Naši zglobovi su ključni element svakog našeg pokreta. Zahvaljujući njima skelet se može pomerati u brojnim pravcima. Zglobovi diartroze, poznati i kao sinovijalni zglobovi poput kolena ili lakta, su spojevi sa zlobnom čašicom ili čaurom, koji omogućavaju niz pokreta – pregibanje, opružanje, primicanje, odmicanje, više vrsta rotacije, kruženje… Sve to bilo bi nemoguće bez posebne vrste tečnosti koja ispunjava zglobnu šupljinu. Sinovijalna tečnost je zglobno mazivo koje održava vlažnost i pokretljivost zgloba. Ova gusta tečnost obavija dva kraja kosti koji se spajaju u zglob i smanjuje trenje prilikom pokreta.

Sinovijalna tečnost luči se u sinovijalnoj membrani ili opni koja se sastoji od brojnih elastičnih vlakana. Ova tečnost proizvodi se od krvne plazme i sastoji od hijaluronana, lubricina, proteinaze, kolagenaze i prostaglandina. Osim što vlaži, ona i hrani okolno tkivo, na primer hrskavice i meniskusa. Istraživanja su utvrdila da je potrebno četiri dana da se sinovijalna tečnost potpuno obnovi. Kada smo mladi i zdravi, ne razmišljamo mnogo o tome šta je sve potrebno da bismo načinili jedan najobičniji pokret. Ali kako starimo, ili ako se povredimo, ne samo da nismo u stanju da ostvarimo pokret, već osećamo i veoma jak bol.

SINOVIJALNA TEČNOST I HIJALURON

Fiziološke promene sinovijalne tečnosti, osim starenja, mogu nastati usled povrede, upale, bakterijske, gljivične ili virusne infekcije. Zdrava sinovijalna tečnost sadrži makromolekule hijaluronske kiseline koja joj daje viskozitet i obezbeđuje funkciju lubrikanta kao i prenosnika nutrijenata u hrskavicu, ali koja je pod stalnim udarom slobodnih radikala. Makromolekuli hijaluronske kiseline u ovoj tečnosti imaju biološki poluživot od 12 sati. Hijaluronska kiselina je jedinstveni biopolimer, glikozaminoglikan koji je prisutan u vezivnom tkivu i ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vode, čak 1000 puta više od svoje težine. Danas znamo da je hijaluron veoma važna komponenta ne samo zdravih zglobova već i mladalačke i jedre kože i oka.

Prikaz zgloba i prostora u čašici kog ispunjava sinovijalna tečnost

Ali prilikom upale ili pojačanog oksidativnog stresa, hijaluronska kiselina ne uspeva da se obnavlja u neophodnom ritmu, pa se okolna hrskavica haba, ubrzano propada, što izaziva bol i dodatne upale. Analiza sinovijalne tečnosti kod reumatoidnog artritisa pokazala je povećanu koncentraciju proteina i smanjenu koncentraciju hijalurona. Ovakva stanja se ubrzavaju usled nekih stanja ili bolesti, kao što su menopauza kod žena, dijabetes, hipertenzija, hlamidija, hepatitis C, ili poremećaja koji direktno utiču na zglobove poput reumatoidnog artritisa. Reumatoidni artritis je autoimuno oboljenje koje ima snažnu genetsku podlogu, a mogu ga okinuti neke povrede, infekcije ili gojaznost. Imuni sistem ovojnice zglobova ne prepoznaje kao deo organizma već strano telo, i napada i uništava njihove ćelije, izazivajući stalne upale i oštećenja. Do imunološkog odgovora organizma, po naučnim saznanjima na osnovu analize sinovijalne tečnosti pacijenata, dolazi usled citrulinacije, modifikacije arginina u proteinima u citrulin koji se nakuplja u zglobovima.

Danas se prečišćena hijaluronska kiselina visoke molekulane težine ubrizgava direktno u zglobove kako bi se povratila njihova svojstva i ublažili simptomi artritisa. Istraživanja su pokazala da hijaluron ne samo deluje zaštitnički i hrani zglob, već ima i jasno antioksidativno dejstvo: on prikuplja ćelijski otpad i tako štiti zglob od dejstva slobodnih radikala. Takođe, on dokazano promoviše sintezu vitalnih biomolekula kao što su hidroksiprolin, hondroitin glukozaminoglikan i pospešuje deponovanje kolagena u hondrocitima. Hijaluron se može i piti, i tada dokazano pozitivno utiče na smanjenje simptoma sinovitisa (upale sinovije – sluznice zgloba), ali i na opšte poboljšanje stanja selog organizma.

