način. Vantelesna oplodnja (VTO) ili in vitro fertilizacija (IVF) je metod asistirane oplodnje koja podrazumeva uzimanje jajnih ćelija žene, njihovo postavljanje u posebnu laboratorijsku posudu i oplodnju prethodno laboratorijski obrađenim spermatozoidima njenog partnera. Nakon ćelijske deobe koja se između 3 i 5 dana odvija u inkubatoru koji obezbeđuje uslove slične onima u telu majke, embrion se pomoću katetera uvodi u matericu (embriotransfer) gde bi trebalo da se usadi tokom naredna četiri dana.

Da bi vantelesna oplodnja imala uspeha, neophodno je da je kod žene očuvana funkcija jajnika, da je materica zdrava, dok sami jajovodi nisu neophodni. Kako bi se povećala stopa uspešnosti, podstiče se rad jajnika pomoću hormonskih injekcija– vrši se takozvana stimulacija, da bi se razvio veći broj folikula, odnosno jajnih ćelija. Tokom normalnog menstrualnog ciklusa razvija se samo jedan, retko dva folikula, koji sadrži jajnu ćeliju koja bi mogla da bude oplođena. Za VTO je potrebno više. Doktor koji vodi proceduru procenjuje nakon pregleda i analiza koja bi metoda stimulacije jajnika bila odgovarajuća, s obzirom da je svaka žena slučaj za sebe pa je neophodan individualan pristup. Hormonska terapija se obično primenjuje desetak dana, a već nakon petog dana vrše se pregledi i analize kojima se procenjuje kako jajnici reaguju. Idealno, dan-dva nakon poslednje terapije jednostavnom i brzom procedurom vrši se vađenje jajnih ćelija, sa ili bez anestezije. Od tog trenutka jajne ćelije i uzorak spermatozoida predaju se embriologu koji procenjuje koja će tehnika biti najefikasnija za oplodnju.

Vantelesna oplodnja sa sobom nosi i šansu da dođe do višeplodne trudnoće – čak 30%. Ovo pre svega zavisi od broja embriona koji se uvede u matericu, i, naravno, broja onih koji se uspešno usade. Kako višeplodne trudnoće nose i veći rizik, zakonom je regulisano da se tokom jedne intervencije vrati najviše tri embriona. Višak jajnih ćelija se može zamrznuti i po potrebi iskoristiti kasnije, sa jednakom uspešnošću.

vantelesna oplodnja, procedura pod mikroskopom

KOME MOŽE POMOĆI VANTELESNA OPLODNJA?

Vantelesna oplodnja može pomoći parovima koji više od godinu dana pokušavaju da ostvare trudnoću, ili čak šest meseci u slučaju starosti preko 35 godina života. Što je žena starija, to su manje šanse da prirodno dođe do trudnoće: nakon 40. godine života ta šansa je ispod 5% jer od sedam miliona jajnih ćelija koliko žena na početku ima, u ovom periodu ih ostaje par desetina hiljada. Nažalost, danas su sve češći poremećaji reproduktivnog sistema kod oba pola, koji direktno utiču na plodnost: neredovne menstruacije, hormonski disbalans, anovulatorni cikusi, ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika, miomi i endometrioza kod žena, kao i nizak broj i pokretljivost spermatozoida, problemi sa testisima, slab libido i erektilna disfunkcija kod muškaraca. Dovoljan je samo jedan od ovih faktora da dođe do neplodnosti, a kada je pol u pitanju, njen uzrok je podjednako zastupljen kod oba partnera.

Kada se sedamdesetih godina počelo s VTO procedurama, stopa uspešnosti bila je par procenata, a danas je čak 30%. Osim stručnog osoblja koje sprovodi proceduru, i sam par može doprineti poboljšanju šansi da se embrion uspešno usadi u zid materice.

KAKO POVEĆATI ŠANSE?

Pored reproduktivnih smetnji, na smanjenje plodnosti veoma utiču i loša ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost, stres, duvan, alkohol i zagađenje. Zato je prilikom VTO neophodno da se oba partnera u potpunosti posvete svemu što bi moglo doprineti uspešnosti procedure. Ali postoji i nekoliko prirodnih načina da se utiče na funkciju jajnika i pokretljivost spermatozoida, i oni nam dolaze iz stručne laboratorije Herba Sveta.

Femisan A kapi i kapsule sadrže odabrano lekovito bilje koje doprinosi hormonskom balansu, neophodnom za uspešno začeće. Upravo su hormoni ti koji upravljaju menstrualnim ciklusom, sazrevanjem folikula i jajne ćelije, pripremom endometrijuma – unutrašnjeg omotača materice koji treba da prihvati embrion, kao i kompletnom trudnoćom, porođajem i periodom dojenja. Danas je poznato da određene biljke u svom sastavu imaju elemente koji povoljno utiču na rad hormona, povećavaju protok krvi i limfe kroz organe (naročito jajnike i matericu) i tako stimulišu njihov rad, ili stežu krvne sudove pa sprečavaju pojačano krvarenje, regulišu hidrataciju, jačaju tonus materice i materične ligamente, usporavaju angiogenezu, što je posebno važno kod poremećaja poput endometrioze ili mioma, i sveukupno deluju na jačanje reproduktivnog sistema.

Upravo sastav lekovitog bilja u Femisanu A ima sva ta svojstva koja predstavljaju odlično rešenje kako za preventivu, tako i pomoć kod poremećaja poput cista, mioma, PCOS, endometrioze, obilnih, oskudnih ili neredovnih menstruacija, izostanka ovulacije, ranica na grliću materice, upala urogenitalnog trakta, fibrocističnih promena u dojkama, i propratnih simptoma hormonskog disbalansa: akni, preterane maljavosti i hormonske gojaznosti. Ove lekovite biljke su od davnina poznate i kao izuzetni pospešivači plodnosti, a mogu se koristiti i kao pomoćna terapija prilikom procedura kakva je i vantelesna oplodnja.

Kod nekih poremećaja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) do neplodnosti dolazi upravo usled oslabljene funkcije jajnika i izostanka ovulacije. Pored Femisana A, u ovom slučaju od velike koristi je i Femisan Inositol. To je preparat u obliku kapsula sa folnom kiselinom i dve vrste inozitola – mio-inozitolom i d-hiro-inozitolom koji dokazano utiču na pospešivanje ovulacije i regulaciju ciklusa. Pored toga, inozitol igra važnu ulogu u sprečavanju metaboličkih poremećaja poput insulinske rezistencije koja je čest pratilac policističnih jajnika. Suplementacija inozitolom dokazano poboljšava stopu uspešnosti kod vantelesne oplodnje, odnosno stimulacije jajnika, a osim same uspešnosti procedure poboljšava i kvalitet embriona.

Još jedan preparat koji je dragocen ženama prilikom planiranja trudnoće, bilo prirodnim putem ili pomoću VTO je Femisan Folat Pro. Ove kapsule koje se koriste u dozi jedna na dan sadrže sve neophodne nutrijente za normalno začeće, trudnoću i period dojenja: metilfolat – najiskoristljiviji oblik folne kiseline, vitamine B12, B6, C i esencijalne masne kiseline (omega 3, 6, 7 i 9) iz ekstrakta pasjeg trna. Folna kiselina je od izuzetne važnosti već na samom početku trudnoće, jer omogućava normalno razvijanje neuralne cevi iz koje se kasnije formiraju mozak i kičmena moždina fetusa. Žene koje duže vreme uzimaju kontraceptivne pilule dokazano imaju nizak nivo folata u serumu. Svi nutrijenti iz Femisana Folat Pro doprinose opštem zdravlju žene, a posebno onom reproduktivnih organa, pa tako i uspešnom začeću, zadovoljavaju sve potrebe za vitaminima tokom trudnoće, omogućavaju nesmetani razvoj ploda i obezbeđuju normalnu laktaciju.

Kao što smo videli, smetnje da dođe do začeća mogu postojati podjednako kod oba partnera. Zato je tu Alfa Aktiv posebno osmišljen za jačanje plodnosti muškarca. Ove kapsule sadrže ekstrakt lekovite biljke damjane koja je poznata kao tradicionalni afrodizijak, a čiji efekat je i naučno dokazan: ona prokrvljuje ćelije genitalnog trakta i opskrbljuje ih kiseonikom, pa tako stimuliše proizvodnju spermatozoida i omogućava zdravu erekciju. Damjana povoljno deluje i na urinarni, kardiovaskularni sistem, kao i mentalno zdravlje. Alfa Aktiv sadrži i L-karnitin i acetil L-karnitin, aminokiseline koje pospešuju metabolizam masti i tako obezbeđuju neophodnu energiju, dokazano pomažu kod erektilne disfunkcije i poboljšavaju pokretljivost spermatozoida u ejakulatu. Sadrži i cink, mineral koji je neophodan za dobru plodnost i balans testosterona. Alfa Aktiv se može bezbedno koristiti kao dopunska terapija prilikom vantelesne oplodnje.

Od 1920. godine kada su naučnici identifikovali hormon estrogen, preko testiranja vantelesne oplodnje na laboratorijskim životinjama, rođenja Luiz Braun, prve bebe začete putem VTO, pa do danas, nauka je daleko odmakla. Ali isto tako, kako se zahuktava ovo naše moderno doba, sve više dobijamo i potvrde da nam je priroda i više nego potrebna. Priroda zna mnogo više nego što će čovek ikada dokučiti, pa imamo mnogo razloga da verujemo u nju. A najbolji rezultati se postižu kada se udruže priroda i nauka.

Tri vrste Femisana i Alfa Aktiv, srećan par