KAKO AMINO KISELINE UTIČU NA SINOVIJU?

Amino kiseline su gradivni blokovi proteina, uključujući i kolagen. U poslednje vreme otkriva se njihov ogromni potencijal u očuvanju zdravlja zglobova i regeneraciji sinovije. Jedna od njih je i glutation koji, kako pokazuju istraživanja, ispoljava značajno zaštitno dejstvo kod produženog i izraženog oksidativnog stresa kod upalnih poremećaja kao što je artritis. Glutation je tripeptid – antioksidant koji se sastoji od tri aminokiseline, cisteina, glicina i glutamata. Glutation ima snažno zaštitno dejstvo na organizam zahvaljući svojim antioksidantnim svojstvima, kao i ključnoj ulozi u proliferaciji, apoptozi i fibrogenezi ćelija. Ovaj tripeptid je glavna komponenta u antioksidantnoj zaštiti ćelija, i kao takav ima niz pozitivnih efekata na imunitet, bilo putem stimulacije ili inhibicije imunog odgovora s ciljem kontrole upalnih procesa. Zato je danas pod lupom naučnika u borbi protiv autoimunih oboljenja, kao što je i reumatoidni artritis.

A kakve veze ima s tim sinovijalna tečnost? Upravo se u njoj i u perifernoj krvi nakupljaju reaktivne vrste kiseonika, slobodne radikalske čestice koje izazivaju poremećaj antioksidantnog odbrambenog sistema, uključujući i degenerativne promene zglobova. Zato je zdrava i jaka sinovijalna tečnost preduslov za dobre zglobove.

Kako možemo sami uticati na kvalitet svoje sinovijalne tečnosti? Pre svega redovnim kretanjem. Umerena fizička aktivnost pospešuje njeno lučenje, a zdrava ishrana jača imunitet, za razliku od nezdrave hrane koja doprinosi razvoju upalnih procesa. Zato u ishranu treba uključiti što više zelenog lisnatog povrća, kao i povrća i voća najrazličitijih boja, orašastih plodova, semenki i esencijalnih masnih kiselina. Kao i svaka tečnost, i ona sinovijalna zavisi od vode koju unosimo, pa ako je ne pijemo dovoljno, direktno utičemo na slabiju pokretljivost zglobova. Važno je i izlaganje suncu ili suplementacija vitaminom D koji takođe doprinosi volumenu sinovijalne tečnosti.

A posebno zvojim zglobovima možemo pomoći suplementacijom hijalurona i amino kiselina. Glutation Hijaluron je dodatak ishrani iz laboratorije Herba Sveta u obliku napitka koji sadrži hijaluron, iskoristljivi glutation u svojoj redukovanoj formi i još 4 amino kiseline: histidin, cistein, glicin i prolin, biotin i lipozomalni vitamin C. Samo 10ml napitka na dan doprinosi kvalitetu sinovijalne tečnosti i zdravlju zglobova, smanjenju tegoba kod osteoartritisa, smanjenju upalnih procesa, boljoj pokretljivosti i usporavanju degenerativnih promena. I ostale amino kiseline koje su prisutne u napitku pored glutationa, pre svega histidin i glicin značajno doprinose regeneraciji tkiva i imaju antioksidantno dejstvo, ne samo da pomažu kod artritičnih procesa već je i dokazano da su kod obolelih deficitne. Vitamin C pomaže rad glutationa, sintezu kolagena i dodatno sprečava oksidativni stres.

Ali svi ovi sastojci imaju višestruko korisno dejstvo i ulogu u kako podizanju opšteg imuniteta organizma, tako i u funkcionisanju svih ćelija i tkiva, pa Glutation Hijaluron doprinosi i zdravoj i lepoj koži, dobrom funkcionisanju endokrinog sistema i smanjenju upalnih procesa kod ostalih autoimunih oboljenja poput Hašimoto tireoditisa.

Deda igra fudbal s unukom na plaži, Glutation Hijaluron